Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe biokonserwanty na bazie polifenoli ze śliwy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Biomasa z drzew

Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii wykorzystali biomasę ze śliwy do pozyskania substancji, które mogą skutecznie zwalczać patogeny zagrażające bezpieczeństwu żywności. Drewno pozostałe po przycinaniu tych popularnych w Europie drzew okazuje się bowiem bogatym źródłem związków fenolowych, wykazujących w warunkach in vitro silne działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne

Naukowcy wyizolowali ze śliwy liczne substancje fenolowe, wśród których wymienić można skondensowane taniny, katechiny i epikatechiny. Polifenole te powszechnie występują w pokarmach pochodzenia roślinnego, takich jak owoce czy herbata. Pełnią one w organizmach roślinnych istotną funkcję, ponieważ chronią przed patogenami. Są również cenne z punktu widzenia zdrowia człowieka – posiadają bowiem właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wykorzystuje się m.in. w produkcji suplementów diety oraz niektórych leków.

Zwalczanie powszechnych patogenów

Jak wskazują opublikowane przez hiszpański zespół wyniki badań in vitro, związki fenolowe ze śliwy mogą potencjalnie znaleźć zastosowanie jako substancje konserwujące żywność. Wykazują one skuteczność w zwalczaniu powszechnie spotykanych patogenów pokarmowych: Listerii monocytogenes, która powoduje infekcje ośrodkowego układu nerwowego, Escherichii coli, wywołującej ciężkie zakażenia przewodu pokarmowego czy Salmonelli, która przyczynia się do nieżytu żołądkowo-jelitowego. „Mikroorganizmy te rozwijają się czasem w nieodpowiednio konserwowanych produktach spożywczych i są groźne dla zdrowia człowieka”, wyjaśnia współautorka badań, prof. Elena Ortega-Morente z Uniwersytetu w Jaén.

Hamowanie aktywności bakterii

W większości przypadków bakterie patogenne nie działają pojedynczo, ale gromadzą się i tworzą wytrzymałe biofilmy otoczone kleistą substancją chroniącą je przed czynnikami zewnętrznymi. Szczególną cechą niektórych z wyizolowanych przez badaczy związków fenolowych jest zdolność do hamowania aktywności tych mikroorganizmów, zatrzymania ich wzrostu, a także niszczenia biofilmu, co powoduje, że kolonie bakterii tracą swoją podstawową ochronę.

Innowacje dla sektora spożywczego

Naukowcy mają zamiar rozszerzyć zakres swoich badań w celu opracowania substancji pochodnych na bazie wyizolowanych polifenoli, które będą charakteryzować się jeszcze lepszymi właściwości przeciwbakteryjnymi. „Dzięki tak udoskonalonym związkom fenolowym możliwe byłoby stworzenie dla sektora spożywczego efektywnych biocydów, biokonserwantów i tzw. aktywnych opakowań – odpornych na działanie patogenów i przedłużających trwałość żywności”, podsumowuje prof. Ortega-Morente.

Źródła:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S092666902101061X

https://fundaciondescubre.es/noticias/aislan-una-molecula-de-la-biomasa-del-ciruelo-que-combate-bacterias-nocivas-de-la-industria-alimentaria/?fbclid=IwAR14ptB_GSrXMbWhPXqpKLs_bqfjJXtuzOKowg-L98VeapZBrB0PWpW6iQk

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Mikrobiologia żywności Opakowania

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.