Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe Rozporządzenie 162/2024/1 w Portugalii i jego związek z systemami znakowania żywności

Kategoria: Składniki Żywności

Portugalia, kierując się potrzebą zapewnienia konsumentom jasnych i precyzyjnych informacji na temat produktów spożywczych, wprowadziła nowe rozporządzenie n.º 162/2024/1 z dnia 11 czerwca 2024 roku. Rozporządzenie to odnosi się do istniejących przepisów, w szczególności do Rozporządzenia Regulacyjnego nr 31/2012 z dnia 13 marca oraz Rozporządzenia nr 282/2012 z dnia 17 września, które definiują strukturę i zadania Dyrekcji Generalnej ds. Żywienia i Weterynarii (DGAV). Nowa regulacja ma istotne znaczenie w kontekście systemów znakowania żywności opartych na algorytmach.

Misja i Kompetencje DGAV

DGAV, zgodnie z Dekretem Regulacyjnym nr 31/2012, jest odpowiedzialna za tworzenie krajowych regulacji w obszarze żywności. Obejmuje to normy dotyczące handlu, procesów produkcyjnych oraz znakowania produktów spożywczych. DGAV pełni również rolę krajowego organu nadzorczego w zakresie stosowania Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady, które reguluje przekazywanie informacji konsumentom na temat żywności oraz systemów znakowania żywności.

Kluczowe aspekty Rozporządzenia n.º 162/2024/1

  • Opcjonalność Systemów Znakowania
    Nowe rozporządzenie wprowadza zasadę, że przyjęcie jakiegokolwiek uproszczonego systemu znakowania żywności opartego na algorytmach, jest opcjonalne i dobrowolne dla operatorów gospodarczych. Oznacza to, że firmy mogą, ale nie muszą, stosować systemy tego typu, co daje większą elastyczność w dostosowywaniu się do wymogów rynkowych.
  • Dostosowanie do Lokalnych Produktów
    Istotnym elementem nowej regulacji jest wymóg, aby systemy znakowania były odpowiednio dostosowane do portugalskich produktów spożywczych. DGAV została zobowiązana do definiowania modeli znakowania, które będą adekwatne do specyfiki lokalnych produktów, co ma zapobiegać sytuacjom, w których klasyfikacje mogłyby być mylące lub dyskryminujące.

Krytyka systemów opartych na algorytmach

DGAV wyraziła zastrzeżenia dotyczące stosowania systemów znakowania żywności opartych na algorytmach w ich obecnej formie, podkreślając brak konsensusu co do jego implementacji oraz potencjalne problemy z jego stosowaniem w kontekście portugalskich produktów spożywczych. System oparty na algorytmach, może prowadzić do mylących klasyfikacji i nie uwzględnia specyfiki lokalnych produktów, co może być mylące dla konsumentów.

Podsumowanie

Rozporządzenie n.º 162/2024/1 stanowi istotny krok Portugalii w kierunku bardziej elastycznego i lokalnie dostosowanego systemu znakowania żywności. Przyjęcie systemów opartych na algorytmach pozostaje opcjonalne, a ich implementacja ma uwzględniać specyfikę portugalskich produktów spożywczych. Nowa regulacja ma na celu zapewnienie konsumentom przejrzystych i rzetelnych informacji, umożliwiając im podejmowanie świadomych decyzji żywieniowych, jednocześnie chroniąc ich przed potencjalnie mylącymi informacjami.

Wnioski

Wprowadzenie rozporządzenia n.º 162/2024/1 pokazuje, że Portugalia stawia na zrównoważone podejście do regulacji znakowania żywności. Nowe przepisy mają na celu zapewnienie, że systemy znakowania, będą odpowiednio dostosowane do lokalnych realiów, co jest kluczowe dla ochrony konsumentów i wsparcia portugalskiego sektora spożywczego.

 

Źródło: diariodarepublica.pt

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Znakowanie żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.