Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe wymogi prawne dla łososia - UE obniża MRL dla diflubenzuronu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Unii Europejskiej znacznie obniżyła maksymalny limit pozostałości (MRL) dla diflubenzuronu dla niektórych gatunków ryb.

Opublikowane w listopadzie w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/1881 zmienia tabelę 1 w załączniku do rozporządzenia Komisji (UE) nr 37/2010, w którym określono NDP dla substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego pochodzenie. W szczególności rozporządzenie wykonawcze zmniejsza maksymalny limit pozostałości dla diflubenzuronu w mięśniach i skórze łososiowatych z 1000 µg / kg do 10 µg / kg.

Łososiowate jest terminem ogólnie stosowanym do ryb o miękkich płetwach, w tym łososia, pstrąga, zwęglarza i siei.

Decyzja Komisji o znacznym obniżeniu maksymalnego limitu pozostałości dla diflubenzuronu opierała się na zaleceniu Europejskiej Agencji Leków (EMA) oraz opinii wydanej przez Komitet ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych (CVMP), z których obie potwierdziły, że genotoksyczny metabolit związku chemicznego może być niebezpieczny dla zdrowia ludzkiego.

Nowy MRL dla diflubenzuronu obowiązuje od 10 stycznia 2020 r.

Pełny tekst rozporządzenia wykonawczego Komisji Europejskiej dotyczącego diflubenzuronu, opublikowany w Dzienniku Urzędowym, jest dostępny tutaj

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.