Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe wymogi prawne dla łososia - UE obniża MRL dla diflubenzuronu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Unii Europejskiej znacznie obniżyła maksymalny limit pozostałości (MRL) dla diflubenzuronu dla niektórych gatunków ryb.

Opublikowane w listopadzie w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/1881 zmienia tabelę 1 w załączniku do rozporządzenia Komisji (UE) nr 37/2010, w którym określono NDP dla substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego pochodzenie. W szczególności rozporządzenie wykonawcze zmniejsza maksymalny limit pozostałości dla diflubenzuronu w mięśniach i skórze łososiowatych z 1000 µg / kg do 10 µg / kg.

Łososiowate jest terminem ogólnie stosowanym do ryb o miękkich płetwach, w tym łososia, pstrąga, zwęglarza i siei.

Decyzja Komisji o znacznym obniżeniu maksymalnego limitu pozostałości dla diflubenzuronu opierała się na zaleceniu Europejskiej Agencji Leków (EMA) oraz opinii wydanej przez Komitet ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych (CVMP), z których obie potwierdziły, że genotoksyczny metabolit związku chemicznego może być niebezpieczny dla zdrowia ludzkiego.

Nowy MRL dla diflubenzuronu obowiązuje od 10 stycznia 2020 r.

Pełny tekst rozporządzenia wykonawczego Komisji Europejskiej dotyczącego diflubenzuronu, opublikowany w Dzienniku Urzędowym, jest dostępny tutaj

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn