Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Komisja Unii Europejskiej znacznie obniżyła maksymalny limit pozostałości (MRL) dla diflubenzuronu dla niektórych gatunków ryb.
Opublikowane w listopadzie w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/1881 zmienia tabelę 1 w załączniku do rozporządzenia Komisji (UE) nr 37/2010, w którym określono NDP dla substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego pochodzenie. W szczególności rozporządzenie wykonawcze zmniejsza maksymalny limit pozostałości dla diflubenzuronu w mięśniach i skórze łososiowatych z 1000 µg / kg do 10 µg / kg.
Łososiowate jest terminem ogólnie stosowanym do ryb o miękkich płetwach, w tym łososia, pstrąga, zwęglarza i siei.
Decyzja Komisji o znacznym obniżeniu maksymalnego limitu pozostałości dla diflubenzuronu opierała się na zaleceniu Europejskiej Agencji Leków (EMA) oraz opinii wydanej przez Komitet ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych (CVMP), z których obie potwierdziły, że genotoksyczny metabolit związku chemicznego może być niebezpieczny dla zdrowia ludzkiego.
Nowy MRL dla diflubenzuronu obowiązuje od 10 stycznia 2020 r.
Pełny tekst rozporządzenia wykonawczego Komisji Europejskiej dotyczącego diflubenzuronu, opublikowany w Dzienniku Urzędowym, jest dostępny tutaj
Przeczytaj także
Na początku listopada Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Norm Żywności opublikował raport na temat monitorowania danych na temat pozostałości pestycydów w produktach spożywczych w tym przypraw. Wyniki są zatrważające.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA opracował narzędzie informacyjne do wizualizacji raportu o pestycydach z 2017 r., które zawiera dane zebrane na temat stosowania pestycydów w różnych grupach żywności w Europie.
Komisja Europejska stale prowadzi działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa żywności we wszystkich krajach Wspólnoty. Istotną częścią tej strategii jest rozpowszechnianie informacji na temat procesów produkcji, kontroli jakości i wartości odżywczej dostępnych na europejskim rynku artykułów spożywczych...