Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe życie marnotrawionych ziemniaków – wykorzystanie na innowacyjne cele przemysłu spożywczego

Kategoria: Składniki Żywności

Fight Food Waste Cooperative Research Center (CRC) – rozpoczął projekt wykorzystania odpadów ziemniaczanych na cele komercyjne, m.in. na potrzeby przemysłu spożywczego – do pozyskania prebiotyków czy do produkcji żywności o niskim indeksie glikemicznym z tzw. skrobią oporną.

W ciągu następnych trzech lat Grupa Mitolo, Zerella Fresh, Thomas Foods International Fresh Produce, South Australian Potato Company, wraz ze stowarzyszeniem branżowym Potatoes South Australia Inc przy wsparciu Uniwersytetu w Adelaidzie zainwestują prawie 1 mln USD w badania i rozwój, aby zaoszczędzić do 100 000 ton ziemniaków, które obecnie marnuje się w tym kraju każdego roku.

Australia to największy światowy producent ziemniaków. Ok. 40% ziemniaków jest przekazywane do utylizacji, ponieważ nie spełniają one specyfikacji detalicznych. Jednocześnie Australia importuje 20 tys. t skrobi rocznie, nie wykorzystując marnowanych ziemniaków do alternatywnych celów.

Głównym celem tego projektu jest potencjalny rozwój australijskiego przemysłu skrobi ziemniaczanej, który zapewni dodatkowe dochody australijskim firmom ziemniaczanym; potencjalnie 1000 USD za tonę ekstrahowanej skrobi zamiast obecnej wartości 0–10 USD za tonę odpadów.

Zastosowanie skrobi w przemyśle spożywczym - nowe możliwości

Skrobia ziemniaczana jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym, od bioplastików i opakowań, po powłoki i kleje. Sygnatariusze projektu chcą również wykorzystywać odpady z odpadów, więc po ekstrakcji skrobi ziemniaczanej pojawią się dalsze możliwości wykorzystania odpadów resztkowych z tego pierwszego etapu.

Projekt badawczy koordynuje prof. Vincent Bulone z University of Adelaide, który znany jest ze swojego światowej klasy centrum analitycznego do kompleksowej analizy węglowodanów - Adelaide Glycomics. Projekt jest zgodny z priorytetem uniwersyteckiego zaangażowania branży w artykuły rolno-spożywcze i wino.

Istnieją różne formy skrobi w ziemniakach, które można stosować w różnych produktach. Na przykład istniejące badania sugerują, że mniej strawne skrobie w ziemniakach, tak zwane „oporne skrobie”, mogą być użyte do uzyskania doskonałych prebiotyków, które pomagają zapobiegać infekcjom ”- powiedział prof. V. Bulone.

Innym kierunkiem wykorzystania skrobi może być inżynieria żywności o niskim IG (indeksie glikemicznym), a same skórki ziemniaków zawierają bioaktywne substancje, które można stosować do szeregu produktów komercyjnych, takich jak nutraceutyki” - dodał.

Źródło: https://fightfoodwastecrc.com.au/

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.