Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Odpady elektroniczne mogą powodować zanieczyszczenia opakowań spożywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zanieczyszczenia w czarnym plastiku

Nowe badanie wskazuje, że szkodliwe pierwiastki, takie jak brom, antymon i ołów, mogą przenikać do materiałów, które mają kontakt z żywnością, a także do innych produktów codziennego użytku, ze względu na wykorzystanie odpadów z urządzeń elektronicznych jako źródła czarnego plastiku. Substancje te stanowią część materiałów barwiących i ognioodpornych stosowanych do produkcji takich sprzętów, jak laptopy czy odtwarzacze muzyczne. Potencjalnie niebezpieczne pierwiastki pozostają w tych urządzeniach przez cały czas ich użytkowania, a także później, gdy zostają przeznaczone do recyklingu.

Nieefektywna segregacja

Zespół Andrew Turnera z Uniwersytetu w Plymouth w Wielkiej Brytanii wykazał, że rosnące zapotrzebowanie na czarny plastik, w połączeniu z nieefektywną segregacją odpadów elektronicznych, powoduje wprowadzanie zanieczyszczonych materiałów do ponownego użytku. Jest to w dużej mierze związane z faktem, że recykling tego typu odpadów sprawia trudności, m.in. ze względu na niewielką wrażliwość czarnych barwników na promieniowanie podczerwone, które powszechnie stosowane jest w miejscach sortowania plastików.

Brom i ołów w opakowaniach spożywczych?

W badaniu brytyjskich naukowców zastosowano spektrometrię XRF w celu zmierzenia poziomów różnych substancji w ponad 600 produktach z czarnego plastiku, w tym ubraniach, zabawkach, artykułach biurowych, pojemnikach, sprzętach elektronicznych i, co najbardziej niepokojące, w produktach mających styczność z żywnością. Jednym ze składników używanych w produkcji urządzeń elektronicznych, wykorzystywanym jako substancja ognioodporna, jest brom, którego użycie wiąże się często z dodatkowym zanieczyszczeniem ołowiem. Obecność obydwu tych pierwiastków stwierdzono jednak również w innych czarnych produktach, w których nie powinny się one znaleźć.

Przekroczone limity

W dużej liczbie analizowanych produktów zawartość bromu była tak wysoka, że w części przypadków istniało ryzyko przekroczenia dopuszczalnych prawem limitów – w niektórych zabawkach, pojemnikach i artykułach biurowych stwierdzono poziomy przekraczające ustalone normy dla sprzętów elektronicznych. Turner zaznacza, że uzyskane przez jego zespół rezultaty świadczą o potencjalnym zagrożeniu nie tylko dla zdrowia ludzkiego, ale również dla środowiska wodnego, ponieważ zanieczyszczone bromem i ołowiem plastiki mogą przedostawać się do wód, co naraża na ich działanie wiele gatunków zwierząt.

Źródło:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412018302125?via%3Dihub

http://noticiasdelaciencia.com/not/28938/contaminacion-de-plastico-alimentario-una-inesperada-consecuencia-del-reciclaje-de-dispositivos-electricos/

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.