Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy UE o odpadach. Mniej odpadów żywności i większa odpowiedzialność producentów tekstyliów za zbieranie i przetwarzanie odpadów to niektóre cele, które obejmie nowelizacja. Uwagi do projektu dyrektywy można zgłaszać do 15 kwietnia 2024 r.
Prace nad nowelizacją dyrektywy Unii Europejskiej o odpadach są prowadzone są w Radzie Europejskiej i Parlamencie Europejskim. Zmiany dotyczą dwóch sektorów: żywności i tekstyliów. Obejmują etap produkcji, dystrybucji i konsumpcji.
W odniesieniu do sektora żywności państwa członkowskie Unii Europejskiej mają być m.in. zobowiązane osiągnąć do 31 grudnia 2030 r następujące cele na poziomie krajowym:
Projekt dyrektywy zawiera również działania odnoszące się do sektora tekstyliów, który ma ograniczyć powstawanie odpadów oraz wziąć odpowiedzialność za ich zbieranie i przetwarzanie.
Uwagi do projektu dyrektywy można zgłaszać do 15 kwietnia 2024 r,. na adres e-mail: odpady.nowelizacja.dyrektywy@klimat.gov.pl.
Polska wersja projektu dyrektywy jest dostępna na stronie internetowej: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=COM%3A2023%3A420%3AFIN.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Jak zapewnić jakość swojej żywności? Wdrożenie właściwej technologii pomiarowej jest pierwszym krokiem w stronę lepszego zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.
Komisja Europejska ogłosiła nabór wniosków o finansowanie inicjatyw służących poprawie pomiaru marnowania żywności i zapobieganiu marnowaniu żywności (Grants for stakeholders to improve measurement of food waste and help implement food waste prevention in their operations and organisations SMP-FOOD-2022-FoodWaste-Stakeholders-AG).
Niezrównoważona produkcja i konsumpcja żywności stanowi jedno z największych zagrożeń środowiskowych dla naszej planety. Szacuje się, że co roku w UE marnuje 88 milionów ton żywności, co odpowiada 20% całkowitej produkcji żywności lub 173 kilogramom na osobę.