Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ograniczenie odpadów żywności – konsultacje społeczne projektu dyrektywy UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Trwają prace nad nowelizacją dyrektywy UE o odpadach. Mniej odpadów żywności i większa odpowiedzialność producentów tekstyliów za zbieranie i przetwarzanie odpadów to niektóre cele, które obejmie nowelizacja. Uwagi do projektu dyrektywy można zgłaszać do 15 kwietnia 2024 r.

Prace nad nowelizacją dyrektywy Unii Europejskiej o odpadach są prowadzone są w Radzie Europejskiej i Parlamencie Europejskim. Zmiany dotyczą dwóch sektorów: żywności i tekstyliów. Obejmują etap produkcji, dystrybucji i konsumpcji.

Zobowiązania państw członkowskich

W odniesieniu do sektora żywności państwa członkowskie Unii Europejskiej mają być m.in. zobowiązane osiągnąć do 31 grudnia 2030 r następujące cele na poziomie krajowym:

  • ograniczenie powstawania odpadów żywności w przetwórstwie i wytwórstwie o 10 proc. w porównaniu z ilością tych odpadów wytworzoną w 2020 r.;
  • ograniczenie powstawania odpadów żywności na mieszkańca, łącznie w sprzedaży detalicznej i innej dystrybucji żywności, w restauracjach i usługach gastronomicznych oraz w gospodarstwach domowych, o 30 proc. w porównaniu z ilością tych odpadów wytworzoną w 2020 r.

Projekt dyrektywy zawiera również działania odnoszące się do sektora tekstyliów, który ma ograniczyć powstawanie odpadów oraz wziąć odpowiedzialność za ich zbieranie i przetwarzanie.

Jak zgłosić uwagi do projektu?

Uwagi do projektu dyrektywy można zgłaszać do 15 kwietnia 2024 r,. na adres e-mail: odpady.nowelizacja.dyrektywy@klimat.gov.pl.

Polska wersja projektu dyrektywy jest dostępna na stronie internetowej: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=COM%3A2023%3A420%3AFIN.

Źródło: MRiRW

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.