Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opinia naukowa EFSA dotycząca zharmonizowanego znakowania Front-of-Pack i ograniczenia oświadczeń dotyczących żywności

Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe

Zgodnie z planem działania dotyczącym unijnej strategii „od pola do stołu” Komisja Europejska zamierza przedłożyć do końca 2022 r. wniosek dotyczący zharmonizowanego obowiązkowego oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania oraz ustalenia profili składników odżywczych w celu ograniczenia promocji żywność bogatej na przykład w sól, cukry i/lub tłuszcz.

Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o doradztwo naukowe w zakresie:

  • Składników odżywczych mających znaczenie dla zdrowia publicznego dla populacji europejskich, w tym nieodżywczych składników żywności (np. błonnik pokarmowy).
  • Grup żywności, które odgrywają ważną rolę w diecie europejskich populacji i podgrup ludności.
  • Kryteriów przy wyborze składników odżywczych i innych nieodżywczych składników żywności do celów profilowania składników odżywczych.

Wniosek skierowany do EFSA nie obejmuje opracowania modelu profilowania składników odżywczych, ani doradztwa w zakresie obecnych modeli profilowania, które są już wykorzystywane do różnych celów.

Eksperci EFSA ocenią najnowsze informacje naukowe, w tym takie źródła, jak:

EFSA ma obowiązek wydania opinii naukowej do marca 2022 r. W sprawie projektu będzie prowadzić konsultacje publicznie do końca 2021 r.

Wniosek o opinię naukową w sprawie opracowania zharmonizowanego obowiązkowego oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania oraz ustalenia profili składników odżywczych w celu ograniczenia oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Prawo żywnościowe

Autor: EFSA

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.