Opinia naukowa EFSA dotycząca zharmonizowanego znakowania Front-of-Pack i ograniczenia oświadczeń dotyczących żywności
Zgodnie z planem działania dotyczącym unijnej strategii „od pola do stołu” Komisja Europejska zamierza przedłożyć do końca 2022 r. wniosek dotyczący zharmonizowanego obowiązkowego oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania oraz ustalenia profili składników odżywczych w celu ograniczenia promocji żywność bogatej na przykład w sól, cukry i/lub tłuszcz.
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o doradztwo naukowe w zakresie:
- Składników odżywczych mających znaczenie dla zdrowia publicznego dla populacji europejskich, w tym nieodżywczych składników żywności (np. błonnik pokarmowy).
- Grup żywności, które odgrywają ważną rolę w diecie europejskich populacji i podgrup ludności.
- Kryteriów przy wyborze składników odżywczych i innych nieodżywczych składników żywności do celów profilowania składników odżywczych.
Wniosek skierowany do EFSA nie obejmuje opracowania modelu profilowania składników odżywczych, ani doradztwa w zakresie obecnych modeli profilowania, które są już wykorzystywane do różnych celów.
Eksperci EFSA ocenią najnowsze informacje naukowe, w tym takie źródła, jak:
- Opublikowane recenzje dotyczące zaleceń dietetycznych dotyczących zdrowej diety na podstawie dowodów z badań na ludziach.
- Prace własne EFSA dotyczące referencyjnych wartości żywieniowych i profili składników odżywczych.
- Krajowe wytyczne żywieniowe dotyczące żywności w krajach europejskich.
- Kompleksowy przegląd systemów etykietowania na przodzie opakowania dostarczonych przez Komisję Europejską.
EFSA ma obowiązek wydania opinii naukowej do marca 2022 r. W sprawie projektu będzie prowadzić konsultacje publicznie do końca 2021 r.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
-
03.02.2021
Jak nadążyć za zmianami w prawie żywnościowym – Pierwsze e-Forum Prawa Żywnościowego. Zmiany i perspektywy – Q1 2021
Końcówka 2020 roku to ogromne wyzwanie dla managerów branży spożywczej z powodu niebagatelnej liczby nowelizacji prawa żywnościowego. A wszystkie pojawiające się modyfikacje powinny być przestrzegane przez branżę spożywczą. Stąd narodził się pomysł zorganizowania Pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego.
-
26.01.2021
Nowe zasady dotyczące transparentności oceny ryzyka wg EFSA – szczegółowe ustalenia dla zainteresowanych stron
Nowe rozporządzenie mające na celu zwiększenie transparentności oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym zacznie obowiązywać w dniu 27 marca 2021 r.
-
18.12.2020
EFSA zbada celowość stosowania pestycydów w sytuacjach kryzysowych w 2020 r.
EFSA ma ocenić szereg nadzwyczajnych zezwoleń wydanych przez państwa członkowskie na stosowanie neonikotynoidów w burakach cukrowych w 2020 r. Do końca 2022 r ma też opracować nową metodologia harmonizującą stosowanie pestycydów w UE.