Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opinia naukowa w sprawie oceny grupy aromatyzującej 415 (FGE.415)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Niniejsza opinia naukowa dotyczy oceny bezpieczeństwa (E)-3-benzo[1,3]dioksol-5-yl-N,N-difenylo-2-propenamidu, który ma być stosowany jako nowa substancja aromatyzująca w żywności.

Stosowanie środków aromatyzujących w żywności reguluje rozporządzenie (WE) nr 1334/20081 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych. Wnioskodawca złożył wniosek o zezwolenie na stosowanie wyżej wymienionej substancji jako nowej substancji aromatycznej w 2019 roku. Aby Komisja mogła rozważyć włączenie tej substancji do unijnego wykazu środków aromatyzujących i materiałów źródłowych (załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008), EFSA powinien przeprowadzić ocenę bezpieczeństwa tej substancji.

Substancja nie występuje naturalnie i jest chemicznie syntetyzowana. Jest przeznaczona do stosowania jako substancja aromatyzująca w pewnych kategoriach żywności, ale nie jest przeznaczona do stosowania w napojach. Według wnioskodawcy jest przeznaczona jako substancja aromatyzująca o właściwościach chłodzących, z dodaniem nut miętowych, palących, mrowiących, świeżych i owocowych.

Wniosek od EFSA

EFSA stwierdziła, że nie ma obaw co do bezpieczeństwa [FL-no: 16.135] stosowanego jako substancja aromatyzująca przy szacowanym poziomie narażenia z dietą. Panel stwierdził ponadto, że łączne narażenie na tą substancję wynikające z jej stosowania jako substancji aromatyzującej do żywności oraz z jej obecności w paście do zębów również nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa.

Przewlekłe narażenie na substancję badaną określono jako 780 μg/osobę dziennie dla osoby dorosłej o wadze 60 kg i 480 μg/osobę dziennie dla 3-letnie dziecko ważące 15 kilogramów. Agencja określiła dawkę wyznaczającą (BMDL) wynoszącą 101 mg/kg mc na podstawie 90-dniowego badania toksyczności na szczurach.

Dokument źródłowy: EFSA

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Joanna Markwas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.