Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niniejsza opinia naukowa dotyczy oceny bezpieczeństwa (E)-3-benzo[1,3]dioksol-5-yl-N,N-difenylo-2-propenamidu, który ma być stosowany jako nowa substancja aromatyzująca w żywności.
Stosowanie środków aromatyzujących w żywności reguluje rozporządzenie (WE) nr 1334/20081 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych. Wnioskodawca złożył wniosek o zezwolenie na stosowanie wyżej wymienionej substancji jako nowej substancji aromatycznej w 2019 roku. Aby Komisja mogła rozważyć włączenie tej substancji do unijnego wykazu środków aromatyzujących i materiałów źródłowych (załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008), EFSA powinien przeprowadzić ocenę bezpieczeństwa tej substancji.
Substancja nie występuje naturalnie i jest chemicznie syntetyzowana. Jest przeznaczona do stosowania jako substancja aromatyzująca w pewnych kategoriach żywności, ale nie jest przeznaczona do stosowania w napojach. Według wnioskodawcy jest przeznaczona jako substancja aromatyzująca o właściwościach chłodzących, z dodaniem nut miętowych, palących, mrowiących, świeżych i owocowych.
Wniosek od EFSA
EFSA stwierdziła, że nie ma obaw co do bezpieczeństwa [FL-no: 16.135] stosowanego jako substancja aromatyzująca przy szacowanym poziomie narażenia z dietą. Panel stwierdził ponadto, że łączne narażenie na tą substancję wynikające z jej stosowania jako substancji aromatyzującej do żywności oraz z jej obecności w paście do zębów również nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa.
Przewlekłe narażenie na substancję badaną określono jako 780 μg/osobę dziennie dla osoby dorosłej o wadze 60 kg i 480 μg/osobę dziennie dla 3-letnie dziecko ważące 15 kilogramów. Agencja określiła dawkę wyznaczającą (BMDL) wynoszącą 101 mg/kg mc na podstawie 90-dniowego badania toksyczności na szczurach.
Dokument źródłowy: EFSA
Przeczytaj także
Opinia naukowa EFSA na temat bezpieczeństwa stosowania octu buforowanego jako nowego dodatku do żywności. Ocet buforowany to płynny lub suszony produkt przygotowany przez dodanie do octu wodorotlenków sodu/potasu (E 524 do E 525) i węglanów sodu/potasu (E 500 do E 501).
Coroczny przegląd opisany przez Food Standards Agency (FSA) i Food Standards Scotland (FSS) pomagający określić obiektywną ocenę bezpieczeństwa i norm dotyczących żywności na przestrzeni czasu.
W okresie od maja 2018 r. do grudnia 2020 r. zgłoszono 193 przypadki zakażenia ludzi Salmonellą Enteritidis typu sekwencyjnego (ST)11, które zgłoszono w: Danii (2), Finlandii (4), Francji (33), Niemczech (6), Irlandii (12), Holandii (3), Polsce (5), Szwecji (6) i Zjednoczonym Królestwie (122).