Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe: jakie jest ryzyko rozprzestrzeniania się poprzez transport zwierząt?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA rozpoczęła prace nad nową oceną dotyczącą ryzyka rozprzestrzeniania się bakterii opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe podczas transportu zwierząt.  Ocena, o którą poprosiła Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności Parlamentu Europejskiego (ENVI), skupi się na ryzyku rozprzestrzeniania się opornych bakterii odzwierzęcych wśród drobiu, świń i bydła podczas transportu do innych gospodarstw lub do rzeźni.

Wniosek powstał w wyniku dyskusji prowadzonych w ciągu ostatniego roku między Parlamentem Europejskim, Komisją Europejską a EFSA.

Oprócz zbadania czynników, które mogą powodować rozprzestrzenianie się bakterii opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe poprzez transport, EFSA dokona również przeglądu środków zapobiegawczych i opcji kontroli oraz określi potrzeby w zakresie danych, które pomogą w dalszej analizie problemu.

Ostateczna opinia naukowa ma zostać opublikowana we wrześniu 2022 r.

Kiedy oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) występuje u bakterii zoonotycznych – które mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi – może to również zagrozić skutecznemu leczeniu chorób zakaźnych u ludzi. Marta Hugas, główny naukowiec EFSA, powiedziała: „Odporność na środki przeciwdrobnoustrojowe jest dużym zagrożeniem dla zdrowia publicznego, a oparte na dowodach porady mają kluczowe znaczenie dla opracowywania polityki i prawodawstwa, aby sprostać temu wyzwaniu. Ten nowy mandat – który koncentruje się na możliwych skutkach dla zdrowia ludzkiego – po raz kolejny ilustruje rosnącą zbieżność między zdrowiem zwierząt i ludzi oraz potrzebę podejścia „One health” przez oceniających i decydentów”.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/antimicrobial-resistance-what-risk-spread-through-animal-transport

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Mikrobiologia żywności

Autor: EFSA

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn