Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
EFSA rozpoczęła prace nad nową oceną dotyczącą ryzyka rozprzestrzeniania się bakterii opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe podczas transportu zwierząt. Ocena, o którą poprosiła Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności Parlamentu Europejskiego (ENVI), skupi się na ryzyku rozprzestrzeniania się opornych bakterii odzwierzęcych wśród drobiu, świń i bydła podczas transportu do innych gospodarstw lub do rzeźni.
Wniosek powstał w wyniku dyskusji prowadzonych w ciągu ostatniego roku między Parlamentem Europejskim, Komisją Europejską a EFSA.
Oprócz zbadania czynników, które mogą powodować rozprzestrzenianie się bakterii opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe poprzez transport, EFSA dokona również przeglądu środków zapobiegawczych i opcji kontroli oraz określi potrzeby w zakresie danych, które pomogą w dalszej analizie problemu.
Ostateczna opinia naukowa ma zostać opublikowana we wrześniu 2022 r.
Kiedy oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) występuje u bakterii zoonotycznych – które mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi – może to również zagrozić skutecznemu leczeniu chorób zakaźnych u ludzi. Marta Hugas, główny naukowiec EFSA, powiedziała: „Odporność na środki przeciwdrobnoustrojowe jest dużym zagrożeniem dla zdrowia publicznego, a oparte na dowodach porady mają kluczowe znaczenie dla opracowywania polityki i prawodawstwa, aby sprostać temu wyzwaniu. Ten nowy mandat – który koncentruje się na możliwych skutkach dla zdrowia ludzkiego – po raz kolejny ilustruje rosnącą zbieżność między zdrowiem zwierząt i ludzi oraz potrzebę podejścia „One health” przez oceniających i decydentów”.
Przeczytaj także
Pięć krajów europejskich zgłosiło zakażenia Salmonellą związane ze spożywaniem produktów na bazie sezamu, takich jak tahini i chałwa importowanych z Syrii.
EFSA i ECHA rozpoczęły równoległe konsultacje dotyczące wstępnych ocen naukowych glifosatu. Konsultacje potrwają 60 dni i wszystkie zainteresowane strony są zachęcane do udziału.
Eksperci EFSA po raz pierwszy ocenili rolę środowisk produkcji żywności w powstawaniu i rozprzestrzenianiu się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.