Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną.
1) Produkt – Kiełbasa surowa Metka Bawarska
Numer partii – 20190516
Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008
Termin przydatności do spożycia – 30.05.2019
2) Produkt – Polska w Folii
Numer partii – 20190515
Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008
Termin przydatności do spożycia – 04.06.2019
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu ustalił, iż kwestionowanych partii nie ma w magazynie zakładowym oraz, że kwestionowane produkty sprzedano klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.
Ponadto, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu zakazał podmiotowi produkcji produktów niepoddanych obróbce termicznej do czasu uzyskania zadowalających wyników badań mikrobiologicznych.
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Stwierdzono obecność bakterii Salmonella Enteritidis wykryto na powierzchni skorupek jaj. Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
W ostatnich tygodniach odnotowano liczne przypadki wycofań francuskich serów z surowego mleka z powodu zakażenia bakteriami Escherichia coli oraz Listeria monocytogenes. Wycofania objęły zarówno kraje europejskie w tym Polskę jak inne regiony na świecie do których trafiły skażone produkty.
Czy masz trudności z przekonaniem wyższego szczebla kierownictwa lub właścicieli firmy do zainwestowania wystarczającej ilości czasu, pieniędzy i zasobów w jakość i bezpieczeństwo żywności?
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...