Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ostrzeżenie GIS
Wycofanie dwóch rodzajów sera z surowego mleka krowiego: SAINT FELICIEN, 180 g oraz SAINT MARCELLIN, 80 g z powodu możliwego zanieczyszczenia Escherichia coli
W wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). W związku z powyższym producent francuska firma Fromagerie Alpine podjął decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116.
Produkt – SAINT FELICIEN 180 g
Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE
Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116
Data przydatności do spożycia – od 06.02.2019 do 21.05.2019
Produkt – SAINT MARCELLIN 80 g
Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE
Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116
Data przydatności do spożycia – od 04.02.2019 do 21.05.2019
Producent firma Fromagerie Alpine wycofuje wszystkie partie serów SAINT FELICIEN, 180 g oraz SAINT MARCELLIN, 80 g od numeru 032 do numeru 116.
Firma Scawar Sp. z o.o. przygotowała i rozesłała plakat do wszystkich sklepów sieci Leclerc w celu poinformowania klientów o wykrytym zagrożeniu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktów z obrotu w Polsce.
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. Zgodnie z informacją zamieszczoną na plakacie możliwy jest zwrot zakupionego w sieci Leclerc produktów.
Wycofania z powodu E.coli na świecie
Począwszy od 20 marca br. władze francuskie zgłosiły pojawienie się przypadków zakażenia produktów przez bakterię E. coli produkującą toksynę Shiga (STEC) O26 z 13 przypadkami zespołu hemolityczno-mocznicowego u dzieci (HUS). HUS jest ciężkim powikłaniem związanym z zakażeniami E. coli, które powoduje niewydolność nerek i zwykle występuje tydzień lub dłużej po wystąpieniu biegunki.
Badania epidemiologiczne
Prowadzone są badania epidemiologiczne, mikrobiologiczne i identyfikowalności żywności w celu określenia źródła zakażenia różnych przypadków w kilku regionach kraju.
Santé publique France i Krajowe Centrum Referencyjne dla E. coli, Shigella i Salmonella w Institut Pasteur wzmocniły nadzór w celu wykrycia ewentualnych nowych przypadków.
Ponad 30 krajów
Skażony ser trafił do ponad 30 krajów, w tym Austrii, Belgii, Czech, Wybrzeża Kości Słoniowej, Danii, Niemiec, Węgier, Irlandii, Włoch, Litwy, Luksemburga, Malezji, Malediwy, Holandii, Nowej Zelandii, Filipin, Polski, Portugalii, Kataru, Singapuru, Słoweni, Południowej Afryki, Hiszpanii, Szwecji, Szwajcarii, Ukrainy, Zjednoczonych Emiratów Arabskich oraz Wielkiej Brytanii.
Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) poinformowało, że żadne inne państwo nie zgłosiło do tej pory przypadków o podobnych cechach charakterystycznych szczepów lub chorobach związanych z powiązanym nośnikiem zakażenia. Produkt znany jest ze sprzedaży w innych krajach europejskich i na całym świecie.
Francuskie Ministerstwo Rolnictwa i Żywności rozszerzyło w ostatnim czasie wycofania. Dotyczy to również Saint-Félicien lub Saint-Marcellin produkowanych przez Fromagerie Alpine. Wycofane sery mają jeden z następujących czterech numerów zatwierdzenia: FR 35 068 004 WE, FR 59 343 030 WE, FR 63 113 081 WE lub FR 84 007 011 WE.
Wycofania francuskiego sera w Europie i Ameryce Północnej - Listeria monocytogenes
Odkąd Public Health France zidentyfikował przypadki zakażenia Listerią osób, które spożyły ser wytwarzany przez Societe de Fromagère de la Brie, władze służby zdrowia ministerstw odpowiedzialnych za zdrowie i żywność są zmobilizowane do podjęcia wszelkich niezbędnych środków, aby chronić konsumentów.
Po przeprowadzonym właśnie badaniu identyfikowalności podjęto decyzję o wycofaniu się z rynku wszystkich surowych serów mlecznych i pasteryzowanych mleka wyprodukowanych przez Société Fromagère de Brie w St Siméon (FR 77 432 001 WE i FR 77 436 001 WE). Niektóre z zakażonych produktów zostały przetworzone przez inne firmy, i również są wycofywane z rynku.
Produkty niebezpieczne:
Nazwa: BRIE, COULOMMIERS, CHEVRU, CHATEL, MARQUISE, SAINT-SIMEON, VIGNELAITS, BAYARD, JEAN DE BRIE, BRILLAT-SAVARIN, KREM FRANCJI, EXPLORER, MORIN, SERY TRUFFLE SUMMER , SERCE SERA, COULOMMIERSY 45% ODBICIE DE
FRANCJA
Marka: FROMAGERE DE LA BRIE
Numer partii: FR 77 432 001 CE i FR 77 436 001 CE
Nazwa: BRIE DE MEAUX, BRIE DE MELUN, BRIE LE MONTEREAU, MONTEREAU POIVRE, COULOMMIERS, ORVANNAIS
Marka: LOISEAU
Numer partii: FR 77 001 001 CE
Nazwa: BOULE DE RAISIN, BRIE AUX BRISURES DE TRUFFES, BRIE A LA MOUTARDE, BRIE AU POIVRE, BRIE DE CHEVRU, BRIE DE MELUN, CAMEMBERT BLEU D’AUVERGNE, CHANTERAINE, COULOMMIERS JEUNE, COULOMMIERS FOURRE AUX NOIX, CREMEUX AU POIVRE, FLEURICREME, PLATEAU DU VOYAGEUR
Marka: HENNART
Numer partii: FR 62 215 030 CE
Nazwa: BRIE DE MEAUX AOP JEUNE, BRIE DE MEAUX AOP ½ AFFINE
Marka: HENNART
Numer partii: FR 62 215 030 CE
Nazwa: BRIE, BRILLAT SAVARIN, BRIE DE NANGIS
Marka: BEILLEVAIRE
Numer partii: FR 44 087 045 CE
Nazwa: COULOMMIERS
Marka: FROMAGERIE DU DOLLOIR
Numer partii: FR 02 186 001 CE
Podjete działania
Badania epidemiologiczne, środowiskowe i identyfikowalności żywności mają na celu wyjaśnienie pochodzenia zanieczyszczenia. Produkt wycofany został m. in. w Stanach Zjednoczonych, Niemczech oraz Kanadzie. Do tej pory nie zgłoszono wykrycia produktu na terenie Polski.
Skażone sery były sprzedawane do 09/04/2019 w różnych markach oraz w sklepach detalicznych. W razie wątpliwości zaleca się konsumentom, aby nie spożywali produktów i sprawdzili je u swojego zwykłego dostawcy. Sprzedawcy detaliczni, którzy dystrybuowali te produkty, muszą informować swoich klientów. W punktach sprzedaży zostaną umieszczone plakaty informacyjne. Konsumenci, którzy nabyli zakażone produkty, nie powinni ich spożywać i proszeni są o ich zwrot do punktu sprzedaży.
Objawy
Objawy mogą pojawić się od kilku dni do kilku tygodni po spożyciu skażonej żywności. Listerioza może być śmiertelna, szczególnie w niektórych grupach wysokiego ryzyka. Grupy te obejmują osoby starsze i osoby z osłabionym układem odpornościowym i pewnymi przewlekłymi chorobami (takimi jak rak). U kobiet w ciąży listerioza może powodować poronienie, poród martwy, poród przedwczesny i poważną chorobę lub śmierć noworodków.
Źródła:
Przeczytaj także
Obecność bakterii Salmonella z grupy OD wykryto na powierzchni skorupek jaj w 1 z 5 badanych próbek.
Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 2 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
W grudniu ubiegłego roku ukazał się obszerny raport z analizy wieloletnich danych (2008-2013) dotyczących zgłoszeń zachorowań spowodowanych szczepami Salmonella, Escherichia coli O156, Listeria monocytogenes oraz Campylobacter...
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...