Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Problemy francuskich producentów serów - Listeria monocytogenes i E. coli

Kategoria: Alerty , Bezpieczeństwo Żywności

Ostrzeżenie GIS

Wycofanie dwóch rodzajów sera z surowego mleka krowiego: SAINT FELICIEN, 180 g oraz SAINT MARCELLIN, 80 g z powodu możliwego zanieczyszczenia Escherichia coli

Zagrożenie:

W wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). W związku z powyższym producent francuska firma Fromagerie Alpine podjął decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – SAINT FELICIEN 180 g

Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE

Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116

Data przydatności do spożycia – od 06.02.2019 do 21.05.2019

Produkt – SAINT MARCELLIN 80 g

Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE

Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116

Data przydatności do spożycia – od 04.02.2019 do 21.05.2019

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent firma Fromagerie Alpine wycofuje wszystkie partie serów SAINT FELICIEN, 180 g oraz SAINT MARCELLIN, 80 g od numeru 032 do numeru 116.

Działania podjęte przez odbiorcę w Polsce:

Firma Scawar Sp. z o.o. przygotowała i rozesłała plakat do wszystkich sklepów sieci Leclerc w celu poinformowania klientów o wykrytym zagrożeniu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktów z obrotu w Polsce.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. Zgodnie z informacją zamieszczoną na plakacie możliwy jest zwrot zakupionego w sieci Leclerc produktów.

Wycofania z powodu E.coli na świecie

Począwszy od 20 marca br. władze francuskie zgłosiły pojawienie się przypadków zakażenia produktów przez bakterię E. coli produkującą toksynę Shiga (STEC) O26 z 13 przypadkami zespołu hemolityczno-mocznicowego u dzieci (HUS). HUS jest ciężkim powikłaniem związanym z zakażeniami E. coli, które powoduje niewydolność nerek i zwykle występuje tydzień lub dłużej po wystąpieniu biegunki.

Badania epidemiologiczne

Prowadzone są badania epidemiologiczne, mikrobiologiczne i identyfikowalności żywności w celu określenia źródła zakażenia różnych przypadków w kilku regionach kraju.

Santé publique France i Krajowe Centrum Referencyjne dla E. coli, Shigella i Salmonella w Institut Pasteur wzmocniły nadzór w celu wykrycia ewentualnych nowych przypadków.

Ponad 30 krajów

Skażony ser trafił do ponad 30 krajów, w tym Austrii, Belgii, Czech, Wybrzeża Kości Słoniowej, Danii, Niemiec, Węgier, Irlandii, Włoch, Litwy, Luksemburga, Malezji, Malediwy, Holandii, Nowej Zelandii, Filipin, Polski, Portugalii, Kataru, Singapuru, Słoweni, Południowej Afryki, Hiszpanii, Szwecji, Szwajcarii, Ukrainy, Zjednoczonych Emiratów Arabskich oraz Wielkiej Brytanii.

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) poinformowało, że żadne inne państwo nie zgłosiło do tej pory przypadków o podobnych cechach charakterystycznych szczepów lub chorobach związanych z powiązanym nośnikiem zakażenia. Produkt znany jest ze sprzedaży w innych krajach europejskich i na całym świecie.

Francuskie Ministerstwo Rolnictwa i Żywności rozszerzyło w ostatnim czasie wycofania. Dotyczy to również Saint-Félicien lub Saint-Marcellin produkowanych przez Fromagerie Alpine. Wycofane sery mają jeden z następujących czterech numerów zatwierdzenia: FR 35 068 004 WE, FR 59 343 030 WE, FR 63 113 081 WE lub FR 84 007 011 WE.

Wycofania francuskiego sera w Europie i Ameryce Północnej - Listeria monocytogenes

Odkąd Public Health France zidentyfikował przypadki zakażenia Listerią osób, które spożyły ser wytwarzany przez Societe de Fromagère de la Brie, władze służby zdrowia ministerstw odpowiedzialnych za zdrowie i żywność są zmobilizowane do podjęcia wszelkich niezbędnych środków, aby chronić konsumentów.

Po przeprowadzonym właśnie badaniu identyfikowalności podjęto decyzję o wycofaniu się z rynku wszystkich surowych serów mlecznych i pasteryzowanych mleka wyprodukowanych przez Société Fromagère de Brie w St Siméon (FR 77 432 001 WE i FR 77 436 001 WE). Niektóre z zakażonych produktów zostały przetworzone przez inne firmy, i również są wycofywane z rynku.

Produkty niebezpieczne:

Nazwa: BRIE, COULOMMIERS, CHEVRU, CHATEL, MARQUISE, SAINT-SIMEON, VIGNELAITS, BAYARD, JEAN DE BRIE, BRILLAT-SAVARIN, KREM FRANCJI, EXPLORER, MORIN, SERY TRUFFLE SUMMER , SERCE SERA, COULOMMIERSY 45% ODBICIE DE
FRANCJA
Marka: FROMAGERE DE LA BRIE
Numer partii: FR 77 432 001 CE i FR 77 436 001 CE

Nazwa: BRIE DE MEAUX, BRIE DE MELUN, BRIE LE MONTEREAU, MONTEREAU POIVRE, COULOMMIERS, ORVANNAIS
Marka: LOISEAU
Numer partii:  FR 77 001 001 CE

Nazwa: BOULE DE RAISIN, BRIE AUX BRISURES DE TRUFFES, BRIE A LA MOUTARDE, BRIE AU POIVRE, BRIE DE CHEVRU, BRIE DE MELUN, CAMEMBERT BLEU D’AUVERGNE, CHANTERAINE, COULOMMIERS JEUNE, COULOMMIERS FOURRE AUX NOIX, CREMEUX AU POIVRE, FLEURICREME, PLATEAU DU VOYAGEUR
Marka: HENNART
Numer partii: FR 62 215 030 CE

Nazwa: BRIE DE MEAUX AOP JEUNE, BRIE DE MEAUX AOP ½ AFFINE
Marka: HENNART
Numer partii: FR 62 215 030 CE

Nazwa: BRIE, BRILLAT SAVARIN, BRIE DE NANGIS
Marka: BEILLEVAIRE
Numer partii: FR 44 087 045 CE

Nazwa: COULOMMIERS
Marka: FROMAGERIE DU DOLLOIR
Numer partii: FR 02 186 001 CE 

Podjete działania

Badania epidemiologiczne, środowiskowe i identyfikowalności żywności mają na celu wyjaśnienie pochodzenia zanieczyszczenia. Produkt wycofany został m. in. w Stanach Zjednoczonych, Niemczech oraz Kanadzie. Do tej pory nie zgłoszono wykrycia produktu na terenie Polski.

Skażone sery były sprzedawane do 09/04/2019 w różnych markach oraz w sklepach detalicznych. W razie wątpliwości zaleca się konsumentom, aby nie spożywali produktów i sprawdzili je u swojego zwykłego dostawcy. Sprzedawcy detaliczni, którzy dystrybuowali te produkty, muszą informować swoich klientów. W punktach sprzedaży zostaną umieszczone plakaty informacyjne. Konsumenci, którzy nabyli zakażone produkty, nie powinni ich spożywać i proszeni są o ich zwrot do punktu sprzedaży. 

Objawy

Objawy mogą pojawić się od kilku dni do kilku tygodni po spożyciu skażonej żywności. Listerioza może być śmiertelna, szczególnie w niektórych grupach wysokiego ryzyka. Grupy te obejmują osoby starsze i osoby z osłabionym układem odpornościowym i pewnymi przewlekłymi chorobami (takimi jak rak). U kobiet w ciąży listerioza może powodować poronienie, poród martwy, poród przedwczesny i poważną chorobę lub śmierć noworodków.

 

Źródła:

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.