Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwszy certyfikowany materiał referencyjny dla ryb do zwalczania oszustw związanych z żywnością

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wspólne Centrum Badawcze (JRC) opracowało pierwszy w historii Certyfikowany Materiał Referencyjny (CRM) do identyfikacji genetycznej ryb. Jest to proszek rybny halibuta atlantyckiego (Hippoglossus hippoglossus). CRM EURM®-020 wspiera prawidłowe etykietowanie świeżych ryb i produktów rybnych.

Weryfikacja substytucji ryb

Oszustwa związane z żywnością celowo wprowadzają konsumentów w błąd i naruszają odpowiednie przepisy UE. Zastąpienie jednego gatunku ryb tańszym jest rodzajem oszustwa żywieniowego, na które wielokrotnie zwracano uwagę. Prawodawstwo UE wymaga przejrzystej produkcji, przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa lub akwakultury. Organy kontrolne weryfikują prawidłowe etykietowanie wyprodukowanych ryb. Odbywa się to za pomocą testów autentyczności opartych na DNA. Tradycyjnie do identyfikacji gatunków stosowano cechy morfologiczne całej ryby i klucze identyfikacyjne. Jest to złożony proces, szczególnie w przypadku rozróżniania bardzo blisko spokrewnionych gatunków ryb, współistniejących na tym samym obszarze połowów

Barkod DNA („kod kreskowy” DNA)

Krótkie zakresy unikalnych regionów mitochondrialnego DNA, zwane "kodami kreskowymi DNA" są obecnie wystarczające do identyfikacji gatunków. Analizowane kody kreskowe są porównywane z sekwencjami w określonych bazach danych DNA.  

Aby wesprzeć organy kontrolne w przeprowadzaniu kontroli, JRC opracowało CRM do identyfikacji gatunków ryb ważnych z handlowego punktu widzenia. Materiał CRM EURM® -020 został wyprodukowany z jednego fileta pochodzącego z jednej ryby. Kawałki fileta rybnego suszono w procesie liofilizacji i mielono kriogenicznie w celu uzyskania drobnego proszku. Proszek został certyfikowany jako Hippoglossus hippoglossus (halibut atlantycki) na podstawie amplifikacji PCR i dwukierunkowego sekwencjonowania Sangera dwóch regionów „kodów kreskowych” mitochondrialnego DNA: genu cytochromu b (cytb) i genu podjednostki oksydazy cytochromu c (COI), a następnie porównaniu sekwencji w bazach danych GenBank® (NCBI), FishTrace (EC) i Barcode of Life Database System (BOLD). Powiązane metody „kodów kreskowych” stały się dostępne jako metody znormalizowane (CEN / TS17303: 2019).

Źródło: Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.