Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwszy Europejski Kongres Nauk Stosowanych w Hodowli i Produkcji Zwierzęcej – ECAAS

Kategoria: Biznes

W dniach 11-14 kwietnia odbędzie się we Wrocławiu Pierwszy Europejski Kongres Nauk Stosowanych w Hodowli i Produkcji Zwierzęcej.  Udział w kongresie wezmą przedstawiciele nauki, praktycy hodowli zwierzęcej i przetwórstwa, a także lekarze weterynarii specjalizujący się w promocji zdrowia stada, zarządzania reprodukcją zwierząt lub reprodukcji wspomaganej. Także ci akademicy, którzy są zaangażowani w opiekę, zrównoważony rozwój i użytkowość zwierząt. 

Kongres został objęty Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii. Patronem naukowym został prof. dr hab. Jarosław Bosy , Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Genezą Kongresu jest potrzeba stworzenia szerokiego międzynarodowego wydarzenia naukowego obejmującego najważniejsze nurty związane ze współczesną zootechniką i naukami weterynaryjnymi. Stąd też Kongres został podzielony na trzy sekcje tematyczne, uwzględniając Panel 1 (zdrowie, choroby i dobrostan zwierząt), integrujący obszary biologii i ekologii zwierząt, Panel 2 (produkcja zwierząt i żywności z uwzględnieniem problematyki społecznej oraz ekonomika produkcji) oraz Panel 3 (fizjologia rozrodu i endokrynologia, naturalna i sztuczna kontrola rozrodu, techniki diagnostyczne i terapeutyczne).

Wysoki poziom naukowy Kongresu gwarantuje udział czołowych ekspertów i panelistów związanych z naukami o zwierzętach i weterynarii z Niemiec (prof. Jörg Hartung), Turcji (prof. Hasan ÖNDER), Włoch (prof. Francesca Mossa), Hiszpanii (dr Sara Carracedo), Portugalii (prof. José Pedro Araújo), Tajwanu (prof. Vincent, Yeong-Hsiang Cheng), jak również liczni naukowcy z Polski.

Mamy nadzieję, że podjęty zakres tematyczny Kongresu będzie doskonałą okazją do propagowania najnowszej wiedzy z zakresu zootechniki, hodowli zwierząt i nauk weterynaryjnych, dając również możliwość wymiany międzynarodowych doświadczeń uczestników z możliwością nawiązywania interdyscyplinarnych kontaktów między naukowcami z Polski, Europy i świata.

Pomysłodawcami Kongresu byli dr hab. inż Alicja Kowalczyk oraz dr hab. inż. Przemysław Cwynar. Alicja Kowalczyk jest zootechnikiem oraz specjalistą z zakresu rozrodu zwierząt, ze szczególnym uwzględnieniem andrologii. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się również na transferze zarodków oraz unasiennianiu zwierząt gospodarskich, uwzględniając ekonomikę rozrodu. Przemysław Cwynar jest również absolwentem zootechniki oraz doktorem nauk weterynaryjnych, specjalizując się w zagadnieniach związanych z dobrostanem i warunkami utrzymania zwierząt oraz prawnym aspektami ich hodowli. Jego badania naukowe koncentrują się również na bioasekuracji oraz projektach badawczych związanych ze skuteczną eliminacją chorób.

Tematyka i prelegenci

Podczas Kongresu obok promowania badań, naukowcy będą omawiać i popularyzować istotne wnioski w zakresie nauk o zwierzętach w gronie społeczności naukowej, przedstawicieli branży hodowlanej oraz grup zainteresowanych produkcją zwierzęcą.

Pośród prelegentów warto wymienić profesora Jörga Hartunga, byłego prezesa ISAH, który opowie o zarządzaniu ryzykiem w chorobach zwierząt gospodarskich,  prof. Hasana Öndera   z tureckiego uniwersytetu Ondokuz Mayis z prelekcją  „Selekcja genomowa”, prof. Francescę Mossa z  Włoch, która opowie o programowaniu rozwojowych u przeżuwaczy, odpowiadającym na pytanie czy płodność ustala się in utero,  prof. José Pedro Araújo  z Hiszpanii, który wygłosi odczyt pt. „Rasy autochtoniczne w Portugalii a jakość mięsa”, prof. Vincenta Yeong-Hsiang Chenga z Taiwanu z tematem” „Metabolity Bacillus jako alternatywa dla antybiotyków u zwierząt domowych: od fermentacji do walidacji”.  Z kolei Dr Andrzej Jarynowski (Wolny Uniwersytet w Berlinie) omówi aktualny i ważny temat pt. „Afrykański pomór świń: modele matematyczne procesu epizootycznego oraz ich społeczne konsekwencje dla Polski i Europy”, a dr Sara Carracedo niezależny ekspert opowie o nowych biomarkerach we wspomaganej reprodukcji.

O żywieniu

Ciekawie z punktu widzenia naszego życia zapowiadają się także prelekcje polskich specjalistów od żywienia, m.in. prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka z Instytut Genetyki
i Biotechnologii Zwierząt Polskiej Akademii Nauk z tematem „Jakość, wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa wieprzowego i drobiowego” i dr nauk o zdrowiu Wanda Baltaza (Warszawski Uniwersytet Medyczny) omawiająca kwestię ujętą
w temacie „Mięso a zdrowe żywienie – kontrowersje związane z wpływem spożywania mięsa na zdrowie człowieka"

Przewodniczący naukowi Kongresu ECAAS

Dr hab. Alicja Kowalczyk

Dr hab. Przemysław Cwynar

Organizatorem Kongresu jest Stowarzyszenie Verus.

Więcej informacji znajduje się pod linkiem https://www.ecaas-congress.com/pl

Kontakt naukowy

Marcjanna Wrzecińska

+ 48 518 805 704

Wybierz temat: Kongresy i Targi

Autor: ECAAS

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.