Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polska jest od lat czołowym producentem i eksporterem pieczarek. W 2019 r., wg danych IERiGŻ pieczarki produkowano w Polsce na 246 tys. ha (co oznacza wzrost o 0,4% r/r) przy jednoczesnym wzroście produkcji o 1,5% r/r do 335 tys. t. Do atutów polskiego pieczarkarstwa należą: konkurencyjność cenowa w stosunku do cen grzybów w innych państwach unijnych, stosunkowo wysoki poziom technologiczny polskich pieczarkarni, uznana wartość smakowa polskich produktów oraz wieloletnia obecność na rynkach europejskich.
Spadek eksportu pieczarek
Eksport pieczarek świeżych w 2019 r. obniżył się w ujęciu ilościowym z 235,6 do 211,6 tys. ton. Wpływy z eksportu wzrosły natomiast z 355,1 do 358 mln EUR, a dodatnie saldo handlu zwiększyło się o 2,3 mln EUR do 354,2 mln EUR. Wartość eksportu pieczarek stanowiła 52% łącznych wpływów z eksportu świeżych warzyw.
Wpływ koronawirusa na sektor pieczarkarski
Jednocześnie sektor pieczarkarski w Polsce mocno odczuł skutki pandemii COVID-19. Ze względu na zamknięte restauracje i rzadsze zakupy w sklepach, popyt na grzyby zmalał w porównaniu do lat poprzednich. Duża część świeżych pieczarek zwykle trafiała do gastronomii, a ta z powodu ograniczeń w funkcjonowaniu, zmniejszyła a nawet wstrzymała zamówienia w większości państw europejskich.
Zachęta dla konsumentów
Wychodząc naprzeciw spowodowanemu pandemią spadkowi popytu na pieczarki, w The Jurnal of Nutritional Biochemistry, opublikowano wyniki przeprowadzonego przeglądu ponad 5000 badań z całego świata mające na celu zbadanie korzyści zdrowotnych, jakie pieczarki dostarczają ludziom.
Prozdrowotne właściwości pieczarek
Powyższy przegląd wykazał, że jedzenie „Agaricus bisporus”, czyli pieczarki dwuzarodnikowej, która jest najczęściej spożywanym grzybem na świecie, powoduje podwyższenie poziomu witaminy D, zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, poprawę zdrowia jelit (ponieważ zawierają unikalny błonnik prebiotyczny, który odżywia bakterie jelitowe) oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jajnika i może pomóc w leczeniu raka prostaty. Badania wykazały też, że spożywanie pieczarek zmniejsza poczucie głodu oraz, że zamiana tej samej ilości wołowiny na pieczarki w posiłku może pomóc obniżyć spożycie kalorii, zachowując to samo poczucie nasycenia po posiłku. Ponadto pieczarki smażone na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia mogą pomóc poprawić wskaźniki zdrowia serca.
Nie tylko walory smakowe
Zakres korzyści wynikający ze spożywania pieczarek jest zdumiewający. Do tej pory większą wagę przykładano do wartości smakowych grzybów, ale okazuje się, że badania naukowe pozwalają określić, również liczne korzyści zdrowotne jakie ich spożywanie przynosi ludziom. Dlatego też w dobie pandemii, powrót do spożycia pieczarek jest jak najbardziej uzasadniony.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Mrożone truskawki z Polsce stopniowo tracą swoją znaczącą pozycję na światowym rynku, czego symbolem jest fakt, że to Egipt od dwóch lat eksportuje najwięcej mrożonych truskawek na świecie.
Badania opublikowane pod koniec czerwca br. potwierdzają przypuszczenia, że owoce i warzywa nie są odporne na powszechne zanieczyszczenie wody, gleby i powietrza mikroplastikami i że przenikają one do korzeni, a następnie zostają przeniesione do jadalnych części roślin.
Z wstępnych danych Ministerstwa Finansów za okres styczeń-kwiecień 2020 r. wynika, że wolumen eksportu cebuli z Polski wyniósł 65,3 tys. t, o wartości 34,5 mln EUR, co oznacza wzrost eksportu w ujęciu ilościowym, ale spadek w ujęciu wartościowym.