Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwszy światowy przegląd korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania pieczarek

Kategoria: Biznes

Polska jest od lat czołowym producentem i eksporterem pieczarek. W 2019 r., wg danych IERiGŻ pieczarki produkowano w Polsce na 246 tys. ha (co oznacza wzrost o 0,4% r/r) przy jednoczesnym wzroście produkcji o 1,5% r/r do 335 tys. t. Do atutów polskiego pieczarkarstwa należą: konkurencyjność cenowa w stosunku do cen grzybów w innych państwach unijnych, stosunkowo wysoki poziom technologiczny polskich pieczarkarni, uznana wartość smakowa polskich produktów oraz wieloletnia obecność na rynkach europejskich.

Spadek eksportu pieczarek

Eksport pieczarek świeżych w 2019 r. obniżył się w ujęciu ilościowym z 235,6 do 211,6 tys. ton. Wpływy z eksportu wzrosły natomiast z 355,1 do 358 mln EUR, a dodatnie saldo handlu zwiększyło się o 2,3 mln EUR do 354,2 mln EUR. Wartość eksportu pieczarek stanowiła 52% łącznych wpływów z eksportu świeżych warzyw.

Wpływ koronawirusa na sektor pieczarkarski

Jednocześnie sektor pieczarkarski w Polsce mocno odczuł skutki pandemii COVID-19. Ze względu na zamknięte restauracje i rzadsze zakupy w sklepach, popyt na grzyby zmalał w porównaniu do lat poprzednich. Duża część świeżych pieczarek zwykle trafiała do gastronomii, a ta z powodu ograniczeń w funkcjonowaniu, zmniejszyła a nawet wstrzymała zamówienia w większości państw europejskich.

Zachęta dla konsumentów

Wychodząc naprzeciw spowodowanemu pandemią spadkowi popytu na pieczarki, w The Jurnal of Nutritional Biochemistry, opublikowano wyniki przeprowadzonego przeglądu ponad 5000 badań z całego świata mające na celu zbadanie korzyści zdrowotnych, jakie pieczarki dostarczają ludziom.

Prozdrowotne właściwości pieczarek

Powyższy przegląd wykazał, że jedzenie „Agaricus bisporus”, czyli pieczarki dwuzarodnikowej, która jest najczęściej spożywanym grzybem na świecie, powoduje podwyższenie poziomu witaminy D, zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, poprawę zdrowia jelit (ponieważ zawierają unikalny błonnik prebiotyczny, który odżywia bakterie jelitowe) oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jajnika i może pomóc w leczeniu raka prostaty. Badania wykazały też, że spożywanie pieczarek zmniejsza poczucie głodu oraz, że zamiana tej samej ilości wołowiny na pieczarki w posiłku może pomóc obniżyć spożycie kalorii, zachowując to samo poczucie nasycenia po posiłku. Ponadto pieczarki smażone na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia mogą pomóc poprawić wskaźniki zdrowia serca.

Nie tylko walory smakowe

Zakres korzyści wynikający ze spożywania pieczarek jest zdumiewający. Do tej pory większą wagę przykładano do wartości smakowych grzybów, ale okazuje się, że badania naukowe pozwalają określić, również liczne korzyści zdrowotne jakie ich spożywanie przynosi ludziom. Dlatego też w dobie pandemii, powrót do spożycia pieczarek jest jak najbardziej uzasadniony.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.