Pij kawę, będziesz żył dłużej – czyli o korzyściach zdrowotnych, które daje regularne picie kawy
10-letnie obserwacje
Zgodnie z wynikami obserwacji prawie 500 tys. dorosłych Brytyjczyków konsumenci pijący kawę mają nieco niższe ryzyko zgonu, niż osoby, które unikają spożywania tego produktu. Obserwacje zwyczajów konsumenckich i ich potencjalnego wpływu na długość życia były prowadzone przez okres 10 lat.
Dłuższe życie
Niższy odsetek zgonów wśród osób regularnie pijących kawę, to kolejna dobra wiadomość dla miłośników tego napoju. Poprzednie doniesienia naukowe dotyczyły korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania kawy instant, kawy mielonej i kawy bezkofeinowej. Pod koniec zeszłego roku naukowcy z Uniwersytetu w Southampton w Wielkiej Brytanii odkryli, że ludzie, którzy piją trzy/cztery filiżanki kawy każdego dnia, mogą dzięki temu znacznie zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Najnowsze wyniki badań i obserwacji wskazują jednak, iż picie nawet ośmiu filiżanek kawy dziennie może dać szanse na dłuższe życie. Ponadto są to pierwsze badania, w podsumowaniu których sugeruje się korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania kawy dla osób z zaburzeniami genetycznymi, które wpływają na reakcję ich organizmu na przyjmowaną kofeinę.
Badania – przebieg, wyniki
Naukowcy z National Cancer Institute (NCI), działu amerykańskiej agencji rządowej National Institutes of Health, wykorzystali do swojego badania dane osób biorących udział w brytyjskim badaniu genetycznym Biobank. Każdy z ochotników, których łącznie było około 500 000, oddał do badania próbkę krwi oraz odpowiedział szczegółowo na szereg pytań dotyczących konsumpcji kawy, palenia tytoniu, spożywania alkoholu, historii medycznej itd. Wyniki badań zostały opublikowane w Journal of American Medical Association JAMA Internal Medicine. W 10-letnim okresie prowadzenia obserwacji zmarło około 14 200 osób. Analizując zwyczaje żywieniowe ochotników badania naukowcy doszli do wniosku, iż prawdopodobieństwo długiego życia wzrasta w grupie osób spożywających kawę. Konsumenci, którzy pili kawę byli o 10 do 15% mniej podatni na śmierć, niż osoby niepijące kawy. Nie zauważono natomiast, aby zmniejszona liczba zgonów w grupie ochotników spożywających napój miała związek z ilością dziennie przyjmowanej kawy.
Więcej zalet kawy
Na tym nie kończą się jednak zalety spożywania kawy – inne badania wykazały, że substancje zawarte w kawie mogą zmniejszać stan zapalny oraz poprawiać sposób, w jaki organizm wykorzystuje insulinę, co może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy. Eksperci ds. zdrowia ostrzegają jednak, iż mimo wszelkich korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem kawy nie należy drastycznie zwiększać spożycia tego napoju. Trzeba pamiętać o jego wszechstronnym oddziaływaniu na organizm. Ponadto, jak ostrzegają eksperci, spożywanie dużej ilości kawy podczas trwania ciąży może być szkodliwe.
Źródła:
Przeczytaj także
-
25.07.2018
Włoska kawa Illy zyskuje dzięki technologii Ishida
Technologia naważania wielogłowicowego Ishida jest gwarantem prędkości i dokładności procesu dla dwóch formatów opakowań u jednego z najbardziej znanych producentów markowej kawy we Włoszech, firmy Illy...
-
26.06.2018
Zatrucia Salmonellą w kawiarniach Green Caffè Nero - podsumowanie sytuacji
3 czerwca sieć kawiarni Green Caffè Nero poinformowała na portalu Facebook, że otrzymała od klientów sygnały o zatruciach pokarmowych, do których najprawdopodobniej doszło po spożyciu sprzedawanych w lokalach ciast...
-
15.06.2018
Zafałszowana kawa ponownie na rynku polskim? (Food Fraud)
Jak informuje rzecznik tarnowskiej policji – policjanci z Tarnowa we współpracy z funkcjonariuszami CBŚP zabezpieczyli 1054 kilogramowe opakowania podrobionej kawy znanego i uznanego producenta, o wartości co najmniej 80 tysięcy złotych...