Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pij kawę, będziesz żył dłużej – czyli o korzyściach zdrowotnych, które daje regularne picie kawy

Kategoria: Składniki Żywności

10-letnie obserwacje

Zgodnie z wynikami obserwacji prawie 500 tys. dorosłych Brytyjczyków konsumenci pijący kawę mają nieco niższe ryzyko zgonu, niż osoby, które unikają spożywania tego produktu. Obserwacje zwyczajów konsumenckich i ich potencjalnego wpływu na długość życia były prowadzone przez okres 10 lat.

Dłuższe życie

Niższy odsetek zgonów wśród osób regularnie pijących kawę, to kolejna dobra wiadomość dla miłośników tego napoju. Poprzednie doniesienia naukowe dotyczyły korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania kawy instant, kawy mielonej i kawy bezkofeinowej. Pod koniec zeszłego roku naukowcy z Uniwersytetu w Southampton w Wielkiej Brytanii odkryli, że ludzie, którzy piją trzy/cztery filiżanki kawy każdego dnia, mogą dzięki temu znacznie zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Najnowsze wyniki badań i obserwacji wskazują jednak, iż picie nawet ośmiu filiżanek kawy dziennie może dać szanse na dłuższe życie. Ponadto są to pierwsze badania, w podsumowaniu których sugeruje się korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania kawy dla osób z zaburzeniami genetycznymi, które wpływają na reakcję ich organizmu na przyjmowaną kofeinę.

Badania – przebieg, wyniki

Naukowcy z National Cancer Institute (NCI), działu amerykańskiej agencji rządowej National Institutes of Health, wykorzystali do swojego badania dane osób biorących udział w brytyjskim badaniu genetycznym Biobank. Każdy z ochotników, których łącznie było około 500 000, oddał do badania próbkę krwi oraz odpowiedział szczegółowo na szereg pytań dotyczących konsumpcji kawy, palenia tytoniu, spożywania alkoholu, historii medycznej itd. Wyniki badań zostały opublikowane w Journal of American Medical Association JAMA Internal Medicine. W 10-letnim okresie prowadzenia obserwacji zmarło około 14 200 osób. Analizując zwyczaje żywieniowe ochotników badania naukowcy doszli do wniosku, iż prawdopodobieństwo długiego życia wzrasta w grupie osób spożywających kawę. Konsumenci, którzy pili kawę byli o 10 do 15% mniej podatni na śmierć, niż osoby niepijące kawy. Nie zauważono natomiast, aby zmniejszona liczba zgonów w grupie ochotników spożywających napój miała związek z ilością dziennie przyjmowanej kawy.

Więcej zalet kawy

Na tym nie kończą się jednak zalety spożywania kawy – inne badania wykazały, że substancje zawarte w kawie mogą zmniejszać stan zapalny oraz poprawiać sposób, w jaki organizm wykorzystuje insulinę, co może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy. Eksperci ds. zdrowia ostrzegają jednak, iż mimo wszelkich korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem kawy nie należy drastycznie zwiększać spożycia tego napoju. Trzeba pamiętać o jego wszechstronnym oddziaływaniu na organizm. Ponadto, jak ostrzegają eksperci, spożywanie dużej ilości kawy podczas trwania ciąży może być szkodliwe.

Źródła:

  1. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2686145
  2. https://www.cnbc.com/2018/07/03/drinking-coffee-could-help-you-live-longer-study-says.html

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Aleksandra Gołyska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.