Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Biznes
24 czerwca 2019 Komisja opublikowała wyniki ogólnoeuropejskiej kampanii na rzecz testowania produktów spożywczych, wykazującej, że niektóre produkty są identycznie lub podobnie oznakowane, a jednocześnie mają inny skład.
Od momentu wygłoszenia orędzia o stanie Unii z 2017 r. przewodniczący Jean-Claude Juncker jest zaangażowany w rozwiązanie problemu podwójnej jakości produktów. Komisja Europejska podjęła różne inicjatywy, a 24 czerwca opublikowała badanie opisujące testy produktów spożywczych w całej UE przy użyciu tej samej metodologii, aby lepiej zrozumieć podwójną jakość produktów żywnościowych w UE Działający w Komisji Europejskiej instytut naukowy – Wspólne Centrum Badawcze – przeanalizował prawie 1 400 produktów spożywczych w 19 krajach UE. Z badania wynika, że 9 proc. porównywanych produktów różni się pod względem składu, chociaż opakowania są z przodu identyczne. Kolejne 22 proc. produktów o różnym składzie miało podobną przednią część opakowania. Badanie nie wykazało spójnego schematu geograficznego. Opierając się na opracowanej nowej metodyce, właściwe organy krajowe będą mogły teraz przeprowadzić analizę poszczególnych przypadków wymaganą zgodnie z unijnym prawem ochrony konsumentów w celu wykrycia praktyk wprowadzających w błąd.
Różnica w jakości produktów
Tibor Navracsics, komisarz ds. Edukacji, kultury, młodzieży i sportu, odpowiedzialny za Wspólne Centrum Badawcze, powiedział: „Niektórzy Europejczycy uważają, że markowe produkty spożywcze, które kupują, różnią się od siebie i są nawet gorsze, w porównaniu z tymi, które są dostępne gdzie indziej. Komisja wezwała naszych naukowców, aby obiektywnie ocenić zakres takich różnic na jednolitym rynku. Wyniki są mieszane: choć cieszę się, że nie znaleźliśmy dowodów na podział między Wschodem, a Zachodem w składzie markowych produktów spożywczych, obawiam się, że odkryli oni, że jedna trzecia przetestowanych produktów różni się składami, a są identycznie lub podobnie oznakowane. ”
Věra Jourová, komisarz ds. Sprawiedliwości, konsumentów i równości płci, powiedziała: „Nie będzie podwójnych standardów na jednolitym rynku europejskim. Dzięki nowym przepisom penalizującym podwójną jakość i wzmacniającym ręce władz konsumenckich mamy narzędzia, aby położyć kres tej praktyce. Europejscy konsumenci będą mogli robić zakupy z pełnym zaufaniem, że kupują to, co widzą.”
Główne wnioski
W badaniu oceniono 1380 próbek 128 różnych produktów spożywczych z 19 państw członkowskich. Próbka nie jest jednak reprezentatywna dla ogromnej różnorodności produktów spożywczych na rynku UE. Badanie wykazało, że:
Działania Komisji
Od 2017 r., Komisja Europejska podjęła różne inicjatywy w celu ograniczenia procederu:
Kolejne kroki
Komisja Europejska ogłosiła zaproszenie do składania wniosków o łącznym budżecie w wysokości 1,26 mln EUR w celu wzmocnienia zdolności organizacji konsumenckich do testowania produktów i identyfikowania wprowadzających potencjalnie w błąd praktyk. Termin zgłaszania wniosków upływa 6 listopada 2019 r.
Kontekst
Zgodnie z prawodawstwem UE wprowadzanie do obrotu towaru identycznego z wprowadzonym do obrotu w innym państwie członkowskim, podczas gdy dobro to ma znacząco odmienny skład lub cechy, których nie można uzasadnić na podstawie uzasadnionych i obiektywnych przyczyn, mogłoby nieuczciwie i w nielegalny sposób wprowadzać konsumentów w błąd.
W badaniu przeprowadzonym przez Wspólne Centrum Badawcze działające w Komisji opisano sytuację na rynkach 19 państw członkowskich w okresie objętym badaniem (listopad-grudzień 2018 r.). Badanie stanowiło część reakcji Komisji Europejskiej na obawy dotyczące produktów o podwójnej jakości. Produkty zostały wybrane w oparciu o sugestie państw członkowskich, po otrzymaniu skarg przez organy lub stowarzyszenia ochrony konsumentów.
Testy opierały się na zharmonizowanej metodyce opracowanej we współpracy z państwami członkowskimi przez Wspólne Centrum Badawcze. Metodyka ta umożliwia porównywalne pobieranie próbek, badanie i interpretację danych w całej UE. Wszystkie państwa członkowskie UE zostały poproszone o zebranie informacji dotyczących składu wybranych produktów spożywczych oferowanych na ich rynkach. 19 państw członkowskich przedłożyło informacje na temat 113 produktów markowych i 15 produktów własnej marki. W pierwszej kolejności analiza opiera się na informacjach zawartych na etykietach produktów i na przedniej części opakowania produktu.
Opublikowane sprawozdanie da lepszą podstawę do dyskusji na temat podwójnych norm jakości w UE. Potrzebne są jednak dalsze kroki i badania, aby ocena była bardziej reprezentatywna, oraz aby lepiej zrozumieć związek między składem a jakością.
Państwa członkowskie, które wzięły udział w badaniu, to: Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Dania, Estonia, Francja, Grecja, Hiszpania, Litwa, Łotwa, Malta, Niderlandy, Niemcy, Polska, Czech, Słowacja, Słowenia, Węgry i Włochy.
Źródło:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_19_3332
Przeczytaj także
Złożoność globalnego łańcucha żywnościowego i ciągłe dążenie do obniżania cen produktów spożywczych sprawiają, że pokusa fałszowania żywności w celu maksymalizacji zysku jest bardzo duża. W wyniku nieuczciwych praktyk światowy przemysł spożywczy traci rocznie około 30 miliardów euro (129 miliardów złotych), co przyczynia się do zaburzenia prawidłowego funkcjonowania rynku żywności.
Parlament Europejski zagłosował za rozwiązaniami w sprawie podwójnej jakości produktów. Oznacza to lepszą ochronę konsumentów i rozsądne prawo dla polskich przedsiębiorców. Przepis dotyczący podwójnej jakości (dual quality) zostanie wdrożony na szczeblu krajowym w ustawie o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, która jest implementacją unijnej dyrektywy 2005/29/WE. Państwa członkowskie mają 2 lata na przygotowanie nowych przepisów.
Komisja Europejska wydała pod koniec września br. komunikat dotyczący podwójnej jakości produktów (opublikowany w Dz.U.UE 2017/C 327/01), gdzie wyraziła swoje zaniepokojenie procederem mającym miejsce na rynku Unii Europejskiej...