Podwójna jakość żywności: Komisja publikuje wyniki badania dotyczącego różnic sensorycznych w produktach spożywczych
Komisja opublikowała wyniki drugiej części ogólnounijnego porównania jakości produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu pod tą samą marką - badania przeprowadzonego przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC).
Pierwsza część badania, opublikowana w 2019 r., koncentrowała się na różnicach w składzie produktów spożywczych. Znalazła ona różnice - dla około jednej trzeciej badanych produktów - nie wynikające bezpośrednio z informacji z przodu opakowania, ale ze składników.
Celem drugiej części badania było sprawdzenie, czy te różnice w składzie mogą być postrzegane przez ludzkie zmysły. Wyniki nie zmieniły tego, co stwierdzono w pierwszej części badania: różnice w produktach spożywczych nie wynikały z uwarunkowań geograficznych. Jednocześnie przedstawione wyniki pokazują, że różnice sensoryczne są wyraźnie zauważalne w przypadku dużych różnic w składzie produktów. Na przykład, znaczące różnice w zawartości cukru w płatkach śniadaniowych mogą być postrzegane jako wpływające na ogólną słodycz produktu. Natomiast, gdy różnice w składzie były niewielkie, eksperci nie byli w stanie ich dostrzec, np. mniejsze różnice w zawartości tłuszczu w chipsach ziemniaczanych. Ogólnie rzecz biorąc, różnice sensoryczne stwierdzono w 10 z 20 badanych produktów.
Więcej informacji można znaleźć w komunikacie prasowym.
Źródło: KE
Przeczytaj także
-
17.03.2021
Badanie dioksyn w żywności i paszach w zasięgu ręki
Termin „dioksyny” jest powszechnie używany zarówno do polichlorowanych dibenzo-para-dioksyn (PCDD) jak i polichlorowanych dibenzofuranów (PCDF). Skróty PCDD i PCDF pochodzą od angielskich nazw - PolyChlorinated DibenzoparaDioxins i PolyChlorinated DibenzoFurans. Stanowią grupę kongenerów (związków chemicznych o podobnej strukturze chemicznej), różniących się położeniem oraz ilością atomów chloru w cząsteczce.
-
12.03.2021
Inhibitory cholinoesteraz z żywności w prewencji i wspomaganiu leczenia choroby Alzheimera
Choroba Alzheimera jest szybko postępującą chorobą wyniszczającą centralny układ nerwowy osób powyżej 65 roku życia, lecz spotyka się przypadki zachorowania po 40 roku życia, zwykle z powodu predyspozycji genetycznych lub uszkodzeń mechanicznych mózgu. Choroba dotyka 50-60% ogółu chorych cierpiących na różne typy demencji.
-
10.03.2021
Przypadki zachorowań spowodowane Campylobacter i Salmonellą ustabilizowały się w UE – raport EFSA i ECDC
Według najnowszego raportu EFSA i ECDC liczba zgłoszonych przypadków chorób wywoływanych przez bakterie Campylobacter i Salmonella u ludzi w Europie uległa stabilizacji na przestrzeni ostatnich pięciu lat. Kolejnymi najczęściej zgłaszanymi chorobami były infekcje Escherichia coli (STEC) wytwarzające toksynę Shiga, jersinioza i listerioza.