Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Podwójna jakość żywności: Komisja publikuje wyniki badania dotyczącego różnic sensorycznych w produktach spożywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja opublikowała wyniki drugiej części ogólnounijnego porównania jakości produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu pod tą samą marką - badania przeprowadzonego przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC).

Pierwsza część badania, opublikowana w 2019 r., koncentrowała się na różnicach w składzie produktów spożywczych. Znalazła ona różnice - dla około jednej trzeciej badanych produktów - nie wynikające bezpośrednio z informacji z przodu opakowania, ale ze składników.

Celem drugiej części badania było sprawdzenie, czy te różnice w składzie mogą być postrzegane przez ludzkie zmysły. Wyniki nie zmieniły tego, co stwierdzono w pierwszej części badania: różnice w produktach spożywczych nie wynikały z uwarunkowań geograficznych. Jednocześnie przedstawione wyniki pokazują, że różnice sensoryczne są wyraźnie zauważalne w przypadku dużych różnic w składzie produktów. Na przykład, znaczące różnice w zawartości cukru w płatkach śniadaniowych mogą być postrzegane jako wpływające na ogólną słodycz produktu. Natomiast, gdy różnice w składzie były niewielkie, eksperci nie byli w stanie ich dostrzec, np. mniejsze różnice w zawartości tłuszczu w chipsach ziemniaczanych. Ogólnie rzecz biorąc, różnice sensoryczne stwierdzono w 10 z 20 badanych produktów.

Więcej informacji można znaleźć w komunikacie prasowym.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Badania żywności

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn