Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Inhibitory cholinoesteraz z żywności w prewencji i wspomaganiu leczenia choroby Alzheimera

Kategoria: Składniki Żywności

Choroba Alzheimera jest szybko postępującą chorobą wyniszczającą centralny układ nerwowy osób powyżej 65 roku życia, lecz spotyka się przypadki zachorowania po 40 roku życia, zwykle z powodu predyspozycji genetycznych lub uszkodzeń mechanicznych mózgu. Choroba dotyka 50-60% ogółu chorych cierpiących na różne typy demencji. W każdym przypadku choroba rozwija się od kilku do 10-20 lat po zdiagnozowaniu (obecnie jedynie przez wywiad lekarza specjalisty). Choroba ta zawsze kończy się całkowitym uzależnieniem chorego od otoczenia, wreszcie śmiercią, zwykle w wyniku powikłań przy zapaleniu płuc.

Najpopularniejszą formą leczenia tej choroby zaakceptowaną przez AAN (American Academy of Neurology), FDA (Food and Drug Administration) i NICE (UK National Institute of Clinical Excellence) to leczenie objawowe przy użyciu inhibitorów acetylocholinoesterazy (AChE) i butyrylocholinoesterazy (BChE). Bardzo dużą grupę stosowanych obecnie lub w przeszłości inhibitorów wyizolowano z różnorodnych roślin, wśród których najbardziej znanymi są: Physostigma venenosum, Galanthus nivalis, Huperzia serrata, Bacopa monniera, Buxus sempervirens lub Ginkgo biloba. Wiele z wymienionych roślin jest jednak niejadalnych lub trujących, stąd zastosowanie inhibitorów z tych źródeł w leczeniu choroby Alzheimera musi być poprzedzone szczegółowymi badaniami toksykologicznymi. Jeśli wyizolowany inhibitor zakończy wstępne etapy badań przedklinicznych, można sprawdzać skutki jego działania w organizmie człowieka. Obecnie w Polsce zarejestrowanych jest kilka inhibitorów cholinoesteraz (np. donepezil, rywastygmina oraz galantamina). Należy podkreślić, że wszystkie trzy wymienione inhibitory stosowane w leczeniu choroby Alzheimera charakteryzują się koniecznością zwiększania dawki wraz z postępem choroby, co potęguje skutki uboczne, które są bardzo uciążliwe a niekiedy niebezpieczne dla pacjentów. Do najczęstszych powikłań związanych z przyjmowaniem tych inhibitorów należą zaburzenia pracy serca, ciężkie zaburzenia żołądkowo-jelitowe i pracy wątroby, biegunki, bezsenność, zasłabnięcia, nudności i wymioty, kurcze mięśniowe, uczucie zmęczenia, ból i zawroty głowy, utrata masy ciała). Ponadto istnieją przeciwwskazania ich stosowania, np. donepezilu nie należy stosować w przypadku chorób obturacyjnych płuc, zaburzeń przewodnictwa impulsu w sercu, astmy, choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy. Wywołuje on nudności, niekiedy wymioty, biegunkę, zawroty głowy, dolegliwości żołądkowe, zaparcia, rzadko - bóle głowy, niepokój.

Badania prowadzone na świecie wskazują na wysoką skuteczność ekstraktów z części jadalnych wybranych owoców, warzyw oraz ziół w ograniczaniu aktywności AChE jak i BChE (rodziny: Jasnotowate, Selerowate, Psiankowate, Różowate, Bananowate, Bobowate, Konopiowate, Miłorzębowate; Persica L., Malus L., Pyrus L., Armeniaca L., Cydonia Mill., Fragaria L., Rosa L., Prunus L., Capsicum L., Solanum L., Ocimum L., Thymus L., Origanum L., Melissa L.,  Mentha L., Salvia L., Carum L., Anethum L., Apium L., Musa L., Phaseolus L., Vicia L., Humulus L., Ginkgo L.). Dieta bogata w owoce i warzywa jest bezpieczna i może być stosowana u osób w różnym wieku. Wyniki badań mogą być w przyszłości wykorzystane do zaprojektowania diety ukierunkowanej na opóźnienie wystąpienia i złagodzenie przebiegu choroby Alzheimera u osób będących w grupie ryzyka. Dieta uwzględniająca potrzeby osoby chorej wydaje się być całkowicie bezpiecznym i pożądanym uzupełnieniem jedynej stosowanej obecnie farmakologicznej metody leczenia. Z drugiej strony, interesujące jest oczyszczanie inhibitorów cholinoesteraz, co pozwala na określenie budowy chemicznej najbardziej efektywnych związków za pomocą różnorodnych metod instrumentalnych (GC-ECD, GC-EI, HPLC-MS lub GC-MS, 1H-NMR). Dzięki temu, być może będzie możliwe użycie nowych związków pochodzenia naturalnego, uzyskanych na drodze syntezy, do profilaktyki i leczenia choroby Alzheimera.

>>Spis literatury do pobrania tutaj<<

 

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: dr hab. Dominik Szwajgier, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.