Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Popyt na mleko i jego przetwory w Chinach wciąż wysoki

Kategoria: Biznes

Wzrost importu do Chin

Według danych CLAL w pierwszych jedenastu miesiącach 2018 r. import większości kategorii produktów mleczarskich przez Chiny – największego importera produktów mleczarskich na świecie –  był większy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Natomiast produkcja podstawowych wyrobów w tym kraju była znacząco mniejsza niż w 2017 r. Wzrost popytu importowego odnotowano w przypadku proszków mlecznych, a największą dynamiką wzrostu charakteryzowało się odtłuszczone mleko. Chiny zakupiły go 260 tys. t, tj. o 11% więcej niż w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. Należy zauważyć, że zakupy w Polsce wzrosły w tym okresie o 24% do 4,4 tys. t, podczas gdy w Niemczech i Francji zakupiono po 18% mniej OMP niż przed rokiem.

Polska czwartym największym dostawcą

W pierwszych jedenastu miesiącach 2018 r. import pełnego mleka w proszku przez Chiny wyniósł 480 tys. t i był o 7% większy niż w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r., a serwatki zwiększył się o 6% do 513 tys. t. Czwartym, największym dostawcą serwatki w proszku do Chin była Polska, od której zakupiono 30 tys. t tego produktu, czyli o 11% więcej niż przed rokiem. Po raz kolejny zwiększa się wolumen zakupów produktów mleczarskich w standardzie dla niemowląt – w pierwszych jedenastu miesiącach 2018 r. wyniósł on 302 tys. t i był o 12% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Blisko 1/3 tych produktów była kupowana przez Państwo Środka z Holandii.

Spadek produkcji

Dynamicznie, bo o 30%, zwiększył się również import masła i pozostałych tłuszczów mlecznych – wyniósł on 110 tys. t. Natomiast tylko nieznacznie, bo o 2%, wzrósł import mleka płynnego, którego wolumen wyniósł 487 tys. t. Z kolei zakupy serów były mniejsze o 3,3% niż w pierwszych jedenastu miesiącach 2018 r. i wyniosły 98 tys. t. Spadek importu odnotowano w przypadku trzech największych dostawców – Nowej Zelandii (o 6,4%), Australii (o 8,5%) i Stanów Zjednoczonych (o 4,8%). Warto zauważyć, że podczas gdy import większości kategorii produktów mleczarskich rośnie, ich produkcja w Państwie Środka była znacząco niższa. Według danych CLAL w pierwszych dziewięciu miesiącach 2018 r. wyprodukowano 18,8 mln t mleka płynnego, czyli o 16% mniej niż w analogicznym okresie 2017 r. Dodatkowo produkcja proszków mlecznych w tym okresie zmniejszyła się o 23% do 735 tys. t.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.