Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
10 najważniejszych trendów wpływających na przyszłość produkcji żywności
Przedstawiamy Państwu wyniki corocznego badania ankietowego opublikowanego na łamach Food Engineering. Badanie odbyło się w 2017 roku na szerokiej grupie zakładów w USA, na ankietę odpowiedzieli głównie przedstawiciele Zarządów firm, kierowniczy personel produkcyjny, technolodzy, specjaliści R&D, managerowie operacyjni. Badanie dotyczy rynku USA, ale tak jak w przypadku podobnych raportów na bazie badań amerykańskich, uznaliśmy że ze względu na ich dużą skalę i dogłębność warte są przybliżenia.
Jak wskazują wyniki raportu, około połowa respondentów informuje o wzroście wydajności w swoich zakładach produkcyjnych, jak i całych spółkach łacznie, a także oczekuje dalszego wzrostu.
Najczęstszym powodem podawanym przez respondentów, tłumaczącym oczekiwany wzrost wydajności zakładów, był rozwój biznesu z firmami dodającymi nowe produkty oraz zwiększona aktywność w celu zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania klientów.
Wielu respondentów twierdzi jednak, że rozwój ich firm, związany jest z odkrywaniem nowych metod lub udoskonaleniem procesów produkcyjnych, wykorzystywaniem konkretnych zalet zakładów produkcyjnych, takich jak np. dobra lokalizacja, czy też czerpaniem korzyści z inwestowania w dodatkowe zdolności produkcyjne lub budowę nowego obiektu.
Poniżej przytaczamy, opinię respondentów na temat najważniejszych trendów produkcyjnych w przemyśle, zmian zachodzących na poziomie fabryk lub ogólnych strukturach firmy, postępów mających na celu zwiększenie wydajności i wiedzy na temat zarządzania bezpieczeństwem żywności i skutków nowych regulacji.
Trendy operacyjne w produkcji
Zgodnie z wynikami badań z poprzednich lat, automatyzacja jest po raz kolejny uważana za najbardziej wpływowy trend, który będzie miał wpływ na proces produkcyjny w ciągu najbliższych pięciu lat. Poniższa lista przedstawia ten oraz pozostałe trendy określone w wynikach badania.
Top 10 trendów
W kolejnej części opracowania przedstawimy wnioski na temat zmian operacyjnych, wydatków na urządzania produkcyjne, pakowania i procesowe, wydatki na automatykę, hardware i software, urządzenia kontrolne oraz inne elementy istotne z perspektywy zmian w trendach produkcji żywności.
Przeczytaj także
Przedstawiamy Państwu kolejną część wyników corocznego badania ankietowego opublikowanego na łamach Food Engineering. Badanie odbyło się w 2017 roku na szerokiej grupie zakładów w USA, na ankietę odpowiedzieli...
Na rynku spożywczym w sposób nieustający pojawiają się nowe wyzwania prawne i techniczne. Dotyczą one składników, oznakowania, kontroli zanieczyszczeń, jakości opakowań i wszystko to na ogół w opcji obowiązkowej dla producentów.
Na podstawie doniesień prasowych stworzyliśmy dla Państwa listę najważniejszych trendów na rok 2017, do których powinni dostosować się producenci żywności, aby pozostać konkurencyjnym na rynku.