Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Portal spożywczy FoodFakty informuje: Badanie Stanu Produkcji Żywności - 2017 (2)

Kategoria: Biznes

Przedstawiamy Państwu kolejną część wyników corocznego badania ankietowego opublikowanego na łamach Food Engineering. Badanie odbyło się w 2017 roku na szerokiej grupie zakładów w USA, na ankietę odpowiedzieli głównie przedstawiciele zarządów firm, kierowniczy personel produkcyjny, technolodzy, specjaliści R&D oraz managerowie operacyjni. Badanie dotyczy co prawda rynku USA, ale tak jak w przypadku podobnych raportów na bazie badań rynku amerykańskiego, uznaliśmy że ze względu na ich dużą skalę i dogłębność warte są przybliżenia.

Zmiany operacyjne

W badaniu stwierdzono, że średnio 24 procent budżetów zakładowych, przeznaczonych było na zakup urządzeń do produkcji, pakowania, kontroli procesu, oprogramowania czyusług profesjonalnych. Wartość ta nieznacznie wzrosła w porównaniu do roku ubiegłego (22%). Z analizy badania wynika także, że w blisko 1/3 firm mniej niż 100 000 USD przeznaczono na sprzęt zakładowy.

Podział budżetu:

Budżet na urządzenia produkcyjne, urządzenia do pakowania i przetwarzania: całkowity budżet z roku 2017 dla większości firm był taki sam jak w roku 2016, jednak 41% respondentów stwierdziło wzrost średnio o 43%, co w porównaniu do zeszłego roku (27%) jest znacznym przyrostem.

Budżet na automatykę i sprzęt/oprogramowanie: Ogólny budżet z roku 2017 na automatyzację produkcji i sterowanie sprzętem/oprogramowaniem jest taki sam dla dwóch trzecich firm w porównaniu z rokiem ubiegłym. 25% ankietowanych stwierdziło wzrost o 27% w porównaniu z rokiem ubiegłym (11%).

Zakup sprzętu/oprogramowania do kontroli procesu: 80% respondentów oczekuje, że w roku 2017 ich firmy zakupią sprzęt/oprogramowanie do kontroli procesu. Oczekuję się, że najczęściej zakupowanym urządzeniem będą programowalne sterownik logiczny (PLC – ang. programmable logic controller), Wzrósł również budżet firm planujących zakup oprogramowania do zarządzania bezpieczeństwem żywności o 26 procent w stosunku do ubiegłego roku (22%).

Odnośnie ogólnych zmian strukturalnych, które miały miejsce w przemyśle, ponad jedna trzecia respondentów stwierdziła zmianę procesów technologicznych w swojej firmie w ciągu ostatniego roku. Natomiast kolejne 30 % z nich mówi, że ich firmy zatrudniły nowych pracowników produkcyjnych, utworzyły nową linię produkcyjną lub zmodernizowały/odnowiły istniejący zakład produkcyjny.

W kolejnych częściach opracowania przedstawimy wnioski na temat zmian wydajności w zakładach, a w tym strategiach ciągłego rozwoju, wykorzystywaniu okazji do rozwoju firmy, współpracy z pracownikami oraz ulepszaniu procesu pakowania.

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.