Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przedstawiamy Państwu kolejną część wyników corocznego badania ankietowego opublikowanego na łamach Food Engineering. Badanie odbyło się w 2017 roku na szerokiej grupie zakładów w USA, na ankietę odpowiedzieli głównie przedstawiciele zarządów firm, kierowniczy personel produkcyjny, technolodzy, specjaliści R&D oraz managerowie operacyjni. Badanie dotyczy co prawda rynku USA, ale tak jak w przypadku podobnych raportów na bazie badań rynku amerykańskiego, uznaliśmy że ze względu na ich dużą skalę i dogłębność warte są przybliżenia.
Zmiany operacyjne
W badaniu stwierdzono, że średnio 24 procent budżetów zakładowych, przeznaczonych było na zakup urządzeń do produkcji, pakowania, kontroli procesu, oprogramowania czyusług profesjonalnych. Wartość ta nieznacznie wzrosła w porównaniu do roku ubiegłego (22%). Z analizy badania wynika także, że w blisko 1/3 firm mniej niż 100 000 USD przeznaczono na sprzęt zakładowy.
Podział budżetu:
Budżet na urządzenia produkcyjne, urządzenia do pakowania i przetwarzania: całkowity budżet z roku 2017 dla większości firm był taki sam jak w roku 2016, jednak 41% respondentów stwierdziło wzrost średnio o 43%, co w porównaniu do zeszłego roku (27%) jest znacznym przyrostem.
Budżet na automatykę i sprzęt/oprogramowanie: Ogólny budżet z roku 2017 na automatyzację produkcji i sterowanie sprzętem/oprogramowaniem jest taki sam dla dwóch trzecich firm w porównaniu z rokiem ubiegłym. 25% ankietowanych stwierdziło wzrost o 27% w porównaniu z rokiem ubiegłym (11%).
Zakup sprzętu/oprogramowania do kontroli procesu: 80% respondentów oczekuje, że w roku 2017 ich firmy zakupią sprzęt/oprogramowanie do kontroli procesu. Oczekuję się, że najczęściej zakupowanym urządzeniem będą programowalne sterownik logiczny (PLC – ang. programmable logic controller), Wzrósł również budżet firm planujących zakup oprogramowania do zarządzania bezpieczeństwem żywności o 26 procent w stosunku do ubiegłego roku (22%).
Odnośnie ogólnych zmian strukturalnych, które miały miejsce w przemyśle, ponad jedna trzecia respondentów stwierdziła zmianę procesów technologicznych w swojej firmie w ciągu ostatniego roku. Natomiast kolejne 30 % z nich mówi, że ich firmy zatrudniły nowych pracowników produkcyjnych, utworzyły nową linię produkcyjną lub zmodernizowały/odnowiły istniejący zakład produkcyjny.
W kolejnych częściach opracowania przedstawimy wnioski na temat zmian wydajności w zakładach, a w tym strategiach ciągłego rozwoju, wykorzystywaniu okazji do rozwoju firmy, współpracy z pracownikami oraz ulepszaniu procesu pakowania.
Przeczytaj także
Przedstawiamy Państwu kolejną część wyników corocznego badania ankietowego opublikowanego na łamach Food Engineering. Badanie odbyło się w 2017 roku na szerokiej grupie zakładów w USA, na ankietę odpowiedzieli...
Przedstawiamy Państwu wyniki corocznego badania ankietowego opublikowanego na łamach Food Engineering. Badanie odbyło się w 2017 roku na szerokiej grupie zakładów w USA, na ankietę odpowiedzieli głównie przedstawiciele Zarządów...
Na rynku spożywczym w sposób nieustający pojawiają się nowe wyzwania prawne i techniczne. Dotyczą one składników, oznakowania, kontroli zanieczyszczeń, jakości opakowań i wszystko to na ogół w opcji obowiązkowej dla producentów.