Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Portal spożywczy FoodFakty informuje: Badanie Stanu Produkcji Żywności - 2017 (2)

Kategoria: Biznes

Przedstawiamy Państwu kolejną część wyników corocznego badania ankietowego opublikowanego na łamach Food Engineering. Badanie odbyło się w 2017 roku na szerokiej grupie zakładów w USA, na ankietę odpowiedzieli głównie przedstawiciele zarządów firm, kierowniczy personel produkcyjny, technolodzy, specjaliści R&D oraz managerowie operacyjni. Badanie dotyczy co prawda rynku USA, ale tak jak w przypadku podobnych raportów na bazie badań rynku amerykańskiego, uznaliśmy że ze względu na ich dużą skalę i dogłębność warte są przybliżenia.

Zmiany operacyjne

W badaniu stwierdzono, że średnio 24 procent budżetów zakładowych, przeznaczonych było na zakup urządzeń do produkcji, pakowania, kontroli procesu, oprogramowania czyusług profesjonalnych. Wartość ta nieznacznie wzrosła w porównaniu do roku ubiegłego (22%). Z analizy badania wynika także, że w blisko 1/3 firm mniej niż 100 000 USD przeznaczono na sprzęt zakładowy.

Podział budżetu:

Budżet na urządzenia produkcyjne, urządzenia do pakowania i przetwarzania: całkowity budżet z roku 2017 dla większości firm był taki sam jak w roku 2016, jednak 41% respondentów stwierdziło wzrost średnio o 43%, co w porównaniu do zeszłego roku (27%) jest znacznym przyrostem.

Budżet na automatykę i sprzęt/oprogramowanie: Ogólny budżet z roku 2017 na automatyzację produkcji i sterowanie sprzętem/oprogramowaniem jest taki sam dla dwóch trzecich firm w porównaniu z rokiem ubiegłym. 25% ankietowanych stwierdziło wzrost o 27% w porównaniu z rokiem ubiegłym (11%).

Zakup sprzętu/oprogramowania do kontroli procesu: 80% respondentów oczekuje, że w roku 2017 ich firmy zakupią sprzęt/oprogramowanie do kontroli procesu. Oczekuję się, że najczęściej zakupowanym urządzeniem będą programowalne sterownik logiczny (PLC – ang. programmable logic controller), Wzrósł również budżet firm planujących zakup oprogramowania do zarządzania bezpieczeństwem żywności o 26 procent w stosunku do ubiegłego roku (22%).

Odnośnie ogólnych zmian strukturalnych, które miały miejsce w przemyśle, ponad jedna trzecia respondentów stwierdziła zmianę procesów technologicznych w swojej firmie w ciągu ostatniego roku. Natomiast kolejne 30 % z nich mówi, że ich firmy zatrudniły nowych pracowników produkcyjnych, utworzyły nową linię produkcyjną lub zmodernizowały/odnowiły istniejący zakład produkcyjny.

W kolejnych częściach opracowania przedstawimy wnioski na temat zmian wydajności w zakładach, a w tym strategiach ciągłego rozwoju, wykorzystywaniu okazji do rozwoju firmy, współpracy z pracownikami oraz ulepszaniu procesu pakowania.

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.