Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Portal spożywczy FoodFakty informuje: Badanie Stanu Produkcji Żywności - 2017 (3)

Kategoria: Biznes

Przedstawiamy Państwu kolejną część wyników corocznego badania ankietowego opublikowanego na łamach Food Engineering. Badanie odbyło się w 2017 roku na szerokiej grupie zakładów w USA, na ankietę odpowiedzieli głównie przedstawiciele zarządów firm, kierowniczy personel produkcyjny, technolodzy, specjaliści R&D oraz managerowie operacyjni. Badanie dotyczy co prawda rynku USA, ale tak jak w przypadku podobnych raportów na bazie badań rynku amerykańskiego, uznaliśmy że ze względu na ich dużą skalę i dogłębność warte są przybliżenia.

Zmiany w produktywności

Aby nadążyć za zapotrzebowaniem, przetwórcy muszą poświęcić większą uwagę na zwiększenie przepustowości.

Strategie ciągłego doskonalenia: Na rynku dostępnych jest wiele programów ciągłego doskonalenia dla przemysłu. Jednak w rzeczywistości aż 85 procent firm wykorzystuje określony program, z czego ponad 1/3 z nich korzysta z systemów takich jak: samodzielne zespoły robocze i/lub system TQM (Total Quality Managment – zarządzanie przez jakość). Przedsiębiorstwa często wykorzystują również system Lean Managment, a także rekomendacje, które pochodzą z audytów zewnętrznych.

Szanse wzrostu: Według trzech na czterech respondentów potrzebna jest modernizacja sprzętu, a także więcej szkoleń zarówno dla zarządu jak i pracowników, w celu zwiększenia wydajności zakładu. Lepsze systemy utrzymania i zarządzanie łańcuchem dostaw są również obszarami zidentyfikowanymi jako umożliwiające poprawę wydajności. Ponadto respondenci twierdzą, że firmy powinny znaleźć sposoby na usprawnienie komunikacji między działami inżynieryjnymi, a informatycznymi oraz pomiędzy poziomami i obszarami produkcji.

Praca z pracownikami: połowa ankietowanych stwierdziła, że w ciągu ostatniego roku udoskonalono programy szkoleniowe w celu poprawy zaangażowania pracowników na poziomie operatora. Jednak 17 % respondentów jednocześnie stwierdziło, że programy te nie zostały do tej pory wdrożone.

Poprawa funkcjonowania opakowań: Ponad 40 procent respondentów zwróciło uwagę na poprawie przepustowości procesu. Najczęściej zgłaszane strategie to: modernizacja sprzętu, większa ilość szkoleń dla operatorów, włączając w to kwestie związane z konserwacją sprzętu oraz poprawę czasu przestojów i szybkości zmian.

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.