Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przedstawiamy Państwu kolejną część wyników corocznego badania ankietowego opublikowanego na łamach Food Engineering. Badanie odbyło się w 2017 roku na szerokiej grupie zakładów w USA, na ankietę odpowiedzieli głównie przedstawiciele zarządów firm, kierowniczy personel produkcyjny, technolodzy, specjaliści R&D oraz managerowie operacyjni. Badanie dotyczy co prawda rynku USA, ale tak jak w przypadku podobnych raportów na bazie badań rynku amerykańskiego, uznaliśmy że ze względu na ich dużą skalę i dogłębność warte są przybliżenia.
Zmiany w produktywności
Aby nadążyć za zapotrzebowaniem, przetwórcy muszą poświęcić większą uwagę na zwiększenie przepustowości.
Strategie ciągłego doskonalenia: Na rynku dostępnych jest wiele programów ciągłego doskonalenia dla przemysłu. Jednak w rzeczywistości aż 85 procent firm wykorzystuje określony program, z czego ponad 1/3 z nich korzysta z systemów takich jak: samodzielne zespoły robocze i/lub system TQM (Total Quality Managment – zarządzanie przez jakość). Przedsiębiorstwa często wykorzystują również system Lean Managment, a także rekomendacje, które pochodzą z audytów zewnętrznych.
Szanse wzrostu: Według trzech na czterech respondentów potrzebna jest modernizacja sprzętu, a także więcej szkoleń zarówno dla zarządu jak i pracowników, w celu zwiększenia wydajności zakładu. Lepsze systemy utrzymania i zarządzanie łańcuchem dostaw są również obszarami zidentyfikowanymi jako umożliwiające poprawę wydajności. Ponadto respondenci twierdzą, że firmy powinny znaleźć sposoby na usprawnienie komunikacji między działami inżynieryjnymi, a informatycznymi oraz pomiędzy poziomami i obszarami produkcji.
Praca z pracownikami: połowa ankietowanych stwierdziła, że w ciągu ostatniego roku udoskonalono programy szkoleniowe w celu poprawy zaangażowania pracowników na poziomie operatora. Jednak 17 % respondentów jednocześnie stwierdziło, że programy te nie zostały do tej pory wdrożone.
Poprawa funkcjonowania opakowań: Ponad 40 procent respondentów zwróciło uwagę na poprawie przepustowości procesu. Najczęściej zgłaszane strategie to: modernizacja sprzętu, większa ilość szkoleń dla operatorów, włączając w to kwestie związane z konserwacją sprzętu oraz poprawę czasu przestojów i szybkości zmian.
Przeczytaj także
Przedstawiamy Państwu kolejną część wyników corocznego badania ankietowego opublikowanego na łamach Food Engineering. Badanie odbyło się w 2017 roku na szerokiej grupie zakładów w USA, na ankietę odpowiedzieli...
Przedstawiamy Państwu wyniki corocznego badania ankietowego opublikowanego na łamach Food Engineering. Badanie odbyło się w 2017 roku na szerokiej grupie zakładów w USA, na ankietę odpowiedzieli głównie przedstawiciele Zarządów...