Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja cukru w UE spadnie o 17% w sezonie 2018/2019

Kategoria: Biznes

Spadek produkcji, areału upraw i wydajności

Przemysł cukrowy w Unii Europejskiej musi przygotować się na spadek produkcji o 17% w obecnym sezonie. Tak wynika z najnowszego raportu Komisji Europejskiej, która na podstawie danych dostępnych do kwietnia br. włącznie oszacowała całkowitą ilość wyprodukowanego w krajach Wspólnoty cukru na 17,64 milionów ton, podczas gdy w sezonie 2017/2018 liczba ta wyniosła 21,32 milionów ton. Powierzchnia uprawy buraka cukrowego zmaleje z 1,68 do 1,65 milionów ha, a wydajność produkcji spadnie niemal o 16%, z 12,7 do 10,7 t/ha.

Polska na 10 miejscu

Według Komisji Europejskiej zarówno powierzchnia upraw, jak i produkcja, wzrosły o 14% od czasu zniesienia systemu kwot cukrowych i liberalizacji sektora, jednak obecny sezon będzie dla branży gorszy od poprzedniego. W przypadku Polski całkowita produkcja wynieść ma 2,2 miliona ton przy powierzchni 239 tys. ha i wydajności na poziomie 9,2 t/ha. Oznacza to wyraźny spadek w porównaniu z rokiem ubiegłym, kiedy produkcja osiągnęła 2,3 miliona ton przy powierzchni 231,7 tys. ha, a wydajność wyniosła 10 t/ha. Podobne wartości w sezonie 2018/2019 przewidywane są w przypadku Czech (wydajność 9,9 t/ha) i Litwy (wydajność 9,1 t/ha), podczas gdy najwyższą wydajność produkcji osiągną Holandia (13,4 t/ha), Belgia (13 t/ha), Wielka Brytania (11,7 t/ha) oraz Francja (11,6 t/ha).

Ceny najniższe od 13 lat

Hiszpański minister rolnictwa, rybołówstwa i żywności, Luis Planas, zaapelował do krajów Unii Europejskiej o uważną obserwację niekorzystnych warunków i spadku cen na rynku cukru, w celu uniknięcia strat w produkcji i zwolnień pracowników. „Jasne jest, że znajdujemy się obecnie w sytuacji, w której produkcja cukru we Wspólnocie spowodowała wyraźny spadek jego cen”, stwierdził Planas podczas swojego wystąpienia na posiedzeniu Rady Ministrów rolnictwa UE, które miało miejsce 15 kwietnia br. Średnie ceny białego cukru oscylowały na początku 2019 r. w okolicach 300 euro za tonę (1290 zł/t) i były najniższe od 2006 r. Pomimo tego ewidentnego spadku, Komisja Europejska do tej pory nie podjęła kroków wspierających prywatne magazynowanie cukru.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.