Produkcja cukru w UE spadnie o 17% w sezonie 2018/2019
Spadek produkcji, areału upraw i wydajności
Przemysł cukrowy w Unii Europejskiej musi przygotować się na spadek produkcji o 17% w obecnym sezonie. Tak wynika z najnowszego raportu Komisji Europejskiej, która na podstawie danych dostępnych do kwietnia br. włącznie oszacowała całkowitą ilość wyprodukowanego w krajach Wspólnoty cukru na 17,64 milionów ton, podczas gdy w sezonie 2017/2018 liczba ta wyniosła 21,32 milionów ton. Powierzchnia uprawy buraka cukrowego zmaleje z 1,68 do 1,65 milionów ha, a wydajność produkcji spadnie niemal o 16%, z 12,7 do 10,7 t/ha.
Polska na 10 miejscu
Według Komisji Europejskiej zarówno powierzchnia upraw, jak i produkcja, wzrosły o 14% od czasu zniesienia systemu kwot cukrowych i liberalizacji sektora, jednak obecny sezon będzie dla branży gorszy od poprzedniego. W przypadku Polski całkowita produkcja wynieść ma 2,2 miliona ton przy powierzchni 239 tys. ha i wydajności na poziomie 9,2 t/ha. Oznacza to wyraźny spadek w porównaniu z rokiem ubiegłym, kiedy produkcja osiągnęła 2,3 miliona ton przy powierzchni 231,7 tys. ha, a wydajność wyniosła 10 t/ha. Podobne wartości w sezonie 2018/2019 przewidywane są w przypadku Czech (wydajność 9,9 t/ha) i Litwy (wydajność 9,1 t/ha), podczas gdy najwyższą wydajność produkcji osiągną Holandia (13,4 t/ha), Belgia (13 t/ha), Wielka Brytania (11,7 t/ha) oraz Francja (11,6 t/ha).
Ceny najniższe od 13 lat
Hiszpański minister rolnictwa, rybołówstwa i żywności, Luis Planas, zaapelował do krajów Unii Europejskiej o uważną obserwację niekorzystnych warunków i spadku cen na rynku cukru, w celu uniknięcia strat w produkcji i zwolnień pracowników. „Jasne jest, że znajdujemy się obecnie w sytuacji, w której produkcja cukru we Wspólnocie spowodowała wyraźny spadek jego cen”, stwierdził Planas podczas swojego wystąpienia na posiedzeniu Rady Ministrów rolnictwa UE, które miało miejsce 15 kwietnia br. Średnie ceny białego cukru oscylowały na początku 2019 r. w okolicach 300 euro za tonę (1290 zł/t) i były najniższe od 2006 r. Pomimo tego ewidentnego spadku, Komisja Europejska do tej pory nie podjęła kroków wspierających prywatne magazynowanie cukru.
Źródła:
Przeczytaj także
-
27.11.2018
Redukcja cukru to już nie tylko trend. Co zatem zrobić by efektywnie zaprojektować produkt o zmniejszonej ilości cukru?
Redukcja cukru to silnie ugruntowany trend. Coraz więcej osób zmienia swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Niechęć do cukru cały czas rośnie, następuje zmiana zachowań zakupowych, dotyczących produktów spożywczych. Z badań rynkowych (HealthFocus International Global Trend Study) wynika, iż 90% klientów postrzega produkty o zredukowanej...
-
16.08.2018
Prawdziwy cukier bez kalorii – niemiecki start-up przedstawia allulozę
Niemiecki start-up, Savanna Ingredients GmbH, rozpoczyna produkcję monosacharydu psykozy, znanego również jako alluloza, naturalnego węglowodanu opisywanego jako „prawdziwy cukier bez kalorii”.
-
23.05.2018
Stabilny poziom cukru we krwi dzięki izomaltulozie
Badanie przeprowadzone w Singapurze wykazało skuteczność palatynozy (izomaltulozy), „inteligentnego cukru” złożonego z glukozy oraz fruktozy, w stabilizacji poziomu cukru we krwi w ramach diety o niskim indeksie glikemicznym (IG)...