Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja lodów w UE wzrosła w 2022 r. o 5%

Kategoria: Biznes

Według najnowszych danych Eurostatu produkcja lodów w Unii Europejskiej (UE) wzrosła w 2022 r. o 5% i wyniosła 3,2 miliarda litrów.

Niemcy największym producentem

Największym wytwórcą lodów w UE okazały się w zeszłym roku Niemcy, które wyprodukowały 620 milionów litrów. Tuż za nimi uplasowała się Francja z wynikiem 591 milionów litrów oraz Włochy, gdzie wielkość produkcji wyniosła 571 milionów litrów.

Najdroższe lody w Austrii, najtańsze w Niemczech

Jeżeli chodzi o ceny lodów, to najtańsze były te wyprodukowane w Niemczech – ich średnia cena wyniosła 1,5 euro (ok. 6,7 zł) za litr. Lody francuskie kosztowały natomiast 1,9 euro (ok. 8,5 zł) za litr, a włoskie 2,3 euro (ok. 10,3 zł). Najdroższe były z kolei lody produkowane w Austrii, których średnia cena kształtowała się na poziomie 7 euro (31,3 zł) za litr, następnie w Danii – 4,4 euro (ok. 19,7 zł) za litr oraz w Finlandii, gdzie koszt jednego litra lodów wyniósł 2,8 euro (ok. 12,5 zł).

Eksport i import spoza Wspólnoty

W 2022 r. kraje Unii wyeksportowały łącznie 250 milionów kilogramów lodów do państw spoza Wspólnoty, a wartość eksportu wyniosła 930 milionów euro (ok. 4,2 miliarda zł). Równocześnie do UE sprowadzono 61 milionów kilogramów lodów z innych krajów za łączną kwotę 203 milionów euro (907,4 miliona zł). W stosunku do roku 2021 wielkość importu zmalała w 2022 r. o 14%, podczas gdy eksport spadł o 2%.

Polska 7. eksporterem lodów w UE

W kontekście poszczególnych państw za największą część unijnego eksportu odpowiadała Francja (21%), która sprzedała do krajów pozaunijnych 53 miliony kilogramów lodów. Na drugim miejscu znalazła się Holandia (42 miliony kilogramów, 17% eksportu UE), a następnie Włochy (31 milionów kilogramów, 13%), Niemcy (28 milionów kilogramów, 11%) oraz Belgia (23 miliony, 9%). Polska znalazła się w tym zestawieniu na 7. pozycji z wielkością eksportu na poziomie 13,6 milionów kilogramów, co stanowiło 5,5% całkowitego eksportu lodów z UE.

Źródła:

  1. https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20230814-1
  2. https://efeagro.com/produccion-helado-union-europea/?fbclid=IwAR1Ruzhp3yzsAcDqFD6wv4t9bhXC45YR1_tmpWyeAo5zkErPod4YDhNxbJM

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.