Profilaktyka żywieniowa alergii u niemowląt – nowe zalecenia
Zaktualizowany raport
Zalecenia dotyczące prewencji alergii poprzez wczesną interwencję dietetyczną u niemowląt stale ewoluują. Zaktualizowany raport Amerykańskiej Akademii Pediatrii (AAP) zawiera najnowsze rekomendacje oparte na wytycznych organizacji eksperckich, przeglądach systematycznych badań, meta-analizach i publikacjach naukowych, które pojawiły się od roku 2008, w którym to zaprezentowano ostatni raport AAP.
Ewolucja zaleceń
W 2000 r. AAP zasugerowało, że profilaktyka alergii wśród niemowląt obciążonych rodzinnie ryzykiem rozwoju atopii powinna uwzględniać stosowanie hydrolizowanego mleka modyfikowanego, unikanie spożywania orzeszków ziemnych i innych alergizujących produktów przez matkę, a także wprowadzanie do diety dziecka mleka krowiego, jaj, orzeszków ziemnych, orzechów oraz ryb dopiero po ukończeniu 1 roku życia. Zalecenia te opierały się jednak na ograniczonych dowodach naukowych – w ciągu kolejnych 8 lat okazało się bowiem, że opóźniona ekspozycja na alergeny nie chroni przed rozwojem nadwrażliwości.
Nowe konkluzje
W raporcie z 2008 r. AAP zaktualizowało poprzednie rekomendacje. W publikacji nie umieszczono zaleceń dotyczących restrykcji dietetycznych ani w trakcie ciąży, ani podczas karmienia piersią, przedstawiono natomiast dowody świadczące o wpływie żywienia w okresie niemowlęcym na ryzyko rozwoju astmy, atopowego zapalenia skóry i alergii pokarmowych. Od tego czasu pojawiły się jednak nowe dane, których analiza skłoniła ekspertów do sformułowania w 2019 r. znowelizowanych zaleceń. Obejmują one m.in.:
- Ograniczenia w diecie matki
Brakuje przekonujących dowodów świadczących o wpływie żywienia matki w ciąży lub w okresie laktacji na zmniejszenie ryzyka atopii u dziecka. W raporcie zwrócono uwagę na jeden przegląd systematyczny badań, którego wyniki sugerują, że spożywanie przez matkę większej ilości owoców, warzyw, ryb i produktów bogatych w witaminę D, a także realizacja założeń diety śródziemnomorskiej, wiążą się z niższą zapadalnością na alergię u dzieci.
- Karmienie piersią
Korzyści wynikające z karmienia piersią są bardzo wyraźne. W porównaniu z raportem z 2008 r. AAP sformułowało kilka nowych zaleceń związanych z pojawieniem się kolejnych dowodów naukowych w postaci badań i meta-analiz:
- karmienie piersią przez okres dłuższy niż 3 do 4 miesięcy chroni przed występowaniem nieprawidłowych szmerów oddechowych w pierwszych 2 latach życia dziecka
- istnieją dowody świadczące, że przedłużenie okresu karmienia piersią chroni przed rozwojem astmy nawet powyżej 5 roku życia
- Wczesna ekspozycja na orzeszki ziemne
Jedną z istotniejszych zmian w rekomendacjach AAP jest czas wprowadzenia do diety orzeszków ziemnych. Wciąż brakuje dowodów na korzyści z opóźnienia ekspozycji na alergeny powyżej 4-6 miesiąca życia, natomiast nowe dane wskazują, że wczesne wprowadzenie bezpiecznych form orzeszków ziemnych może mieć pozytywny wpływ na obniżenie ryzyka rozwoju alergii.
Tłumaczący to zjawisko mechanizm opiera się na założeniu, że skóra atopowa jest wrażliwa na bodźce wywołujące reakcję uczuleniową, podczas gdy ekspozycja poprzez przewód pokarmowy działa odwrotnie, zwiększając tolerancję na dany alergen. Z tego powodu opóźnione wprowadzenie do diety orzeszków ziemnych może skutkować rozwojem nadwrażliwości u niemowląt. Wciąż potrzeba natomiast więcej danych, by dogłębnie zrozumieć zależność między momentem rozszerzania diety o inne niż orzechy arachidowe pokarmy a rozwojem alergii na te produkty.
Źródła:
Przeczytaj także
-
22.04.2019
Odpowiedni wiek wprowadzenia uzupełniającego karmienia niemowląt
Opinia naukowa i konsultacje publiczne. EFSA poszukuje informacji zwrotnych od interesariuszy i innych zainteresowanych stron w sprawie swojej opinii naukowej na temat odpowiedniego wieku wprowadzenia żywienia uzupełniającego niemowląt
-
23.08.2018
Zmiany maksymalnego tolerowanego poziomu spożycia witaminy D dla niemowląt
Na prośbę Komisji Europejskiej Panel Ekspercki ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii EFSA został poproszony o skorygowanie ustalonego w 2012 roku poziomu maksymalnego spożycia (UL) witaminy D dla niemowląt (≤1 r.ż.).
-
07.02.2018
Alergeny w żywności - zarządzanie alergenami
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. wyróżnia się 14 substancji alergennych, które objęte są obowiązkiem znakowania – gluten, mleko, soja, musztarda, seler, orzeszki...