Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Projekt budowy Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej I Bezpiecznej Żywności – Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Kategoria: Biznes

Ponad 40 mln zł otrzyma Uniwersytet Rolniczy z regionalnego programu operacyjnego województwa małopolskiego na budowę centrum innowacji oraz badań prozdrowotnej i bezpiecznej żywności.

Uroczyste podpisanie umowy przez JM Rektora Uniwersytetu Rolniczego – prof. dr hab. inż. Włodzimierza Sady oraz Marszałka Województwa Małopolskiego – Witolda Kozłowskiego nastąpiło podczas Inauguracji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, która odbyła się 7 października o godzinie 11.00 w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego  w Krakowie (al. 29 Listopada 46). „Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” (CIoBPiBŻ ) ma powstać na działce przy ulicy Balickiej, sąsiadującej z Wydziałami: Technologii Żywności i Inżynierii Produkcji i Energetyki. Rozpoczęcie realizacji projektu zaplanowano na 6 stycznia 2020 r., a zakończenie planowane jest na 31 października 2022 r.

12 września 2019 r. Zarząd Województwa Małopolskiego podjął uchwałę, na mocy której projekt pn.: „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” został wybrany do dofinansowania z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 w ramach działania 1.1 Infrastruktura badawcza sektora nauki w kwocie ponad 40 mln zł. Całkowite koszty projektu wynoszą 65,4 mln zł.

Zakres projektu obejmuje budowę i kompleksowe wyposażenie budynku o łącznej pow. Użytkowej 3100 m2 na potrzeby Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności - jednostki naukowo-badawczej Uniwersytetu Rolniczego, nakierowanej na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań.

W ramach jednostki wydzielone zostaną dwa obszary działalności naukowej – gospodarczy – nakierowany na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań oraz niegospodarczy – zajmujący się badaniami własnymi.

Główne obszary działalności badawczo-rozwojowej Centrum:

  • nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwiają poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów
  • nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności
  • żywność ekologiczna i regionalna
  • produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego)
  • przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.

W ramach Centrum będą działać następujące jednostki:

  1. w części gospodarczej znajdą się następujące zespoły laboratoryjne:
  • Linia piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem
  • Minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw
  • Linia mięsa wraz z magazynem oraz linia ryb
  • Pracownia sensoryczna z przygotowalnią
  • Laboratorium mikrobiologiczne
  • Laboratorium analityczne
  • Laboratorium technologii przetwarzania odpadów
  • Pomieszczenia urządzeń modułowych
  • Pracownia HPLC MS-MS.
  1. w części niegospodarczej znajdą się następujące zespoły laboratoryjne tj.:
  • Bioreaktory
  • Linia do produkcji soków, napojów i win z leżakownią win i magazynem
  • Linia mleka z magazynem
  • Pracownia gastronomiczna
  • Pracownia nutrigenomiki
  • Pracownia proteomiki
  • Pracownia histologiczna
  • Pracownia komórek pierwotnych
  • Pracownia wysokospecjalistycznych technik analitycznych (Analizator zapachów),
  • Laboratorium fizycznych modyfikacji
  • Laboratorium suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych
  • Laboratorium ekstruzji i tłoczenia
  • Laboratorium sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów
  • Laboratorium przechowalnicze
  • Laboratorium automatyzacji procesów technologicznych.

Oprócz linii pilotażowych wyposażenie laboratoriów w Centrum mają stanowić nowoczesne urządzenia analityczne pozwalające na dokładną, obiektywną i szybką analizę składu i właściwości produktów.

Oferta badawcza Centrum skierowana będzie do podmiotów działających w sektorze rolno-spożywczym, a zwłaszcza producentów i przetwórców:

Żywności ogólnego przeznaczenia żywieniowego (piekarnie, mleczarnie, zakłady przetwórstwa mięsnego, owocowo-warzywnego, dodatków do żywności, browary przemysłowe, regionalne i rzemieślnicze, wytwórnie wyrobów bezglutenowych, zakłady utylizacji i zagospodarowania odpadów, gospodarstwa ogrodnicze, firmy produkujące surowce i produkty żywnościowe z opcją przechowywania, zakłady produkcji wyrobów ekstrudowanych, zakłady zielarskie, produkcji soków i koncentratów spożywczych, wszystkie inne zakłady, w których w procesie technologicznym występuje czynność pakowania i automatycznego sterowania i in.);

  • Żywności funkcjonalnej;
  • Żywności prozdrowotnej, przeznaczenia medycznego, dietetycznej;
  • Suplementów diety;
  • Żywności tzw. wygodnej;
  • Żywności minimalnie przetworzonej, ekologicznej, tradycyjnej, regionalnej

oraz:

  • Producentów opakowań i systemów pakowania
  • Przedsiębiorców z branży gospodarki odpadami, zajmujący się procesami odzysku i recyklingu.

Autor: Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Przeczytaj także

  • 08.05.2019

    Innowacyjna naklejka przedłuża świeżość owoców i warzyw

    Amerykański start-up StixFresh opracował specjalne nalepki, które mogą przedłużać świeżość warzyw i owoców nawet o dwa tygodnie. Po umieszczeniu na skórce naturalna substancja obecna w naklejce tworzy wokół owocu bądź warzywa ochronną otoczkę, która zwiększa jego trwałość, a jednocześnie przyczynia się do ograniczenia marnotrawstwa żywności. Firma planuje wypuścić innowacyjny produkt na rynek już w sierpniu 2019 r.

    Czytaj więcej
  • 16.04.2019

    Innowacyjna metoda badania patogenów żywności

    Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności...

    Czytaj więcej
  • 19.10.2018

    Migdały trzeci rok z rzędu na czele innowacji produktowych

    Według najnowszego raportu agencji badawczej Innova Market Insights migdały pozostają na szczycie światowej listy innowacji produktowych. 47% artykułów spożywczych zawierających te orzechy wprowadzonych zostało na rynek w Europie, która już po raz jedenasty utrzymała pod tym względem pozycję globalnego lidera...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.