Projekt budowy Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej I Bezpiecznej Żywności – Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Ponad 40 mln zł otrzyma Uniwersytet Rolniczy z regionalnego programu operacyjnego województwa małopolskiego na budowę centrum innowacji oraz badań prozdrowotnej i bezpiecznej żywności.
Uroczyste podpisanie umowy przez JM Rektora Uniwersytetu Rolniczego – prof. dr hab. inż. Włodzimierza Sady oraz Marszałka Województwa Małopolskiego – Witolda Kozłowskiego nastąpiło podczas Inauguracji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, która odbyła się 7 października o godzinie 11.00 w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (al. 29 Listopada 46). „Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” (CIoBPiBŻ ) ma powstać na działce przy ulicy Balickiej, sąsiadującej z Wydziałami: Technologii Żywności i Inżynierii Produkcji i Energetyki. Rozpoczęcie realizacji projektu zaplanowano na 6 stycznia 2020 r., a zakończenie planowane jest na 31 października 2022 r.
12 września 2019 r. Zarząd Województwa Małopolskiego podjął uchwałę, na mocy której projekt pn.: „Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności” został wybrany do dofinansowania z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 w ramach działania 1.1 Infrastruktura badawcza sektora nauki w kwocie ponad 40 mln zł. Całkowite koszty projektu wynoszą 65,4 mln zł.
Zakres projektu obejmuje budowę i kompleksowe wyposażenie budynku o łącznej pow. Użytkowej 3100 m2 na potrzeby Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności - jednostki naukowo-badawczej Uniwersytetu Rolniczego, nakierowanej na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań.
W ramach jednostki wydzielone zostaną dwa obszary działalności naukowej – gospodarczy – nakierowany na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań oraz niegospodarczy – zajmujący się badaniami własnymi.
Główne obszary działalności badawczo-rozwojowej Centrum:
- nowe innowacyjne technologie produkcji i przetwórstwa żywności, które umożliwiają poprawę wartości odżywczej żywności, eliminację składników szkodliwych/toksycznych i alergenów
- nowe systemy pakowania, magazynowania i badania jakości żywności
- żywność ekologiczna i regionalna
- produkty projektowane o określonych cechach żywieniowych i zdrowotnych z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb konsumenta (żywność funkcjonalna oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego)
- przetwarzanie odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.
W ramach Centrum będą działać następujące jednostki:
- w części gospodarczej znajdą się następujące zespoły laboratoryjne:
- Linia piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem
- Minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw
- Linia mięsa wraz z magazynem oraz linia ryb
- Pracownia sensoryczna z przygotowalnią
- Laboratorium mikrobiologiczne
- Laboratorium analityczne
- Laboratorium technologii przetwarzania odpadów
- Pomieszczenia urządzeń modułowych
- Pracownia HPLC MS-MS.
- w części niegospodarczej znajdą się następujące zespoły laboratoryjne tj.:
- Bioreaktory
- Linia do produkcji soków, napojów i win z leżakownią win i magazynem
- Linia mleka z magazynem
- Pracownia gastronomiczna
- Pracownia nutrigenomiki
- Pracownia proteomiki
- Pracownia histologiczna
- Pracownia komórek pierwotnych
- Pracownia wysokospecjalistycznych technik analitycznych (Analizator zapachów),
- Laboratorium fizycznych modyfikacji
- Laboratorium suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych
- Laboratorium ekstruzji i tłoczenia
- Laboratorium sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów
- Laboratorium przechowalnicze
- Laboratorium automatyzacji procesów technologicznych.
Oprócz linii pilotażowych wyposażenie laboratoriów w Centrum mają stanowić nowoczesne urządzenia analityczne pozwalające na dokładną, obiektywną i szybką analizę składu i właściwości produktów.
Oferta badawcza Centrum skierowana będzie do podmiotów działających w sektorze rolno-spożywczym, a zwłaszcza producentów i przetwórców:
Żywności ogólnego przeznaczenia żywieniowego (piekarnie, mleczarnie, zakłady przetwórstwa mięsnego, owocowo-warzywnego, dodatków do żywności, browary przemysłowe, regionalne i rzemieślnicze, wytwórnie wyrobów bezglutenowych, zakłady utylizacji i zagospodarowania odpadów, gospodarstwa ogrodnicze, firmy produkujące surowce i produkty żywnościowe z opcją przechowywania, zakłady produkcji wyrobów ekstrudowanych, zakłady zielarskie, produkcji soków i koncentratów spożywczych, wszystkie inne zakłady, w których w procesie technologicznym występuje czynność pakowania i automatycznego sterowania i in.);
- Żywności funkcjonalnej;
- Żywności prozdrowotnej, przeznaczenia medycznego, dietetycznej;
- Suplementów diety;
- Żywności tzw. wygodnej;
- Żywności minimalnie przetworzonej, ekologicznej, tradycyjnej, regionalnej
oraz:
- Producentów opakowań i systemów pakowania
- Przedsiębiorców z branży gospodarki odpadami, zajmujący się procesami odzysku i recyklingu.
Przeczytaj także
-
08.05.2019
Innowacyjna naklejka przedłuża świeżość owoców i warzyw
Amerykański start-up StixFresh opracował specjalne nalepki, które mogą przedłużać świeżość warzyw i owoców nawet o dwa tygodnie. Po umieszczeniu na skórce naturalna substancja obecna w naklejce tworzy wokół owocu bądź warzywa ochronną otoczkę, która zwiększa jego trwałość, a jednocześnie przyczynia się do ograniczenia marnotrawstwa żywności. Firma planuje wypuścić innowacyjny produkt na rynek już w sierpniu 2019 r.
-
16.04.2019
Innowacyjna metoda badania patogenów żywności
Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności...
-
19.10.2018
Migdały trzeci rok z rzędu na czele innowacji produktowych
Według najnowszego raportu agencji badawczej Innova Market Insights migdały pozostają na szczycie światowej listy innowacji produktowych. 47% artykułów spożywczych zawierających te orzechy wprowadzonych zostało na rynek w Europie, która już po raz jedenasty utrzymała pod tym względem pozycję globalnego lidera...