Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Procedowany obecnie projekt nowelizacji rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków zawiera propozycję uzupełnienia skrótu nazwy „ziemniaki wczesne” poprzez wprowadzenie skrótu dla powszechnie stosowanej w Polsce nazwy ziemniaków „młode".
Uzasadnienie projektu
- W uzasadnieniu projektu wskazano, że obecny skrót „ziemniaki wczesne" wynika z normy UNECE standard FF-52 "Early and ware potatoes". Jest to norma opracowana przez Europejską Komisję Gospodarczą działającą przy Organizacji Narodów Zjednoczonych. Norma ta stosowana jest na zasadzie dobrowolności, jednak wprowadzana powszechnie przez wiele państw świata wobec potrzeby ułatwiania globalnego przepływu handlowego;
- w Polsce powszechnie używana jest nazwa „ziemniak młody” na oznaczenie ziemniaków wczesnych. Stąd proponuje się dodanie w skrócie określenia „ziemniaki młode’ tak, aby zawarty obecnie w rozporządzeniu skrót dotyczący ziemniaków zbieranych przed osiągnięciem pełnej dojrzałości o skórce łuszczącej się równolegle opisywał ziemniaki wczesne oraz ziemniaki młode. Jednocześnie należy w przepisie uwzględnić, opierając się na normie UNECE standard FF-52 "Early and ware potatoes", że ziemniaki wczesne/młode są zbierane na początku sezonu w kraju pochodzenia i są przeznaczone do sprzedaży bezpośrednio po ich zebraniu;
- proponowana zmiana wynika z faktu, że obecnie bardzo często ziemniaki dojrzałe są opisane jako ziemniaki młode. Używanie takiej nazwy jest błędne i powinno dotyczyć wyłącznie ziemniaków wczesnych.
- stwierdzenie „ziemniaki młode” powinno być zarezerwowane dla ziemniaków zebranych przed osiągnięciem pełnej dojrzałości o skórce łuszczącej się, zbieranych na początku sezonu zbioru ziemniaków w kraju pochodzenia i przeznaczonych do sprzedaży bezpośrednio po zebraniu. Potoczne stwierdzenie „ziemniaki młode" określa ziemniaki bardzo delikatne, wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne i nie nadające się do długotrwałego transportu. Są też one wrażliwe na wysychanie.
W czerwcu 2018 r. projekt skierowano do uzgodnień międzyresortowych i konsultacji publicznych.
Przeczytaj także
Decyzją Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z dnia 4 kwietnia 2018 r. (znak DIH-I/24/2018) uchylono zaskarżoną decyzję organu I instancji w całości i odstąpiono od wymierzenia kary pieniężnej w wysokości 700 zł z tytułu...
Na podstawie art. 15 pkt. 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w sejmie procedowany jest projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie...
W ostatnim czasie opublikowano kolejną decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (GIJHARS), jaką wydał organ w sprawie zafałszowania produktu. Decyzja dotyczyła śmietany termizowanej...