Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt rozporządzenia MRiRW zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Procedowany obecnie projekt nowelizacji rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków zawiera propozycję uzupełnienia skrótu nazwy „ziemniaki wczesne” poprzez wprowadzenie skrótu dla powszechnie stosowanej w Polsce nazwy ziemniaków „młode".

Uzasadnienie projektu

- W uzasadnieniu projektu wskazano, że obecny skrót „ziemniaki wczesne" wynika z normy UNECE standard FF-52 "Early and ware potatoes". Jest to norma opracowana przez Europejską Komisję Gospodarczą działającą przy Organizacji Narodów Zjednoczonych. Norma ta stosowana jest na zasadzie dobrowolności, jednak wprowadzana powszechnie przez wiele państw świata wobec potrzeby ułatwiania globalnego przepływu handlowego;

- w Polsce powszechnie używana jest nazwa „ziemniak młody” na oznaczenie ziemniaków wczesnych. Stąd proponuje się dodanie w skrócie określenia „ziemniaki młode’ tak, aby zawarty obecnie w rozporządzeniu skrót dotyczący ziemniaków zbieranych przed osiągnięciem pełnej dojrzałości o skórce łuszczącej się równolegle opisywał ziemniaki wczesne oraz ziemniaki młode. Jednocześnie należy w przepisie uwzględnić, opierając się na normie UNECE standard FF-52 "Early and ware potatoes", że ziemniaki wczesne/młode są zbierane na początku sezonu w kraju pochodzenia i są przeznaczone do sprzedaży bezpośrednio po ich zebraniu;

- proponowana zmiana wynika z faktu, że obecnie bardzo często ziemniaki dojrzałe są opisane jako ziemniaki młode. Używanie takiej nazwy jest błędne i powinno dotyczyć wyłącznie ziemniaków wczesnych.

- stwierdzenie „ziemniaki młode” powinno być zarezerwowane dla ziemniaków zebranych przed osiągnięciem pełnej dojrzałości o skórce łuszczącej się, zbieranych na początku sezonu zbioru ziemniaków w kraju pochodzenia i przeznaczonych do sprzedaży bezpośrednio po zebraniu. Potoczne stwierdzenie „ziemniaki młode" określa ziemniaki bardzo delikatne, wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne i nie nadające się do długotrwałego transportu. Są też one wrażliwe na wysychanie.

W czerwcu 2018 r. projekt skierowano do uzgodnień międzyresortowych i konsultacji publicznych.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.