Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prozdrowotne właściwości piwa bezalkoholowego

Kategoria: Składniki Żywności

Ochrona przed neurodegeneracją

Substancje występujące w napojach fermentowanych wykazują działanie prozdrowotne – nowe badanie hiszpańskich naukowców wskazuje, że różne rodzaje piwa działają antyoksydacyjnie i mogą chronić przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych. Zespół Neurochemii z Uniwersytetu Kastylii-La Manchy (UCLM) w Hiszpanii wykazał, że w warunkach laboratoryjnych ekstrakty z piwa (ciemnego, jasnego i bezalkoholowego) zapewniają ochronę przed stresem oksydacyjnym, który stanowi jeden z mechanizmów powstawania m.in. choroby Alzheimera. Najkorzystniejszy efekt wywoływał ekstrakt z piwa ciemnego, jednak warto zauważyć, że również bezalkoholowa odmiana działała korzystnie, przy jednoczesnym braku negatywnych skutków związanych z obecnością etanolu.

Korzystne działanie ekstraktów z piwa

Naukowcy z UCLM analizowali wpływ piwa na kultury komórkowe z dwoma rodzajami nowotworów systemu nerwowego – glejakiem oraz nerwiakiem zarodkowym. Poddawane były one czynnikom symulującym schorzenia neurodegeneracyjne, które zaburzały ich poprawne funkcjonowanie. Jednak obecność badanych ekstraktów hamowała częściowo ten negatywny wpływ. Jak mówi prof. Mairena Martí, ekspertka w dziedzinie biochemii i biologii molekularnej, która brała udział w badaniach, „wyciągi z piwa okazały się odgrywać istotną rolę w ochronie przed stresem oksydacyjnym, a ich korzystne działanie wydaje się być związane z receptorami adenozyny”. Te oraz inne receptory w komórkach nerwowych warunkują prawidłowe funkcjonowanie mózgu.

Potencjał prozdrowotny

Współautor eksperymentu, prof. José Luis Albasanz, zwraca uwagę na kierunek przyszłych badań dotyczących bioaktywnych składników piwa: „zależy nam, żeby ustalić co dokładnie odpowiada za obserwowane przez nas efekty. Przypuszczamy, że mogą być one związane z ksantohumolem, substancją występującą naturalnie w chmielu”. Potencjalne korzyści zdrowotne płynące ze spożywania jednego z najpopularniejszych napojów na świecie z pewnością wzbudzą szerokie zainteresowanie, nie tylko w środowisku akademickim. Jak podkreślają autorzy badania, ksantohumol i inne związki mogą okazać się skutecznym narzędziem w walce z chorobami układu krążenia i schorzeniami neurodegeneracyjnymi, szczególnie w przypadku piwa bezalkoholowego, którego konsumpcja nie niesie za sobą negatywnych skutków związanych ze spożyciem etanolu.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 18.03.2019

    Piwo z kapsułki

    Południowokoreański koncern LG zaprezentował w styczniu br. nowe urządzenie, które pozwala na przygotowywanie różnych rodzajów piwa w domowych warunkach. Sprzęt działa na… kapsułki, podobnie jak coraz powszechniejsze na rynku ekspresy do kawy. LG HomeBrew został pokazany po raz pierwszy na targach elektronicznych CES 2019 w Las Vegas w USA.

    Czytaj więcej
  • 04.12.2018

    Nowy rodzaj piwa bezglutenowego prosto z Hiszpanii

    Mieszcząca się w Extremadurze w Hiszpanii firma Cerex wyspecjalizowała się w produkcji rzemieślniczych napojów alkoholowych oraz innowacyjnych odmian piwa, m.in. na bazie żołędzi. W związku z rosnącym trendem produktów bezglutenowych, który wkroczył również do branży browarniczej, hiszpańscy...

    Czytaj więcej
  • 28.02.2018

    Test piw bezglutenowych

    Piwo, zaraz po wodzie i herbacie, jest najbardziej popularnym napojem na świecie. Potocznie mówi się o piwie, że to zupa chmielowa. Tymczasem ma to mniej więcej tyle sensu, ile nazywanie rosołu zupą marchwiową. Chmiel jest w piwie...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.