Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Depresja, lęk i fobia
Międzynarodowy zespół ekspertów z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie, Uniwersytetu Murdoch w Australii oraz firmy Pharmactive Biotech potwierdził antydepresyjne właściwości ekstraktu z szafranu. Badanie dowodzi, że obecne w przyprawie substancje bioaktywne mogą łagodzić symptomy związane z depresją, lękiem i fobią społeczną u nastolatków w wieku 12-16 lat.
Nutraceutyk z szafranu
Wyniki eksperymentu, opublikowane w „Journal of Affective Disorders”, pokazują, że podawanie przez 8 tygodni nutraceutyku o nazwie affron® (opracowanego przez Pharmactive Biotech) poprawia u młodych osób objawy związane z lękiem i depresją. W badaniu klinicznym, przeprowadzonym w Australii, wzięło udział 80 nastolatków, przejawiających symptomy zaburzeń związanych z lękiem i depresją o umiarkowanym nasileniu. Jak stwierdzili autorzy, u osób przyjmujących w trakcie doświadczenia ekstrakt z szafranu odnotowano znaczącą poprawę stanu psychicznego.
Znacząca redukcja objawów
„33% nastolatków otrzymujących ekstrakt wykazała całkowity zanik objawów, w przypadku placebo było to tylko 17%. Ponadto, u 37% osób z grupy badanej stwierdzono znaczącą poprawę symptomów, natomiast jedynie 11% osób z grupy placebo osiągnęło podobny efekt”, mówią naukowcy. Jak dodają, „z punktu widzenia rodziców, różnice w redukcji objawów psychopatologicznych pomiędzy grupą przyjmującą szafran a grupą z placebo były znaczące – poprawa wyniosła odpowiednio 40% i 26%.”
Substancje bioaktywne i przeciwutleniacze
Substancje bioaktywne znajdujące się w szafranie, znane jako leptikrozalidy, zostały opisane przez wielu badaczy. Są one inhibitorami wychwytu zwrotnego neuroprzekaźników wpływających na nastrój, przede wszystkim serotoniny, dopaminy i noradrenaliny. Udowodniono również, że osoby cierpiące na depresję wykazują nasilenie stresu oksydacyjnego, dlatego egzogenne przeciwutleniacze, jak te obecne w szafranie, mogą częściowo zapobiegać pojawianiu się objawów zaburzeń psychicznych.
Źródła:
Przeczytaj także
Intrygujące badanie naukowców z Uniwersytetu Technologicznego Chalmers w Szwecji rzuca nowe światło na związek pomiędzy spożyciem ryb a długofalowym zdrowiem neurologicznym. Parwalbumina, białko występujące w dużych...
Centrum Rozwoju Przemysłu Rolno-Spożywczego (AINIA) wraz z Instytutem Badań Sanitarnych (INCLIVA) w Hiszpanii połączyły siły we wspólnym projekcie, którego celem jest zaprojektowanie...
Według najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii wynika, iż spożycie kurkumy, a dokładnie substancji bioaktywnej - kurkuminy - może przyczynić się do poprawy pamięci oraz nastroju....