Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przeciwutleniacze w leczeniu chorób mitochondrialnych

Kategoria: Składniki Żywności

Genetyczne schorzenia

Nowe badanie nad antyoksydantami powszechnie zażywanymi przez osoby dotknięte chorobami mitochondrialnymi sugeruje, że przynajmniej dwa z analizowanych związków powinny zostać przetestowane w dalszych badaniach klinicznych. Choroby mitochondrialne to często poważne i postępujące schorzenia, które mogą wynikać z mutacji w ponad 300 różnych genach. Pomimo rosnącej świadomości ich występowania, na te złożone choroby genetyczne wciąż nie znaleziono skutecznego lekarstwa.

Leczenie na własną rękę

Choroby mitochondrialne wynikają z zaburzeń pracy mitochondriów, biologicznych „elektrowni” zapewniających energię naszym komórkom. Schorzenia te są bardzo zróżnicowane i mogą dotyczyć potencjalnie każdego organu. Jako że nie istnieją żadne potwierdzone metody leczenia, wielu pacjentów przyjmuje witaminy i suplementy na własną rękę, zakładając, że w jakiś sposób poprawi to ich zaburzony metabolizm komórkowy. Niestety, większość z tych substancji nie została poddana odpowiednim badaniom, które pozwoliłyby ustalić które z nich są najbezpieczniejsze, mają najsilniejsze działanie lub są najefektywniejsze w leczeniu którejkolwiek z chorób mitochondrialnych.

Stres oksydacyjny

Wspólnym mianownikiem wszystkich zaburzeń pracy mitochondriów jest stres oksydacyjny – organizm wytwarza wówczas zbyt dużo wolnych rodników, uszkadzających komórki, białka i materiał genetyczny oraz przyczyniających się do zaostrzenia objawów choroby. Przeciwutleniacze znajdujące się w wielu rodzajach żywności, preparatach witaminowych i suplementach, są uważane za substancje mogące przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu. W najnowszym badaniu, autorstwa między innymi Marni J. Falk ze Szpitala Dziecięcego w Filadelfii (CHCP), analizowano związki o charakterze antyoksydacyjnym, wykorzystując dwa modele zwierzęce oraz model komórek skórnych (fibroblastów), pobranych od pacjentów. Dwie z badanych substancji, N-acetylocysteina (NAC) oraz witamina E, okazały się skuteczne w modelach zwierzęcych. NAC zwiększyła również przeżywalność komórek pobranych od pacjentów z chorobą mitochondrialną.

Skuteczna witamina E i NAC

 „Oprócz wyraźnie korzystnego wpływu na żywotność komórek zwierzęcych z genetycznymi schorzeniami mitochondrialnymi, wykazaliśmy, że związki te skutecznie zmniejszają stres oksydacyjny w całej komórce, nie tylko w samym mitochondrium”, podkreśliła Falk. Badaczka stwierdziła, że nowe badanie może przyczynić się do opracowania efektywnych schematów przeprowadzania efektywnych i stosunkowo niedrogich testów przedklinicznych. Dodała również, że takie testy byłyby pomocne w ocenie skuteczności wieloskładnikowych preparatów, takich jak witaminy czy suplementy diety, które obecnie pacjenci często zażywają wedle własnego uznania, mimo braku potwierdzenia ich skuteczności w leczeniu chorób mitochondrialnych.

Źródła:

  1. https://bit.ly/2MfPPbD
  2. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-03/chop-pts032618.php

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.