Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przeciwutleniacze w leczeniu chorób mitochondrialnych

Kategoria: Składniki Żywności

Genetyczne schorzenia

Nowe badanie nad antyoksydantami powszechnie zażywanymi przez osoby dotknięte chorobami mitochondrialnymi sugeruje, że przynajmniej dwa z analizowanych związków powinny zostać przetestowane w dalszych badaniach klinicznych. Choroby mitochondrialne to często poważne i postępujące schorzenia, które mogą wynikać z mutacji w ponad 300 różnych genach. Pomimo rosnącej świadomości ich występowania, na te złożone choroby genetyczne wciąż nie znaleziono skutecznego lekarstwa.

Leczenie na własną rękę

Choroby mitochondrialne wynikają z zaburzeń pracy mitochondriów, biologicznych „elektrowni” zapewniających energię naszym komórkom. Schorzenia te są bardzo zróżnicowane i mogą dotyczyć potencjalnie każdego organu. Jako że nie istnieją żadne potwierdzone metody leczenia, wielu pacjentów przyjmuje witaminy i suplementy na własną rękę, zakładając, że w jakiś sposób poprawi to ich zaburzony metabolizm komórkowy. Niestety, większość z tych substancji nie została poddana odpowiednim badaniom, które pozwoliłyby ustalić które z nich są najbezpieczniejsze, mają najsilniejsze działanie lub są najefektywniejsze w leczeniu którejkolwiek z chorób mitochondrialnych.

Stres oksydacyjny

Wspólnym mianownikiem wszystkich zaburzeń pracy mitochondriów jest stres oksydacyjny – organizm wytwarza wówczas zbyt dużo wolnych rodników, uszkadzających komórki, białka i materiał genetyczny oraz przyczyniających się do zaostrzenia objawów choroby. Przeciwutleniacze znajdujące się w wielu rodzajach żywności, preparatach witaminowych i suplementach, są uważane za substancje mogące przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu. W najnowszym badaniu, autorstwa między innymi Marni J. Falk ze Szpitala Dziecięcego w Filadelfii (CHCP), analizowano związki o charakterze antyoksydacyjnym, wykorzystując dwa modele zwierzęce oraz model komórek skórnych (fibroblastów), pobranych od pacjentów. Dwie z badanych substancji, N-acetylocysteina (NAC) oraz witamina E, okazały się skuteczne w modelach zwierzęcych. NAC zwiększyła również przeżywalność komórek pobranych od pacjentów z chorobą mitochondrialną.

Skuteczna witamina E i NAC

 „Oprócz wyraźnie korzystnego wpływu na żywotność komórek zwierzęcych z genetycznymi schorzeniami mitochondrialnymi, wykazaliśmy, że związki te skutecznie zmniejszają stres oksydacyjny w całej komórce, nie tylko w samym mitochondrium”, podkreśliła Falk. Badaczka stwierdziła, że nowe badanie może przyczynić się do opracowania efektywnych schematów przeprowadzania efektywnych i stosunkowo niedrogich testów przedklinicznych. Dodała również, że takie testy byłyby pomocne w ocenie skuteczności wieloskładnikowych preparatów, takich jak witaminy czy suplementy diety, które obecnie pacjenci często zażywają wedle własnego uznania, mimo braku potwierdzenia ich skuteczności w leczeniu chorób mitochondrialnych.

Źródła:

  1. https://bit.ly/2MfPPbD
  2. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-03/chop-pts032618.php

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.