Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) opublikowała raport dotyczący bezpieczeństwa żywności w Austrii. Organy kontroli żywności przeprowadziły 41 244 kontroli i zbadano 22 667 próbek. A przeprowadzone kontrole wykryły m.in. Campylobacter w surowym mleku, Salmonellę u kurczaków i zapalenie wątroby typu E w surowej wątrobie wieprzowej.
Mleko i produkty mleczne
Mleko i produkty mleczne są regularnie kontrolowane w ramach urzędowej kontroli żywności. Oprócz oznakowania i ich stanu (zapach, smak i wygląd) są one również badane pod kątem zanieczyszczenia patogenami. Inne aspekty testów obejmują pozostałości hormonów i leków weterynaryjnych, a także zanieczyszczenie metalami ciężkimi lub pestycydami.
W 2021 r. odrzucono 286 (15,2%) z 1885 zbadanych próbek. Najczęstszym powodem były braki w oznakowaniu i/lub wprowadzające w błąd informacje. 34 próbki (1,8%), z czego 26 to próbki sera, nie nadawały się do spożycia przez ludzi z powodu zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Sześć próbek (0,3%) było szkodliwych dla zdrowia ze względu na pozostałości detergentów.
Mięso i wyroby mięsne
Spośród 446 ocenionych próbek zakwestionowano 67 (15,0%) - w grupie towarowej surowe przetwory z mięsa drobiowego (31 ze 126 próbek); 23 próbki (5,2%) odrzucono z powodu braków w oznakowaniu lub wprowadzających w błąd informacji.
37 próbek (8,3%) nie nadawało się do spożycia przez ludzi z powodu zanieczyszczenia mikrobiologicznego, głównie Salmonellą i/lub częściowo Campylobacter. Prawie wszystkie nieodpowiednie próbki pochodziły z surowych preparatów w grupach towarowych mięso drobiowe (28 ze 126 próbek; 22,2%) oraz surowy drób świeży lub mrożony (8 ze 147 próbek; 5,4%). Prawie wyłącznie zanieczyszczenie mikrobiologiczne spowodowane brakiem higieny doprowadziło do reklamacji w pięciu próbkach (1,1%).
Kryterium higieny procesu UE opiera się na liczbie Campylobacter na tuszach brojlerów. Od 2020 r. rzeźnie muszą podjąć działania, jeśli 15 z 50 tusz wykaże po schłodzeniu ponad 1000 jtk/g Campylobacter. W niektórych rzeźniach wyniki testów lub ustalenia z kontroli wewnętrznych wykazały niezadowalające wyniki zgodnie z przepisami UE, co najmniej raz w okresie kontroli.
Salmonella Infantis została wykryta w 62 z 69 próbek skażonych Salmonellą. Campylobacter wykryto również w 52 próbkach, które dały wynik pozytywny na obecność Salmonelli. W sumie 38 z 209 próbek krajowych było pozytywnych na obecność Salmonelli, podczas gdy 31 z 93 importowanych próbek było skażonych. Salmonellę wyizolowano z 11 z 21 próbek z Węgier.
Przyprawy
Spośród 347 ocenionych próbek 76 (21,9%) zostało zakwestionowanych. W tym 24,2% (64 z 265 próbek) z grup produktowych przyprawy, ekstrakty przypraw, sosy przyprawowe i zioła Najczęstszym powodem były braki w oznakowaniu i/lub wprowadzające w błąd informacje.
Siedem próbek (2,0%) dotyczyło produktów nie nadających się do spożycia przez ludzi (4 x Bacillus cereus, 1 x zakwestionowana jakość, 1 x pestycydy, 1 x niedozwolone składniki). Skład dwóch próbek (0,6%) nie był zgodny (1 x niedozwolone dodatki, 1 x pestycydy). Jedna próbka (0,3%) nie spełniała wymogów higienicznych.
Dwie próbki (0,6%) były szkodliwe dla zdrowia ze względu na zanieczyszczenie mikrobiologiczne (1 x salmonella, 1 x Bacillus cereus).
Pełna treść raportu AGES - https://www.verbrauchergesundheit.gv.at/Lebensmittel/lebensmittelkontrolle/LMSB_2021.pdf?92t2yz
Przeczytaj także
W 2021 r. pandemia COVID-19 nadal wpływała na zdolność organów krajowych i Komisji do przeprowadzania planowanych kontroli i audytów.
Według nowego raportu opublikowanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), liczba ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) u świń i przypadków zgłoszonych u dzików w Unii Europejskiej (UE) znacznie spadła w 2022 r. w porównaniu z rokiem poprzednim. Choroba została zgłoszona w ośmiu krajach UE u świń i jedenastu krajach UE u dzików.
Przedsięwzięcie polegać będzie na modernizacji infrastruktury analityczno-laboratoryjnej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Pozyskane z KPO środki umożliwią zakup nowego wyposażenia badawczo - pomiarowego oraz niezbędną modernizację budowlaną pomieszczeń laboratoryjnych.