Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport bezpieczeństwa żywności w Austrii ujawnia obecność patogenów w mleku i mięsie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) opublikowała raport dotyczący bezpieczeństwa żywności w Austrii. Organy kontroli żywności przeprowadziły 41 244 kontroli i zbadano 22 667 próbek. A przeprowadzone kontrole wykryły m.in. Campylobacter w surowym mleku, Salmonellę u kurczaków i zapalenie wątroby typu E w surowej wątrobie wieprzowej.

Mleko i produkty mleczne

Mleko i produkty mleczne są regularnie kontrolowane w ramach urzędowej kontroli żywności. Oprócz oznakowania i ich stanu (zapach, smak i wygląd) są one również badane pod kątem zanieczyszczenia patogenami. Inne aspekty testów obejmują pozostałości hormonów i leków weterynaryjnych, a także zanieczyszczenie metalami ciężkimi lub pestycydami.

W 2021 r. odrzucono 286 (15,2%) z 1885 zbadanych próbek. Najczęstszym powodem były braki w oznakowaniu i/lub wprowadzające w błąd informacje. 34 próbki (1,8%), z czego 26 to próbki sera, nie nadawały się do spożycia przez ludzi z powodu zanieczyszczenia mikrobiologicznego. Sześć próbek (0,3%) było szkodliwych dla zdrowia ze względu na pozostałości detergentów.

Mięso i wyroby mięsne

Spośród 446 ocenionych próbek zakwestionowano 67 (15,0%) - w grupie towarowej surowe przetwory z mięsa drobiowego (31 ze 126 próbek); 23 próbki (5,2%) odrzucono z powodu braków w oznakowaniu lub wprowadzających w błąd informacji.

37 próbek (8,3%) nie nadawało się do spożycia przez ludzi z powodu zanieczyszczenia mikrobiologicznego, głównie Salmonellą i/lub częściowo Campylobacter. Prawie wszystkie nieodpowiednie próbki pochodziły z surowych preparatów w grupach towarowych mięso drobiowe (28 ze 126 próbek; 22,2%) oraz surowy drób świeży lub mrożony (8 ze 147 próbek; 5,4%). Prawie wyłącznie zanieczyszczenie mikrobiologiczne spowodowane brakiem higieny doprowadziło do reklamacji w pięciu próbkach (1,1%).

Kryterium higieny procesu UE opiera się na liczbie Campylobacter na tuszach brojlerów. Od 2020 r. rzeźnie muszą podjąć działania, jeśli 15 z 50 tusz wykaże po schłodzeniu ponad 1000 jtk/g Campylobacter. W niektórych rzeźniach wyniki testów lub ustalenia z kontroli wewnętrznych wykazały niezadowalające wyniki zgodnie z przepisami UE, co najmniej raz w okresie kontroli.

Salmonella Infantis została wykryta w 62 z 69 próbek skażonych Salmonellą. Campylobacter wykryto również w 52 próbkach, które dały wynik pozytywny na obecność Salmonelli. W sumie 38 z 209 próbek krajowych było pozytywnych na obecność Salmonelli, podczas gdy 31 z 93 importowanych próbek było skażonych. Salmonellę wyizolowano z 11 z 21 próbek z Węgier.

Przyprawy

Spośród 347 ocenionych próbek 76 (21,9%) zostało zakwestionowanych. W tym 24,2% (64 z 265 próbek) z grup produktowych przyprawy, ekstrakty przypraw, sosy przyprawowe i zioła Najczęstszym powodem były braki w oznakowaniu i/lub wprowadzające w błąd informacje.

Siedem próbek (2,0%) dotyczyło produktów nie nadających się do spożycia przez ludzi (4 x Bacillus cereus, 1 x zakwestionowana jakość, 1 x pestycydy, 1 x niedozwolone składniki). Skład dwóch próbek (0,6%) nie był zgodny (1 x niedozwolone dodatki, 1 x pestycydy). Jedna próbka (0,3%) nie spełniała wymogów higienicznych.

Dwie próbki (0,6%) były szkodliwe dla zdrowia ze względu na zanieczyszczenie mikrobiologiczne (1 x salmonella, 1 x Bacillus cereus).

Pełna treść raportu AGES - https://www.verbrauchergesundheit.gv.at/Lebensmittel/lebensmittelkontrolle/LMSB_2021.pdf?92t2yz

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.