Referencyjne wartości dietetyczne dla sodu
Przeprowadzone dochodzenie
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. Żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA) opracował referencyjne wartości dietetyczne (DRV) dla sodu. Dokonano przeglądu dowodów z badań bilansu dotyczących sodu i związku między spożyciem sodu a wynikami zdrowotnymi, w szczególności punktami końcowymi związanymi z chorobami sercowo-naczyniowymi (CVD) i zdrowiem kości.
Wnioski
Dorośli
Dane nie były wystarczające do uzyskania średniego zapotrzebowania (AR) lub referencyjnego pobrania dla populacji (PRI). Jednakże, integrując dostępne dowody i związane z nimi niepewności, panel uważa, że spożycie sodu 2,0 g / dzień reprezentuje taki poziom sodu, dla którego istnieje wystarczająca pewność, że zmniejsza ryzyko CVD w ogólnej populacji dorosłych. Ponadto spożycie sodu w wysokości 2,0 g / dzień prawdopodobnie pozwoli większości ogólnej populacji dorosłych utrzymać bilans dla sodu. Dlatego panel uważa, że 2,0 g sodu na dzień jest bezpiecznym i odpowiednim spożyciem dla całej populacji dorosłych w UE. Ta sama wartość dotyczy kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Dzieci
Przyjęcie sodu, które jest uważane za bezpieczne i odpowiednie dla dzieci, zostało ekstrapolowane z wartości dla dorosłych, dostosowując je do odpowiedniego zapotrzebowania na energię i uwzględniając czynnik wzrostu, i są następujące: 1,1 g / dzień dla dzieci w wieku 1-3 lat, 1,3 g / dzień dla dzieci w wieku 4–6 lat, 1,7 g / dzień dla dzieci w wieku 7–10 lat i 2,0 g / dzień dla dzieci w wieku 11–17 lat, odpowiednio. W przypadku niemowląt w wieku 7–11 miesięcy proponuje się odpowiednie spożycie (AI) w wysokości 0,2 g / dzień w oparciu o ekstrapolację w górę szacowanego spożycia sodu u niemowląt wyłącznie karmionych piersią w wieku 0–6 miesięcy.
Źródło www.efsa.europa.eu
Przeczytaj także
-
24.09.2019
Referencyjne wartości dietetyczne dla chlorku
Panel EFSA wyznaczył referencyjne wartości dietetyczne (DRV) dla chlorków, zapoznaj się ze szczegółami…
-
08.05.2019
Redukcja sodu mieszankami solnymi może dostarczać pożądany smak
Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Stanu Waszyngton wykazały, że mieszanki różnych rodzajów soli mogą zapewnić pożądany smak przy jednoczesnej redukcji chlorku sodu. Badanie przeprowadzone przez Ross i współpracowników zostało opublikowane w Journal of Food Science.
-
10.04.2019
Wstępne referencyjne wartości spożycia dla sodu i chlorku - konsultacje EFSA
EFSA przeprowadza publiczne konsultuje w sprawie projektów dotyczących referencyjnych wartości dietetycznych (DRV) dla sodu i chlorku - dwóch ostatnich składników odżywczych, które znajdują się w przeglądzie opinii naukowej na temat spożycia składników odżywczych dla populacji UE.