Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Referencyjne wartości dietetyczne dla sodu

Kategoria: Składniki Żywności

Przeprowadzone dochodzenie

Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. Żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA) opracował referencyjne wartości dietetyczne (DRV) dla sodu. Dokonano przeglądu dowodów z badań bilansu dotyczących sodu i związku między spożyciem sodu a wynikami zdrowotnymi, w szczególności punktami końcowymi związanymi z chorobami sercowo-naczyniowymi (CVD) i zdrowiem kości.

Wnioski

Dorośli

Dane nie były wystarczające do uzyskania średniego zapotrzebowania (AR) lub referencyjnego pobrania dla populacji (PRI). Jednakże, integrując dostępne dowody i związane z nimi niepewności, panel uważa, że ​​spożycie sodu 2,0 g / dzień reprezentuje taki poziom sodu, dla którego istnieje wystarczająca pewność, że zmniejsza ryzyko CVD w ogólnej populacji dorosłych. Ponadto spożycie sodu w wysokości 2,0 g / dzień prawdopodobnie pozwoli większości ogólnej populacji dorosłych utrzymać bilans dla sodu. Dlatego panel uważa, że ​​2,0 g sodu na dzień jest bezpiecznym i odpowiednim spożyciem dla całej populacji dorosłych w UE. Ta sama wartość dotyczy kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Dzieci

Przyjęcie sodu, które jest uważane za bezpieczne i odpowiednie dla dzieci, zostało ekstrapolowane z wartości dla dorosłych, dostosowując je do odpowiedniego zapotrzebowania na energię i uwzględniając czynnik wzrostu, i są następujące: 1,1 g / dzień dla dzieci w wieku 1-3 lat, 1,3 g / dzień dla dzieci w wieku 4–6 lat, 1,7 g / dzień dla dzieci w wieku 7–10 lat i 2,0 g / dzień dla dzieci w wieku 11–17 lat, odpowiednio. W przypadku niemowląt w wieku 7–11 miesięcy proponuje się odpowiednie spożycie (AI) w wysokości 0,2 g / dzień w oparciu o ekstrapolację w górę szacowanego spożycia sodu u niemowląt wyłącznie karmionych piersią w wieku 0–6 miesięcy.

 

Źródło www.efsa.europa.eu

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5778

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.