Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. Żywienia, nowej żywności i alergenów żywnościowych (NDA) wyznaczył referencyjne wartości dietetyczne (DRV) dla chlorków. Nie znaleziono odpowiednich biomarkerów dla statusu chlorków, nie było również badań bilansu i brakuje wystarczających dowodów na związek między spożyciem chloru, a stanem zdrowia, które można by zastosować do ustalenia DRV dla chlorków. Istnieje ścisły związek między bilansem sodu i chloru w organizmie. Chlorek sodu jest głównym źródłem obu elektrolitów w diecie europejskiej. Stwierdza się również podobne poziomy sodu i chloru w moczu ( molowo) w populacjach społeczności zachodnich.
Poziomy referencyjne
W związku z tym panel uznał, że wartości referencyjne dla chlorków można ustawić na wartości równomolowe z wartościami referencyjnymi dla sodu dla wszystkich grup populacji i są one następujące: 1,7 g / dzień dla dzieci w wieku 1-3 lat, 2,0 g / dzień dla dzieci w wieku 4–6 lat, 2,6 g / dzień dla dzieci w wieku 7–10 lat, 3,1 g / dzień dla dzieci w wieku 11–17 lat i 3,1 g / dzień dla dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią. Zgodnie z wartościami referencyjnymi dla sodu te poziomy spożycia chlorków uważa się za bezpieczne i odpowiednie dla całej populacji UE, biorąc pod uwagę, że głównym źródłem spożycia chlorków jest chlorek sodu. Dla niemowląt w wieku od 7 do 11 miesięcy ustalono odpowiednie spożycie 0,3 g / dzień.
Niniejsza publikacja jest powiązana z następującym artykułem w Dzienniku EFSA: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2019.5778/full
Przeczytaj także
EFSA opublikowała nowe referencyjne wartości dietetyczne (DRV) dla sodu, czytaj więcej…
Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Stanu Waszyngton wykazały, że mieszanki różnych rodzajów soli mogą zapewnić pożądany smak przy jednoczesnej redukcji chlorku sodu. Badanie przeprowadzone przez Ross i współpracowników zostało opublikowane w Journal of Food Science.
EFSA przeprowadza publiczne konsultuje w sprawie projektów dotyczących referencyjnych wartości dietetycznych (DRV) dla sodu i chlorku - dwóch ostatnich składników odżywczych, które znajdują się w przeglądzie opinii naukowej na temat spożycia składników odżywczych dla populacji UE.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że ekspozycja na glikozydy cyjanogenne (CNG) obecne w produktach spożywczych prawdopodobnie nie stanowi zagrożenia zdrowotnego – wyjątek stanowią gorzkie migdały. Nowa opinia stanowić będzie aktualizację poprzedniej oceny z 2016 r....