Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Referencyjne wartości dietetyczne dla chlorku

Kategoria: Składniki Żywności

Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. Żywienia, nowej żywności i alergenów żywnościowych (NDA) wyznaczył referencyjne wartości dietetyczne (DRV) dla chlorków. Nie znaleziono odpowiednich biomarkerów dla statusu chlorków, nie było również badań bilansu i brakuje wystarczających dowodów na związek między spożyciem chloru, a stanem zdrowia, które można by zastosować do ustalenia DRV dla chlorków. Istnieje ścisły związek między bilansem sodu i chloru w organizmie. Chlorek sodu jest głównym źródłem obu elektrolitów w diecie europejskiej. Stwierdza się również podobne poziomy sodu i chloru w moczu ( molowo) w populacjach społeczności zachodnich.

Poziomy referencyjne

W związku z tym panel uznał, że wartości referencyjne dla chlorków można ustawić na wartości równomolowe z wartościami referencyjnymi dla sodu dla wszystkich grup populacji i są one następujące: 1,7 g / dzień dla dzieci w wieku 1-3 lat, 2,0 g / dzień dla dzieci w wieku 4–6 lat, 2,6 g / dzień dla dzieci w wieku 7–10 lat, 3,1 g / dzień dla dzieci w wieku 11–17 lat i 3,1 g / dzień dla dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią. Zgodnie z wartościami referencyjnymi dla sodu te poziomy spożycia chlorków uważa się za bezpieczne i odpowiednie dla całej populacji UE, biorąc pod uwagę, że głównym źródłem spożycia chlorków jest chlorek sodu. Dla niemowląt w wieku od 7 do 11 miesięcy ustalono odpowiednie spożycie 0,3 g / dzień.

Niniejsza publikacja jest powiązana z następującym artykułem w Dzienniku EFSA: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2019.5778/full

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.