Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Referencyjne wartości dietetyczne dla chlorku

Kategoria: Składniki Żywności

Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. Żywienia, nowej żywności i alergenów żywnościowych (NDA) wyznaczył referencyjne wartości dietetyczne (DRV) dla chlorków. Nie znaleziono odpowiednich biomarkerów dla statusu chlorków, nie było również badań bilansu i brakuje wystarczających dowodów na związek między spożyciem chloru, a stanem zdrowia, które można by zastosować do ustalenia DRV dla chlorków. Istnieje ścisły związek między bilansem sodu i chloru w organizmie. Chlorek sodu jest głównym źródłem obu elektrolitów w diecie europejskiej. Stwierdza się również podobne poziomy sodu i chloru w moczu ( molowo) w populacjach społeczności zachodnich.

Poziomy referencyjne

W związku z tym panel uznał, że wartości referencyjne dla chlorków można ustawić na wartości równomolowe z wartościami referencyjnymi dla sodu dla wszystkich grup populacji i są one następujące: 1,7 g / dzień dla dzieci w wieku 1-3 lat, 2,0 g / dzień dla dzieci w wieku 4–6 lat, 2,6 g / dzień dla dzieci w wieku 7–10 lat, 3,1 g / dzień dla dzieci w wieku 11–17 lat i 3,1 g / dzień dla dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią. Zgodnie z wartościami referencyjnymi dla sodu te poziomy spożycia chlorków uważa się za bezpieczne i odpowiednie dla całej populacji UE, biorąc pod uwagę, że głównym źródłem spożycia chlorków jest chlorek sodu. Dla niemowląt w wieku od 7 do 11 miesięcy ustalono odpowiednie spożycie 0,3 g / dzień.

Niniejsza publikacja jest powiązana z następującym artykułem w Dzienniku EFSA: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2019.5778/full

Wybierz obszar: Dodatki i składniki

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.