Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rośnie ryzyko branży spożywczej – kolejne przypadki zakażeń COVID-19 w zakładach spożywczych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Fabryka lodów i mrożonek w Działoszynie

Jak donosi TVN-24 w fabryce lodów i mrożonek Anita w Działoszynie u jednej z pracownic zidentyfikowano COVID-19. Zbadano już część pracowników, wyniki potwierdzają, że zakażonych jest jeszcze 56 osób. Blisko 100 pracowników zostało wysłanych na kwarantannę. Według danych przekazywanych przez służby sanitarne, mrożony asortyment spożywczy z zakładów nie stanowi żadnego zagrożenia dla klientów - zapewnia wicestarosta pajęczański Paweł Sikora.

- Inspekcja sanitarna w Działoszynie podjęła decyzję o poddaniu kwarantannie całego zespołu, z którym pracowała zakażona. Łącznie to blisko sto osób - informuje Paweł Sikora, wicestarosta pajęczański.

Przedstawiciele zakładów chcieli jak najszybciej dowiedzieć się, jaka jest skala problemu. Firma przebadała na własny koszt 100 pracowników w akredytowanym laboratorium.

- Wyniki uświadomiły wszystkim, że problem jest duży. Pozytywny wynik miało 56 osób - dodaje Paweł Sikora.

W firmie zatrudnionych jest łącznie 600 pracowników. Przedstawiciele firmy wnioskują aby samorząd sfinansował ich badania.

Starosta Działoszyna poinformował, że w piątek do ma przyjechać mobilny punkt badań.

Samorząd powołał sztab kryzysowy, w składzie którego znalazł się też właściciel firmy i burmistrz Działoszyna.

- Firma jest jednym z największych pracodawców w okolicy. Wszystkim zależy, żeby jak najszybciej przeciąć łańcuch zakażeń, przeprowadzić dezynfekcję i umożliwić dalszą pracę zakładów - mówi Paweł Sikora.

- Po konsultacjach z inspekcją sanitarną zostaliśmy zapewnieni, że koronawirus nie przenosi się przez produkty spożywcze i zdrowie klientów firmy nie jest w żaden sposób zagrożone - zapewnia wicestarosta.

- Mimo to trzeba zaznaczyć, że w halach jest niska temperatura i duża wilgotność. A to, niestety, warunki sprzyjające zakażeniom - dodaje Sikora.

Koronawirus w ubojniach w Holandii…

W holenderskim Groenlo przy granicy z Niemcami zamknięto ubojnię. 147 z 657 pracowników wykazało pozytywny wynik Covid-19. Cały personel został poddany co najmniej dwutygodniowej kwarantannie domowej przez organy służby zdrowia.

"Podjęliśmy wszelkie niezbędne kroki w celu zapewnienia ochrony i zdrowia naszych pracowników. Spełniamy również wszystkie warunki, aby zapobiec skażeniu. Niemniej jednak, wielu pracowników jest  zarażonych. Jest to dla nas nowa sytuacja wynikająca z rozprzestrzeniania się koronaawirusa w regionie przygranicznym. Jak zawsze, ściśle współpracujemy z różnymi urzędami." powiedział dyrektor generalny zakładu Ronald Lotgerink

Ponad połowa zarażonych to pracownicy kontraktowi z Rumunii i Polski, którzy mieszkają w Niemczech. Do pracy przewożono ich zazwyczaj autobusami lub samochodami dostawczymi.

Kilka tygodni temu co najmniej 28 głównie rumuńskich imigrantów, pracujących w zakładzie pakowania mięsa Vion w Scherpenzeel w Geldrii, otrzymało pozytywny wynik testu na koronaawirusy i zostało poddanych kwarantannie na łodzi znajdującej się w pobliżu osiedla przemysłowego w Arnhem. Według raportu Telegraaf zamieszczonego na stronie internetowej DutchNews.nl, mieli tam pozostać pod opieką do czasu wyzdrowienia z choroby.

Rzeczniczka Nancy Aschman podała w nim, że firma "robi wszystko, co w jej mocy, aby zapobiec zakażeniu wirusem większej liczby pracowników, a eksperci ds. zdrowia są pewni, że nie ma niebezpieczeństwa rozprzestrzenienia się wirusa poprzez spożywanie bekonu lub innych produktów wieprzowych".

To nie pierwszy przypadek wykrycia COVID-19 w holenderskim zakładzie mięsnym. Wcześniej 28 pracowników zakładu Vion w Scherpenzeel uzyskało pozytywny wynik testu na obecność wirusa i zostało umieszczonych w kwarantannie.

… i Francji

Podobne przypadki mają miejsce we francuskich rzeźniach, gdzie w dwóch ubojniach wykryto niezależnie ponad 100 zakażeń. Obie firmy znajdują się w dużej odległości od siebie i nie są ze sobą powiązane. Jedna z  firm znajduje się w regionie Côtes d'Armor w Bretonie, druga w Loiret w regionie Centre-Val de Loire, kilkaset kilometrów na wschód.

Rzeźnia w Loiret dysponuje wydajnością uboju 55 000 ton rocznie i jest największą tego typu firmą w regionie.

Inne przypadki w rzeźniach za granicą

W Stanach Zjednoczonych kilka rzeźni również stało się punktami zakażenia Covid-19. W Niemczech, w Szlezwik-Holsztyni, regionie granicznym Danii, rzeźnia zarejestrowała 109 przypadków skażenia od 8 maja, co wzbudza podejrzenia co do występowania Covid w całym przemyśle w tym kraju.

 

Źródło:

http://www.tupajeczno.pl/2020/06/04/56-pracownikow-anity-zakazonych-sars-cov-2-firma-blyskawicznie-przebadala-na-wlasny-koszt-100-pracownikow-w-akredytowanym-laboratorium/

https://tvn24.pl/lodz/koronawirus-w-polsce-dzialoszyn-ognisko-koronawirusa-w-duzych-zakladach-produkujacych-mrozonki-4602326

https://www.frozenfoodsbiz.com/coronavirus-shutters-another-vion-meat-packing-facility-in-the-netherlands/

https://www.pleinchamp.com/actualites-generales/actualites/coronavirus-plus-de-100-personnes-contaminees-dans-deux-abattoirs-en-france

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.