Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rozwój rynku poli- i oligosacharydów

Kategoria: Biznes

Coraz większy popyt

Analiza „Polysaccharides and Oligosaccharides Market” przeprowadzona przez agencję Fact.MR prezentuje prognozy zmian na rynku poli- i oligosacharydów w okresie 2017-2026 r. Autorzy raportu przewidują znaczny wzrost wartości tego sektora branży spożywczej, który wynikać będzie z coraz większego popytu ze strony producentów wyrobów piekarniczych, produktów mlecznych, napojów funkcjonalnych, mieszanek mlekozastępczych dla niemowląt oraz pasz dla zwierząt hodowlanych. 

Trendy prozdrowotne

Coraz większa świadomość zdrowotna konsumentów prowadzi do znaczących zmian w nawykach żywieniowych społeczeństwa i coraz większego zapotrzebowania na produkty prozdrowotne o wysokiej wartości odżywczej. Tendencja ta prawdopodobnie sprzyjać będzie wzrostowi rynku poli- i oligosacharydów. Raport Fact.MR zwraca również uwagę na znaczenie dużych inwestycji w branży spożywczej oraz korzystne inicjatywy rządów, które także mogą przyczyniać się do rozwoju sektora wielocukrów.

Rekordowy wzrost wartości

Rynek poli- i oligosacharydyów w rejonie Azji i Pacyfiku osiągnął w 2018 r. wartość ponad 5,7 miliarda dolarów (21,9 miliarda złotych). Znaczny popyt na te substancje odnotowano też w Europie i Ameryce Północnej. W porównaniu do oligosacharydów, polisacharydy prawdopodobnie nadal stanowić będą większość sektora w ujęciu wartościowym. W 2018 r. segment ten przekroczył 6,4 miliarda dolarów (24,6 miliarda złotych), a w 2019 r. przewidywany jest jego rekordowy roczny wzrost o 4,6%.

Bakterie czy rośliny?

Wiodącym źródłem wielocukrów dla przemysłu pozostaną bakterie – wzrost w tej kategorii szacowany jest na 5,1% w 2019 r. w stosunku do roku poprzedniego. Atrakcyjną alternatywą stają się surowce roślinne, które plasują się na drugim miejscu w tym obszarze rynku. Biorąc pod uwagę zastosowanie poli- i oligosacharydów, największe dochody generować będą produkty mleczne z ich udziałem, co wynika z zapotrzebowania na innowacyjne, a jednocześnie zdrowe składniki w tej gałęzi branży żywnościowej. Wykorzystanie wielocukrów w produkcji pasz również rośnie, jako że substancje te w korzystny sposób wpływają na przewód pokarmowy zwierząt. Prognozy wskazują, że dla producentów poli- i oligosacharydów pasze staną się w przyszłości najbardziej lukratywnym sektorem docelowym.

Potencjalne zagrożenia

Potencjalne zagrożenia dla rozwoju rynku stanowią natomiast braki w wiedzy na temat biosyntezy wielocukrów oraz procesów ich ekstrakcji, a także wysoki koszt syntezy chemicznej tych związków. Problematyczna może okazać się również rosnąca konkurencja ze strony substytutów o podobnych właściwościach funkcjonalnych, które mogą ograniczyć ekspansję sektora poli- i oligosacharydów, przede wszystkim w kategorii preparatów mlekozastępczych dla niemowląt.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.