Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek wieprzowiny pod presją chorób zwierząt i ludzi

Kategoria: Biznes

Jak wynika z informacji GIW, od początku br. do 11.08.2020 r. potwierdzono 47 ognisk ASF w Polsce. Ogniska te zlokalizowane są nie tylko w obszarze Polski Wschodniej (większość nowych ognisk zlokalizowana jest w województwie lubelskim), ale również na zachodzie kraju.

Nieprzerwanie od 2014 r.

Wirus ASF po raz pierwszy pojawił się w Polsce w 2014 roku. Od tego czasu, każdego roku, liczba potwierdzonych ognisk u świń zwiększała się do 109 w 2018 rok. W 2019 r. po raz pierwszy odnotowano spadek i zanotowano jedynie 48 ognisk.

Niepokojące prognozy

Biorąc pod uwagę dynamikę pojawiania się nowych ognisk, prawdopodobne wydaje się, że ich liczba w bieżącym roku może być większa, niż przed rokiem. Sprzyja temu dynamiczny wzrost przypadków ASF u dzików. Tylko do 11.08.2020 r. potwierdzono ich 2959, co oznacza, że już ich liczba przekroczyła wielkość z poprzedniego roku (2477). Dodatkowo obecnie mamy okres nasilenia prac polowych, związanych ze żniwami, co sprzyja przenoszeniu wirusa tą drogą.

Dodatkowa przeszkoda - koronawirus

Przed rynkiem wieprzowiny stoją wyzwania związane nie tylko z rozprzestrzenianiem się ASF, ale również z pojawianiem się przypadków COVID-19 w zakładach przetwórstwa mięsnego. Niepewność na rynku powoduje również wahania sen skupu żywca wieprzowego.

Spadek cen skupu wieprzowiny

Jak wynika z danych MRiRW, od początku roku, przeciętne tygodniowe notowania ceny skupu trzody chlewnej wahały się w przedziale od 4,56 zł/kg do 6,54 zł/kg. W ostatnim tygodniu lipca, przeciętnie tuczniki skupowano po 5,01 zł/kg, czyli o 4% mniej niż pod koniec czerwca br. i o 9% mniej niż przed rokiem, ale o 9,5% więcej niż w tym samym okresie przed dwoma laty.

Zmniejszenie zarówno eksportu, jak i importu mięsa wieprzowego

Według wstępnych danych MRiRW, w okresie I-V 2020 r. wolumen eksportu mięsa wieprzowego z Polski wyniósł 148,8 tys. t, czyli o ponad 31% mniej r/r. Najsilniejsze spadki wolumenu eksportu odnotowano w przypadku Stanów Zjednoczonych (-71%), Włoch (-59%) i Niemiec (-34%), czyli krajów silnie dotkniętych przez COVID-19. Z kolei import zmniejszył się jedynie o 8,5% i wyniósł 275 tys. t. Oznacza to, że ujemne saldo handlowe mięsem wieprzowym zwiększyło się do -126 tys. t, czyli aż o 51% w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem. Taka sytuacja nie sprzyja wzrostowi cen skupu.

Rynek polski a sytuacja na świecie

Ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce uzależnione są od sytuacji na rynku europejskim (głównie w Niemczech), ale również od tego, co dzieje się na rynku globalnym (aktualne szczególne w Chinach i USA). Z jednej strony zapotrzebowanie ze strony chińskich importerów nadal jest duże, jednak silny spadek cen w USA powoduje presję w kierunku obniżki cen na rynku wieprzowiny.

Dynamika zmian cen wieprzowiny

Oczekujemy, że w najbliższych tygodniach ceny skupu nadal mogą charakteryzować się dużą zmiennością, jednak opłacalność chowu trzody chlewnej nie powinna ulec znacznemu pogorszeniu.

 

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.