Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Biznes
Proszkownia serwatki “ALIMA-MILK” Sp. z o.o. z siedzibą w Złotowie, członek grupy ALIMA, od czerwca 2018 roku może posługiwać się Certyfikatem Halal nadanym przez Polski Związek Muzułmański dla swojej serwatki w proszku typ DEMI 40.
W związku z tym, proszek serwatkowy ALIMA może aktualnie trafiać na rynki muzułmańskie i do klientów, ktorzy stawiają przy zakupach wymóg posiadania certyfikatu Halal.
Jak zaznacza Prezes Tadeusz Łuczak: “ALIMA dokłada starań w celu ciągłego polepszania jakości naszej serwatki, uzyskując kolejne certyfikaty dotyczące produkcji tego cennego proszku mlecznego.”
Firma zapowiada działania w celu uzyskania kolejnych certyfikatów otwierających nowe rynki zbytu dla serwatki w proszku.
Przeczytaj także
Międzynarodowa Sieć Porównywania Gospodarstw – Mleczarska Sieć Badawcza (IFCN Dairy Network) w opublikowanym raporcie przedstawiła prognozy dla światowego rynku mleka na najbliższe 13 lat. Według analityków IFCN, w latach 2018-2030 światowa produkcja mleka o standardowych parametrach (ECM) wzrośnie o 304 mln t (o 35%) do 1168 mln t.
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale 2018 r., w relacji do analogicznego okresu przed rokiem, dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się o 2,3%. Największy wzrost produkcji mleka, serów i śmietany odnotowano w Polsce.
Żywność fermentowana powraca na rynki państw zachodnich, idealnie wpasowując się w dwie rosnące gwałtowanie tendencje rynkowe: popyt na żywność „naturalną” oraz chęć spożywania produktów o właściwościach prozdrowotnych...