Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 27.08.2019 zgłoszono skażenie produktów mięsnych różnymi szczepami Salmonelli. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzone filety z piersi kurczaka
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Chorwacja
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: brak podjętych działań
Data zgłoszenia: 27.08.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: chłodzony schab wieprzowy
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Typhimurium (obecność/25g)
Ocena ryzyka: niegroźne
Kraj zgłaszający: Estonia
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: poinformowanie odbiorcy
Data zgłoszenia: 27.08.2019
Link: RASFF