Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Skażone mięso wieprzowe z Barbadosu w Polsce

Kategoria: Alerty, Bezpieczeństwo Żywności

22 lutego na portalu RASFF pojawiła się informacja dotycząca pojawienia się tusz wieprzowych importowanych od belgijskich dystrybutorów (surowiec z Barbadosu) - patrz tygodniowy raport RASFF.

Zgodnie z informacjami podanymi przez RASFF produkt zawierał substancję odrobaczającą lewamizol w ilości powyżej maksymalnego dopuszczalnego poziomu pozostałości (50.2; 85.8 µg/kg - ppb).

Jak podaje portal Wirtualna Polska : "Mnisterstwo Rolnictwa potwierdziło, że 38 sztuk świń ubitych na Barbadosie trafiło do firmy z woj. kujawsko-pomorskiego, a 24 świnie pojechały do woj. łódzkiego. 9,9 ton mrożonych serc trafiło do przetwórni niedaleko Łodzi. Część mięsa zatrzymano i przekazano do utylizacji."

Sytuacja spowodowana jest niskim pogłowiem trzody chlewnej w Polsce. Zgodnie z danymi podanymi przez GUS całkowite pogłowie trzody chlewnej wyniosło w końcówce 2018 roku 11,028 mln sztuk jest to spadek o 880 tys. sztuk (7,4%) w porównaniu z rokiem poprzednim. Największe spadki odnotowano w przypadku stada podstawowego - spadek 18% w przypadku loch oraz 18,7% w przypadku loch pronych. Sumarycznie ubyło 163,5 tys. loch.

Sytuacja ta odwzwierciedla się we wzroście importu mięsa wieprzowego. Zobacz: Do Polski trafiło ponad 1,2 mln szt. więcej żywych świń niż rok wcześniej

Cała sytuacja związana jest ze zgłoszonymi przypadkami ASF oraz ubojem chorych krów, co umożliwiło importerom wejście na rynek europejski. Zobacz: UE wysyła inspektorów do Polski w związku z aferą mięsną

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn