Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Skażone mięso wieprzowe z Barbadosu w Polsce

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

22 lutego na portalu RASFF pojawiła się informacja dotycząca pojawienia się tusz wieprzowych importowanych od belgijskich dystrybutorów (surowiec z Barbadosu) - patrz tygodniowy raport RASFF.

Zgodnie z informacjami podanymi przez RASFF produkt zawierał substancję odrobaczającą lewamizol w ilości powyżej maksymalnego dopuszczalnego poziomu pozostałości (50.2; 85.8 µg/kg - ppb).

Jak podaje portal Wirtualna Polska : "Mnisterstwo Rolnictwa potwierdziło, że 38 sztuk świń ubitych na Barbadosie trafiło do firmy z woj. kujawsko-pomorskiego, a 24 świnie pojechały do woj. łódzkiego. 9,9 ton mrożonych serc trafiło do przetwórni niedaleko Łodzi. Część mięsa zatrzymano i przekazano do utylizacji."

Sytuacja spowodowana jest niskim pogłowiem trzody chlewnej w Polsce. Zgodnie z danymi podanymi przez GUS całkowite pogłowie trzody chlewnej wyniosło w końcówce 2018 roku 11,028 mln sztuk jest to spadek o 880 tys. sztuk (7,4%) w porównaniu z rokiem poprzednim. Największe spadki odnotowano w przypadku stada podstawowego - spadek 18% w przypadku loch oraz 18,7% w przypadku loch pronych. Sumarycznie ubyło 163,5 tys. loch.

Sytuacja ta odwzwierciedla się we wzroście importu mięsa wieprzowego. Zobacz: Do Polski trafiło ponad 1,2 mln szt. więcej żywych świń niż rok wcześniej

Cała sytuacja związana jest ze zgłoszonymi przypadkami ASF oraz ubojem chorych krów, co umożliwiło importerom wejście na rynek europejski. Zobacz: UE wysyła inspektorów do Polski w związku z aferą mięsną

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.