Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Stan i perspektywy współpracy polsko-francuskiej

Kategoria: Biznes

11 lutego 2021 roku minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda, spotkał się z ambasadorem Republiki Francuskiej w Polsce Frédériciem Billetem, Spotkanie miało na celu omówienie stanu i perspektyw współpracy polsko-francuskiej na szczeblu politycznym i eksperckim.

− Polska deklaruje gotowość do wzmacniania kontaktów poprzez wznowienie prac Polsko-Francuskiego Komitetu ds. Rolnictwa oraz powrót do dyskusji na szczeblu Ministrów Rolnictwa państw Trójkąta Weimarskiego (Polska, Niemcy, Francja) – powiedział Minister Puda podkreślając znaczenie tradycyjnie dobrej współpracy z Francją w obszarze polityki rolnej i handlowej.

Działania w obliczu COVID-19

Obie strony potwierdziły, że w kontekście pandemii COVID-19 kluczowe jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego oraz krótkich łańcuchów dostaw w okresie kryzysu. Konieczne jest także wsparcie inwestycji infrastrukturalnych oraz nowych i stabilnych miejsc pracy na obszarach wiejskich, m.in. ze środków Europejskiego Instrumentu na rzecz Odbudowy i Zwiększania Odporności (Recovery and Resiliance Facility), a kraje powinny skutecznie współpracować w trudnym czasie odbudowy gospodarczej i transformacji cyfrowej.

Wpływ umów międzynarodowych na sektor rolno-spożywczy UE

Rozmowa dotyczyła również Brexitu i jego wpływu na sektor rolno-spożywczy UE oraz polityki handlowej UE. − Polscy rolnicy, podobnie jak francuscy, mają obawy co do możliwości negatywnego wpływu umów handlowych UE z krajami Mercosur oraz Nową Zelandią na sektor rolny w UE –  podkreślił minister Grzegorz Puda.  Zadeklarował pełną gotowość aktywnej współpracy z Francją, w celu zabezpieczenia interesów europejskiego rolnictwa w ramach tych negocjacji.

Współpraca naukowa

Minister Grzegorz Puda wyraził nadzieję, że kontynuowana będzie dobra i korzystna dla obu stron współpraca, realizowana od kilku lat na poziomie szkół rolniczych oraz służb weterynaryjnych z naszych krajów. − Wymiana wiedzy fachowej i dobrych praktyk jest szczególnie istotna w kontekście zwalczania Afrykańskiego Pomoru Świń i innych chorób o charakterze transgranicznym w Europie. Jesteśmy również zainteresowani dalszym zacieśnianiem współpracy naukowej w obszarze badań i innowacji w rolnictwie – powiedział szef polskiego resortu rolnictwa.

Rozmowy polsko-francuskie na temat polityki rolnej i perspektyw współpracy dwustronnej w obszarze rolnictwa będą niebawem kontynuowane na szczeblu ministrów rolnictwa obu krajów.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.