Substancje w żywności dla niemowląt poniżej 16 tygodni- projekt EFSA otwarty na komentarze
EFSA rozpoczyna konsultacje społeczne w sprawie nowego projektu wytycznych w sprawie oceny ryzyka substancji obecnych w żywności przeznaczonej dla niemowląt poniżej 16 tygodnia życia.
Od urodzenia do 16 tygodni, niemowlęta karmione są wyłącznie mlekiem matki i/lub preparatami dla niemowląt, w związku z tym poziomy ustalone dla populacji ogólnej nie mają zastosowania. Komitet naukowy EFSA proponuje nowe podejście do oceny substancji znajdujących się w mieszankach dla niemowląt, które może lepiej wspierać podejmujących decyzje w UE w sprawie bezpiecznego stosowania preparatów dla niemowląt.
EFSA zaprasza swoich interesariuszy i inne zainteresowane strony do przedstawienia uwag na piśmie do dnia 31 marca 2017 roku, korzystając z dostarczonego elektronicznego szablonu. Wszystkie prawidłowo wysłane komentarze będą oceniane, a jeśli okażą się to stosowne, wzięte pod uwagę przez Komitet Naukowy w procesie finalizacji poradnika. Raport z konsultacji zostanie opublikowany wraz z końcowym przewodnikiem.
Źródło
-
http://www.efsa.europa.eu
-
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170220
Przeczytaj także
-
30.03.2017
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności doradza w sprawie spożywania cukrów dodanych
EFSA w odpowiedzi na wspólny wniosek Danii, Finlandii, Szwecji oraz dwóch krajów spoza UE – Islandii i Norwegii, radzi w sprawie spożywania cukrów dodanych.
-
18.03.2017
Listeria monocytogenes w produktach gotowych do spożycia (RTE) - luki w ocenie ryzyka
Wypełnianie luk i brakujących elementów przeprowadzenia oceny ryzyka występowania Listeria monocytogenes w produktach gotowych do spożycia (RTE) - Sekwencjonowanie genomu (WGS) – „Whole Genome Sequencing”
-
13.02.2017
Akrylamid – regulacje Komisji UE
9 lutego 2017 Komisja UE ogłosiła, że planuje wprowadzić restrykcje dotyczące maksymalnej zawartości akrylamidu w produktach spożywczych typu convenience (żywność wygodna) np. produkty dla dzieci, chipsy, płatki śniadaniowe.