Superfoods – żywność do zadań specjalnych
Superfoods to żywność charakteryzująca się wyjątkowo wysokimi ilościami składników odżywczych. Do tej grupy mogą należeć jedynie produkty naturalne i nieprzetworzone zawierające dużą ilość witamin, minerałów i antyoksydantów oraz składników bioaktywnych. Dieta bogata w takie produkty może uchronić nas przez zgubnymi skutkami chorób cywilizacyjnych, które dotykają coraz więcej osób.
Co więc powinniśmy włączyć do swojej codziennej diety, aby uniknąć chorób cywilizacyjnych tj. otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia, osteoporoza oraz choroby tarczycy?
- błonnik i węglowodany złożone wprowadź do każdego posiłku – płatki owsiane, kasza gryczana, quinoa – komosa ryżowa, nasiona babki płesznik, łupiny babki jajowatej, nasiona chia,
- zwiększ udział nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie – oleje konopny, olej z zarodków rzepaku, nasiona chia, nasiona konopi, które są bogate w kwasy omega -3 poprawiające wrażliwość organizmu na insulinę, obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegają arytmii serca, hamują procesy miażdżytwórcze,
- zwiększ spożycie witamin antyoksydacyjnych - witaminy C (nać pietruszki, papryka, owoce jagodowe, suszone owoce baobabu), beta-karotenu (marchew, dynia, morele, brzoskwinie), witaminy E (oleje z zarodków rzepaku, zboża gruboziarniste, warzywa liściaste). Chronią one liporoteiny LDL (złego cholesterolu) przed utlenianiem, wysycając ich cząsteczki. Takie wysycone cząsteczki LDL są mniej szkodliwe dla organizmu człowieka
- wprowadź do diety białka roślinne, a zmniejsz spożycie białka mięsa czerwonego, które zawiera dużo metioniny. Metabolitem metioniny jest homocysteina, która przyspiesza działanie miażdżycorodne. Wykorzystaj w diecie bardzo dobre białko konopi, bogate w białko nasiona amarantusa, nasiona chia, algi chlorellę i spirulinę, białko roślin strączkowych np. soczewicę,
- wykorzystaj w diecie adaptogeny, które zwiększają zgodność adaptacji organizmu do środowiska. Należy do nich Ashwagandha, która zawiera witanolidy - związki o wielu prozdrowotnych właściwościach. Ashwagandha stymuluje aktywność tarczycy, dlatego znajduje zastosowanie w leczeniu choroby Hashimoto. Ponadto, wykazuje działanie antyoksydacyjne, przyczynia się do utrzymania dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego oraz daje wsparcie w okresach napięcia nerwowego.
Przeczytaj także
-
28.10.2018
Certyfikacja IFS – korzyści systemowe dla biznesu
IFS Food to międzynarodowy standard opracowany przez kilka organizacji współpracujących z kilku krajów, jako wymagania certyfikacji producentów branży spożywczej. Program certyfikacji IFS może być używany dla rozmaitych etapów łańcucha żywnościowego, a nowo rozwinięte standardy mogą mieć również zastosowanie dla różnych działów w firmie...
-
24.10.2018
Błyskawiczne metody analityki spektralnej - klucz do bezpieczeństwa żywności świeżej
Żywność świeża, o krótkim terminie przydatności do spożycia, stanowi szczególnie kłopotliwy produkt pod kątem analitycznym. Klasycznie stosowane metody oznaczeń parametrów odżywczych i bezpieczeństwa z reguły są czasochłonne, i opóźniają moment zwolnienia produkt...
-
03.10.2018
Na tropie nowych inspiracji w branży napojowej
Rynek napojów jest bardzo nasycony, potrzebuje powiewu świeżości. Standardowe produkty, które znamy wszyscy od lat zalegają na półkach. Krążymy wokół tych samych składów i smaków. Potrzebujemy odrobiny nowego szaleństwa. Czegoś nowego i niestandardowego...