Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Superfoods – żywność do zadań specjalnych

Kategoria: Składniki Żywności

Superfoods to żywność charakteryzująca się wyjątkowo wysokimi ilościami składników odżywczych. Do tej grupy mogą należeć jedynie produkty naturalne i nieprzetworzone zawierające dużą ilość witamin, minerałów i antyoksydantów oraz składników bioaktywnych. Dieta bogata w takie produkty może uchronić nas przez zgubnymi skutkami chorób cywilizacyjnych, które dotykają coraz więcej osób.

Co więc powinniśmy włączyć do swojej codziennej diety, aby uniknąć chorób cywilizacyjnych tj. otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia, osteoporoza oraz choroby tarczycy?

- błonnik i węglowodany złożone wprowadź do każdego posiłku – płatki owsiane, kasza gryczana, quinoa – komosa ryżowa, nasiona babki płesznik, łupiny babki jajowatej, nasiona chia,

- zwiększ udział nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie – oleje konopny, olej z zarodków rzepaku, nasiona chia, nasiona konopi, które są bogate w kwasy omega -3 poprawiające wrażliwość organizmu na insulinę, obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegają arytmii serca, hamują procesy miażdżytwórcze,

- zwiększ spożycie witamin antyoksydacyjnych - witaminy C (nać pietruszki,  papryka, owoce jagodowe, suszone owoce baobabu), beta-karotenu (marchew, dynia, morele, brzoskwinie), witaminy E (oleje z zarodków rzepaku, zboża gruboziarniste,  warzywa liściaste). Chronią one liporoteiny LDL (złego cholesterolu) przed utlenianiem, wysycając ich cząsteczki. Takie wysycone cząsteczki LDL są mniej szkodliwe dla organizmu człowieka

- wprowadź do diety białka roślinne, a zmniejsz spożycie białka mięsa czerwonego, które zawiera dużo metioniny. Metabolitem metioniny jest homocysteina, która przyspiesza działanie miażdżycorodne. Wykorzystaj w diecie bardzo dobre białko konopi, bogate w białko nasiona amarantusa, nasiona chia, algi chlorellę i spirulinę, białko roślin strączkowych np. soczewicę,

- wykorzystaj w diecie adaptogeny, które zwiększają zgodność adaptacji organizmu do środowiska. Należy do nich Ashwagandha, która zawiera witanolidy - związki o wielu prozdrowotnych właściwościach. Ashwagandha stymuluje aktywność tarczycy, dlatego znajduje zastosowanie w leczeniu choroby Hashimoto. Ponadto, wykazuje działanie antyoksydacyjne, przyczynia się do utrzymania dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego oraz daje wsparcie w okresach napięcia nerwowego.

 

Wybierz obszar: V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Autor: Intenson Europe Sp. z o.o.

Intenson Europe Sp. z o.o.

Renata Urbaniak - Absolwenta Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Od początku kariery zawodowej jest związana z żywnością, a szczególnie z kontrolą jakości jej produkcji oraz badaniami i rozwojem. Od 10 lat pracuje w działach jakości firm spożywczych na stanowiskach Pełnomocnika i Kierownika Działu Zapewnienia Jakości, obecnie w firmie Intenson Europe Sp. z o.o. – lidera w branży superfoods. Jednocześnie realizuje swoje zainteresowania dietetyczne i sportowe. Celem poszerzenia wiedzy uczestniczyła w kursach i szkoleniach z zakresu dietoterapii i dietoprofilaktyki, jak również komunikowania się z pacjentem i motywowania go do zmiany oraz ukończyła kurs instruktora fitness. Współpracowała z Uzdrowiskiem Konstancin S.A., gdzie prowadziła wykłady/pogadanki dla pacjentów w dwóch szpitalach: Rehabilitacji Kardiologicznej oraz Rehabilitacji Neurologicznej. Prowadziła również program dietetyczny oraz zajęcia sportowe z warszawskim klubie fitness dla kobiet „Mrs. Sporty”

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn