Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Superfoods – żywność do zadań specjalnych

Kategoria: Składniki Żywności

Superfoods to żywność charakteryzująca się wyjątkowo wysokimi ilościami składników odżywczych. Do tej grupy mogą należeć jedynie produkty naturalne i nieprzetworzone zawierające dużą ilość witamin, minerałów i antyoksydantów oraz składników bioaktywnych. Dieta bogata w takie produkty może uchronić nas przez zgubnymi skutkami chorób cywilizacyjnych, które dotykają coraz więcej osób.

Co więc powinniśmy włączyć do swojej codziennej diety, aby uniknąć chorób cywilizacyjnych tj. otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia, osteoporoza oraz choroby tarczycy?

- błonnik i węglowodany złożone wprowadź do każdego posiłku – płatki owsiane, kasza gryczana, quinoa – komosa ryżowa, nasiona babki płesznik, łupiny babki jajowatej, nasiona chia,

- zwiększ udział nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie – oleje konopny, olej z zarodków rzepaku, nasiona chia, nasiona konopi, które są bogate w kwasy omega -3 poprawiające wrażliwość organizmu na insulinę, obniżają ciśnienie tętnicze, zapobiegają arytmii serca, hamują procesy miażdżytwórcze,

- zwiększ spożycie witamin antyoksydacyjnych - witaminy C (nać pietruszki,  papryka, owoce jagodowe, suszone owoce baobabu), beta-karotenu (marchew, dynia, morele, brzoskwinie), witaminy E (oleje z zarodków rzepaku, zboża gruboziarniste,  warzywa liściaste). Chronią one liporoteiny LDL (złego cholesterolu) przed utlenianiem, wysycając ich cząsteczki. Takie wysycone cząsteczki LDL są mniej szkodliwe dla organizmu człowieka

- wprowadź do diety białka roślinne, a zmniejsz spożycie białka mięsa czerwonego, które zawiera dużo metioniny. Metabolitem metioniny jest homocysteina, która przyspiesza działanie miażdżycorodne. Wykorzystaj w diecie bardzo dobre białko konopi, bogate w białko nasiona amarantusa, nasiona chia, algi chlorellę i spirulinę, białko roślin strączkowych np. soczewicę,

- wykorzystaj w diecie adaptogeny, które zwiększają zgodność adaptacji organizmu do środowiska. Należy do nich Ashwagandha, która zawiera witanolidy - związki o wielu prozdrowotnych właściwościach. Ashwagandha stymuluje aktywność tarczycy, dlatego znajduje zastosowanie w leczeniu choroby Hashimoto. Ponadto, wykazuje działanie antyoksydacyjne, przyczynia się do utrzymania dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego oraz daje wsparcie w okresach napięcia nerwowego.

 

Wybierz temat: Kongresy i Targi

Autor: Intenson Europe Sp. z o.o.

Intenson Europe Sp. z o.o.

Renata Urbaniak - Absolwenta Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Od początku kariery zawodowej jest związana z żywnością, a szczególnie z kontrolą jakości jej produkcji oraz badaniami i rozwojem. Od 10 lat pracuje w działach jakości firm spożywczych na stanowiskach Pełnomocnika i Kierownika Działu Zapewnienia Jakości, obecnie w firmie Intenson Europe Sp. z o.o. – lidera w branży superfoods. Jednocześnie realizuje swoje zainteresowania dietetyczne i sportowe. Celem poszerzenia wiedzy uczestniczyła w kursach i szkoleniach z zakresu dietoterapii i dietoprofilaktyki, jak również komunikowania się z pacjentem i motywowania go do zmiany oraz ukończyła kurs instruktora fitness. Współpracowała z Uzdrowiskiem Konstancin S.A., gdzie prowadziła wykłady/pogadanki dla pacjentów w dwóch szpitalach: Rehabilitacji Kardiologicznej oraz Rehabilitacji Neurologicznej. Prowadziła również program dietetyczny oraz zajęcia sportowe z warszawskim klubie fitness dla kobiet „Mrs. Sporty”

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.