Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Regeneracja, odporność i masa mięśniowa
Zwiększona regeneracja powysiłkowa, lepsza odporność i rozbudowa masy mięśniowej – takie efekty zadeklarowali konsumenci w nowym badaniu dotyczącym wykorzystania suplementu z ubikwinolem i ekstraktem z lukrecji opracowanego przez europejski oddział japońskiej firmy Kaneka. Prototypowy preparat ma postać żelowych kapsułek i zawiera 60 mg ubikwinolu oraz 60 mg ekstraktu z lukrecji – składniki te zostały przetestowane przez Niemiecki Uniwersytet Sportowy w Kolonii i nie są klasyfikowane jako doping.
Naturalna forma koenzymu Q10
„Wyniki badania konsumenckiego wskazują na ciągły wzrost rynku suplementów sportowych oraz większy popyt na produkty o określonych, konkretnych właściwościach. Nasze składniki bioaktywne oferują szereg korzyści zdrowotnych”, mówi Filip van Hulle, senior manager w Oddziale Jakości Życia Kaneka. Ubikwinol to całkowicie zredukowana forma koenzymu Q10, odgrywającą istotną rolę w procesach oddychania i naturalnie wytwarzana przez drożdże. Prowadzone na przestrzeni ostatnich 60 lat badania pokazują, że wpływa on korzystnie na poziom energii i regenerację, nie wykazując przy tym efektów niepożądanych.
Spalanie tłuszczu i ochrona mięśni
Natomiast zaakceptowany w Unii Europejskiej jako nowa żywności ekstrakt z lukrecji, obecny w suplemencie pod zastrzeżoną nazwą Kaneka Glavonoid, początkowo opracowany został z myślą o pacjentach cierpiących na zespół metaboliczny. Hamuje on ekspresję genów związanych z syntezą kwasów tłuszczowych i potencjalnie może wspomagać redukcję tłuszczu zapasowego. Mimo że proces ten najczęściej idzie w parze z niepożądaną utratą beztłuszczowej masy ciała, ekstrakt z lukrecji pomaga zachować tkankę mięśniową. W 2015 r. Glavonoid dopuszczony został w UE jako składnik żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz żywności dietetycznej służącej redukcji nadmiernej masy ciała.
Pozytywne opinie konsumentów
W badaniu konsumenckim udział wzięło 100 zdrowych kobiet i mężczyzn w wieku 25-50 lat, w większości o prawidłowym BMI, uprawiających aktywność fizyczną przynajmniej trzy razy w tygodniu. Przed rozpoczęciem badania, w trakcie oraz po jego zakończeniu, uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące zaobserwowanych zmian w kompozycji sylwetki. 50% badanych dostrzegło poprawę parametrów antropometrycznych po pierwszym miesiącu stosowania suplementu, a po zakończeniu badania 68% kobiet i 57% stwierdziło, że poleciłoby preparat innym osobom. Choć wyniki te nie pozwalają na wyciąganie jednoznacznych wniosków na temat skuteczności suplementu, wskazują one na pozytywny odbiór tego typu produktów przez potencjalnych nabywców.
Źródła:
Przeczytaj także
Spożycie probiotyków i produktów zawierających probiotyki systematycznie rośnie, konsumenci w coraz większym stopniu dostrzegają rolę wspomagania układu pokarmowego wpływającego na jakość życia i jego wpływ na zdrowie całego organizmu.
Naukowcy z sześciu amerykańskich uniwersytetów i szkół wyższych stwierdzili, że konsumenci spożywali warzywa o 29% częściej, gdy na etykietach znajdowali informacje o produkcie oparte na jego smaku...
Można założyć, że odpowiednia i zróżnicowana dieta w normalnych warunkach będzie dostarczać konsumentom wszystkich substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowego stylu życia. Jeśli jednak to nie wystarcza, to konsumenci mogą zdecydować się na uzupełnianie spożycia substancji odżywczych suplementami żywnościowymi.