Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Suplementy z ubikwinolem i lukrecją wspomagają wysiłek fizyczny?

Kategoria: Składniki Żywności

Regeneracja, odporność i masa mięśniowa

Zwiększona regeneracja powysiłkowa, lepsza odporność i rozbudowa masy mięśniowej – takie efekty zadeklarowali konsumenci w nowym badaniu dotyczącym wykorzystania suplementu z ubikwinolem i ekstraktem z lukrecji opracowanego przez europejski oddział japońskiej firmy Kaneka. Prototypowy preparat ma postać żelowych kapsułek i zawiera 60 mg ubikwinolu oraz 60 mg ekstraktu z lukrecji – składniki te zostały przetestowane przez Niemiecki Uniwersytet Sportowy w Kolonii i nie są klasyfikowane jako doping.

Naturalna forma koenzymu Q10

„Wyniki badania konsumenckiego wskazują na ciągły wzrost rynku suplementów sportowych oraz większy popyt na produkty o określonych, konkretnych właściwościach. Nasze składniki bioaktywne oferują szereg korzyści zdrowotnych”, mówi Filip van Hulle, senior manager w Oddziale Jakości Życia Kaneka. Ubikwinol to całkowicie zredukowana forma koenzymu Q10, odgrywającą istotną rolę w procesach oddychania i naturalnie wytwarzana przez drożdże. Prowadzone na przestrzeni ostatnich 60 lat badania pokazują, że wpływa on korzystnie na poziom energii i regenerację, nie wykazując przy tym efektów niepożądanych.

Spalanie tłuszczu i ochrona mięśni

Natomiast zaakceptowany w Unii Europejskiej jako nowa żywności ekstrakt z lukrecji, obecny w suplemencie pod zastrzeżoną nazwą Kaneka Glavonoid, początkowo opracowany został z myślą o pacjentach cierpiących na zespół metaboliczny. Hamuje on ekspresję genów związanych z syntezą kwasów tłuszczowych i potencjalnie może wspomagać redukcję tłuszczu zapasowego. Mimo że proces ten najczęściej idzie w parze z niepożądaną utratą beztłuszczowej masy ciała, ekstrakt z lukrecji pomaga zachować tkankę mięśniową. W 2015 r. Glavonoid dopuszczony został w UE jako składnik żywności specjalnego przeznaczenia medycznego oraz żywności dietetycznej służącej redukcji nadmiernej masy ciała.

Pozytywne opinie konsumentów

W badaniu konsumenckim udział wzięło 100 zdrowych kobiet i mężczyzn w wieku 25-50 lat, w większości o prawidłowym BMI, uprawiających aktywność fizyczną przynajmniej trzy razy w tygodniu. Przed rozpoczęciem badania, w trakcie oraz po jego zakończeniu, uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące zaobserwowanych zmian w kompozycji sylwetki. 50% badanych dostrzegło poprawę parametrów antropometrycznych po pierwszym miesiącu stosowania suplementu, a po zakończeniu badania 68% kobiet i 57% stwierdziło, że poleciłoby preparat innym osobom. Choć wyniki te nie pozwalają na wyciąganie jednoznacznych wniosków na temat skuteczności suplementu, wskazują one na pozytywny odbiór tego typu produktów przez potencjalnych nabywców.

Źródła:

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Suplementy diety

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.