Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Światowy Dzień Żywności 2020 - Nasze działania to nasza przyszłość

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 r. ustanowiła 16 października Światowym Dniem Żywności, który promuje globalną świadomość i działania dla tych, którzy cierpią z powodu głodu, niedożywienia i ubóstwa. A żywność stanowi fundamentalna potrzebę człowieka i jest warunkiem dla rozwoju ludzkości. „Nasze działania to nasza przyszłość” – to hasło tegorocznej edycji.

W tym roku FAO obchodzi 75 rocznicę powstania. W ciągu tych 75 lat świat poczynił ogromne postępy w walce z ubóstwem, głodem i niedożywieniem. Wydajność rolnictwa i systemy żywnościowe przeszły długą drogę. Nadal jednak zbyt wielu ludzi pozostaje bezbronnych. Ponad 2 mld ludzi nie ma regularnego dostępu do wystarczającej ilości bezpiecznej i pożywnej żywności. Pandemia COVID-19 pogłębiła ten stan, osłabiając sytuację w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia i źródeł utrzymania.

Około 14% żywności produkowanej do spożycia przez ludzi jest marnowane każdego roku już na etapach uprawy lub zbioru, aż do momentu wprowadzenia na rynek hurtowy. A jeszcze więcej żywności marnuje się na etapie sprzedaży detalicznej i już u finalnego konsumenta.

Co może zrobić w tej sprawie sektor spożywczy?

  • Prywatne przedsiębiorstwa powinny inwestować w zrównoważone, prężne systemy żywnościowe, które oferują godne zatrudnienie.
  • Przedsiębiorstwa powinny rozwijać, dostosowywać i udostępniać technologie, które pomagają przekształcać systemy żywnościowe.
  • Przedsiębiorstwa sektora prywatnego działające w sektorze spożywczym i sprzedawcy detaliczni powinni uatrakcyjniać zrównoważone wybory żywności i udostępniać je w przystępnej cenie.
  • Firmy powinny opracować plany minimalizacji strat żywności oraz odpadów na etapie produkcji i przetwarzania oraz wykorzystywać lub dzielić się nadmiernymi zapasami i nadwyżkami żywności.
  • Przedsiębiorstwa powinny przestrzegać przepisów krajowych oraz środków mających na celu ochronę bezpieczeństwa żywności, jakości żywności i dobrego samopoczucia pracowników w całym łańcuchu żywnościowym.
  • Firmy z sektora cyfrowego mogą pomóc w budowaniu odporności łańcuchów pokarmowych. Mogą one rozwijać, dostosowywać i dzielić się technologiami w zakresie transportu, podaży i popytu i pomóc w złagodzeniu tymczasowych niedoborów lub nadwyżek.
  • Przedsiębiorstwa spożywcze, w tym firmy handlu elektronicznego, mogą przyjąć lub dzielić się nowymi technologiami w celu zarządzania dostawami, w szczególności bardzo łatwo psującymi się towarami.
  • W czasach kryzysu banki i instytucje finansowe mogą pomóc rolnikom z niespłaconymi pożyczkami poprzez rozważenie środków jak np. rezygnacja z opłat, wydłużenie terminów płatności lub oferowanie alternatywnych planów spłaty.
  • Duże przedsiębiorstwa mogą pomóc w izolowaniu dostaw i rozważyć udzielenie kredytu, aby pomóc mniejszym biznesom w utrzymaniu działalności.
  • Firmy mogą dzielić się wiedzą fachową lub technologiami z innymi podmiotami, aby przyczynić się do poprawy zrównoważonej produkcji żywności. Aplikacje mobilne i inne cyfrowe narzędzia mogą pomóc w rozwiązywaniu problemów związanych ze zmieniającym się klimatem, szkodnikami upraw czy pandemią.
  • Przedsiębiorstwa powinny mieć na uwadze swój wpływ na środowisko naturalne, zasoby i przyjąć zrównoważone podejście.

Więcej w opracowaniu FAO

Źródło: http://www.fao.org/world-food-day/home/en

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn