Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 r. ustanowiła 16 października Światowym Dniem Żywności, który promuje globalną świadomość i działania dla tych, którzy cierpią z powodu głodu, niedożywienia i ubóstwa. A żywność stanowi fundamentalna potrzebę człowieka i jest warunkiem dla rozwoju ludzkości. „Nasze działania to nasza przyszłość” – to hasło tegorocznej edycji.
W tym roku FAO obchodzi 75 rocznicę powstania. W ciągu tych 75 lat świat poczynił ogromne postępy w walce z ubóstwem, głodem i niedożywieniem. Wydajność rolnictwa i systemy żywnościowe przeszły długą drogę. Nadal jednak zbyt wielu ludzi pozostaje bezbronnych. Ponad 2 mld ludzi nie ma regularnego dostępu do wystarczającej ilości bezpiecznej i pożywnej żywności. Pandemia COVID-19 pogłębiła ten stan, osłabiając sytuację w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia i źródeł utrzymania.
Około 14% żywności produkowanej do spożycia przez ludzi jest marnowane każdego roku już na etapach uprawy lub zbioru, aż do momentu wprowadzenia na rynek hurtowy. A jeszcze więcej żywności marnuje się na etapie sprzedaży detalicznej i już u finalnego konsumenta.
Co może zrobić w tej sprawie sektor spożywczy?
Źródło: http://www.fao.org/world-food-day/home/en
Przeczytaj także
28 września 2020 roku rozpoczęła się - w formie wirtualnej - 27. sesja Komitetu FAO do spraw Rolnictwa odpowiedzialnego za zapewnienie ogólnej polityki i wytycznych regulujących kwestie związane z rolnictwem, hodowlą zwierząt, bezpieczeństwem żywności, żywieniem, rozwojem obszarów wiejskich oraz zarządzaniem zasobami naturalnymi.
W czwartek, 24 września 2020 r. dyrektorzy generalni FAO i WHO powitali ponad 600 delegatów z całego świata na pierwszej w historii wirtualnej sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
FAO na swojej stronie opublikowała w formie pytań i odpowiedzi zagadnienia związane z wpływem pandemii koronawirusa na globalne bezpieczeństwo żywnościowe, przemysł spożywczy, łańcuchy dostaw i rolnictwo.