Światowy Dzień Żywności 2020 - Nasze działania to nasza przyszłość
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1979 r. ustanowiła 16 października Światowym Dniem Żywności, który promuje globalną świadomość i działania dla tych, którzy cierpią z powodu głodu, niedożywienia i ubóstwa. A żywność stanowi fundamentalna potrzebę człowieka i jest warunkiem dla rozwoju ludzkości. „Nasze działania to nasza przyszłość” – to hasło tegorocznej edycji.
W tym roku FAO obchodzi 75 rocznicę powstania. W ciągu tych 75 lat świat poczynił ogromne postępy w walce z ubóstwem, głodem i niedożywieniem. Wydajność rolnictwa i systemy żywnościowe przeszły długą drogę. Nadal jednak zbyt wielu ludzi pozostaje bezbronnych. Ponad 2 mld ludzi nie ma regularnego dostępu do wystarczającej ilości bezpiecznej i pożywnej żywności. Pandemia COVID-19 pogłębiła ten stan, osłabiając sytuację w zakresie bezpieczeństwa żywności, żywienia i źródeł utrzymania.
Około 14% żywności produkowanej do spożycia przez ludzi jest marnowane każdego roku już na etapach uprawy lub zbioru, aż do momentu wprowadzenia na rynek hurtowy. A jeszcze więcej żywności marnuje się na etapie sprzedaży detalicznej i już u finalnego konsumenta.
Co może zrobić w tej sprawie sektor spożywczy?
- Prywatne przedsiębiorstwa powinny inwestować w zrównoważone, prężne systemy żywnościowe, które oferują godne zatrudnienie.
- Przedsiębiorstwa powinny rozwijać, dostosowywać i udostępniać technologie, które pomagają przekształcać systemy żywnościowe.
- Przedsiębiorstwa sektora prywatnego działające w sektorze spożywczym i sprzedawcy detaliczni powinni uatrakcyjniać zrównoważone wybory żywności i udostępniać je w przystępnej cenie.
- Firmy powinny opracować plany minimalizacji strat żywności oraz odpadów na etapie produkcji i przetwarzania oraz wykorzystywać lub dzielić się nadmiernymi zapasami i nadwyżkami żywności.
- Przedsiębiorstwa powinny przestrzegać przepisów krajowych oraz środków mających na celu ochronę bezpieczeństwa żywności, jakości żywności i dobrego samopoczucia pracowników w całym łańcuchu żywnościowym.
- Firmy z sektora cyfrowego mogą pomóc w budowaniu odporności łańcuchów pokarmowych. Mogą one rozwijać, dostosowywać i dzielić się technologiami w zakresie transportu, podaży i popytu i pomóc w złagodzeniu tymczasowych niedoborów lub nadwyżek.
- Przedsiębiorstwa spożywcze, w tym firmy handlu elektronicznego, mogą przyjąć lub dzielić się nowymi technologiami w celu zarządzania dostawami, w szczególności bardzo łatwo psującymi się towarami.
- W czasach kryzysu banki i instytucje finansowe mogą pomóc rolnikom z niespłaconymi pożyczkami poprzez rozważenie środków jak np. rezygnacja z opłat, wydłużenie terminów płatności lub oferowanie alternatywnych planów spłaty.
- Duże przedsiębiorstwa mogą pomóc w izolowaniu dostaw i rozważyć udzielenie kredytu, aby pomóc mniejszym biznesom w utrzymaniu działalności.
- Firmy mogą dzielić się wiedzą fachową lub technologiami z innymi podmiotami, aby przyczynić się do poprawy zrównoważonej produkcji żywności. Aplikacje mobilne i inne cyfrowe narzędzia mogą pomóc w rozwiązywaniu problemów związanych ze zmieniającym się klimatem, szkodnikami upraw czy pandemią.
- Przedsiębiorstwa powinny mieć na uwadze swój wpływ na środowisko naturalne, zasoby i przyjąć zrównoważone podejście.
Źródło: http://www.fao.org/world-food-day/home/en
Przeczytaj także
-
01.10.2020
27. sesja Komitetu FAO do spraw Rolnictwa
28 września 2020 roku rozpoczęła się - w formie wirtualnej - 27. sesja Komitetu FAO do spraw Rolnictwa odpowiedzialnego za zapewnienie ogólnej polityki i wytycznych regulujących kwestie związane z rolnictwem, hodowlą zwierząt, bezpieczeństwem żywności, żywieniem, rozwojem obszarów wiejskich oraz zarządzaniem zasobami naturalnymi.
-
28.09.2020
43. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
W czwartek, 24 września 2020 r. dyrektorzy generalni FAO i WHO powitali ponad 600 delegatów z całego świata na pierwszej w historii wirtualnej sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
-
14.04.2020
Wpływ pandemii koronawirusa na sektor żywnościowy i rolnictwo – Q&A wg FAO
FAO na swojej stronie opublikowała w formie pytań i odpowiedzi zagadnienia związane z wpływem pandemii koronawirusa na globalne bezpieczeństwo żywnościowe, przemysł spożywczy, łańcuchy dostaw i rolnictwo.