Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Światowy wzrost cen kawy może odbić się na kieszeni konsumentów

Kategoria: Biznes

Mniejsza produkcja i większy popyt

Ze względu na słabe zbiory oraz równoczesny wzrost popytu, ceny kawy w ostatnich miesiącach poszybowały w górę i mogą odbić się na kieszeni konsumentów z całego świata. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zapotrzebowanie na ziarno po raz pierwszy od 4 lat przekroczy w tym roku globalne możliwości produkcyjne – przewiduje się, że wyniesie ono 165 milionów worków kawy, podczas gdy wielkość podaży szacowana jest na 164,8 milionów.

Spadek zbiorów w Brazylii

Jak donosi amerykański dziennik „The Wall Street Journal”, Brazylia przygotowuje się na jeden z największych od dwóch dekad spadków zbiorów kawy, co wywołane jest znacznym zmniejszeniem opadów. Po rekordowej wielkości produkcji odmiany Arabica w roku ubiegłym spodziewano się obniżenia produkcji w 2021 r., wygląda jednak na to, że sytuacja będzie gorsza niż zakładano. Ceny brazylijskich ziaren osiągnęły w czerwcu br. najwyższą wartość od roku 2016. Na nowojorskim rynku terminowym cena Arabici wzrosła w przeciągu ostatnich 3 miesięcy o 18% do 1,51 dolara za funt.

Problemy w Kolumbii i Wietnamie

Choć nie związane wprost ze zbiorami ziarna, równie poważne problemy dotykają dwóch innych krajów należących do czołowych producentów kawy na świecie – Kolumbii i Wietnamu. Kolumbijczycy zmagają się z antyrządowymi protestami i blokadami dróg, co powoduje opóźnienia w dostawach ziarna do portów i w dalszym eksporcie. Z kolei w Wietnamie, który odpowiada za jedną trzecią światowej produkcji Robusty, trwa kryzys związany z brakiem dostępności i wzrostem cen kontenerów służących do transportu morskiego.

Wpływ pandemii COVID-19?

Jak wskazują badania międzynarodowego zespołu naukowców opublikowane na łamach czasopisma „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”, na produkcję ziarna mogą dodatkowo wpływać jeszcze inne czynniki. Według badaczy restrykcje spowodowane pandemią negatywnie odbijają się na efektywności zwalczania chorób dotykających plantacje kawy, takich jak wywoływana przez grzyb Hamileia vastatrix rdza kawowa. To z kolei może przekładać się na wielkość zbiorów i pogłębiać problemy związane z niedostateczną podażą surowca.

Źródła:

  1. https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/coffee.pdf
  2. https://www.pnas.org/content/118/27/e2023212118.short
  3. https://www.efeagro.com/noticia/precios-mundiales-cafe/?fbclid=IwAR051Oc239j8Wcw-mdWYDmLhAicKY5otbfZn7yHNiBjuAmX-t4e2LO7VL14
  4. https://www.wsj.com/articles/coffee-prices-soar-after-bad-harvests-and-insatiable-demand-11626093703

Wybierz temat: Przemysł napojowy

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.