Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Światowy wzrost cen kawy może odbić się na kieszeni konsumentów

Kategoria: Biznes

Mniejsza produkcja i większy popyt

Ze względu na słabe zbiory oraz równoczesny wzrost popytu, ceny kawy w ostatnich miesiącach poszybowały w górę i mogą odbić się na kieszeni konsumentów z całego świata. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zapotrzebowanie na ziarno po raz pierwszy od 4 lat przekroczy w tym roku globalne możliwości produkcyjne – przewiduje się, że wyniesie ono 165 milionów worków kawy, podczas gdy wielkość podaży szacowana jest na 164,8 milionów.

Spadek zbiorów w Brazylii

Jak donosi amerykański dziennik „The Wall Street Journal”, Brazylia przygotowuje się na jeden z największych od dwóch dekad spadków zbiorów kawy, co wywołane jest znacznym zmniejszeniem opadów. Po rekordowej wielkości produkcji odmiany Arabica w roku ubiegłym spodziewano się obniżenia produkcji w 2021 r., wygląda jednak na to, że sytuacja będzie gorsza niż zakładano. Ceny brazylijskich ziaren osiągnęły w czerwcu br. najwyższą wartość od roku 2016. Na nowojorskim rynku terminowym cena Arabici wzrosła w przeciągu ostatnich 3 miesięcy o 18% do 1,51 dolara za funt.

Problemy w Kolumbii i Wietnamie

Choć nie związane wprost ze zbiorami ziarna, równie poważne problemy dotykają dwóch innych krajów należących do czołowych producentów kawy na świecie – Kolumbii i Wietnamu. Kolumbijczycy zmagają się z antyrządowymi protestami i blokadami dróg, co powoduje opóźnienia w dostawach ziarna do portów i w dalszym eksporcie. Z kolei w Wietnamie, który odpowiada za jedną trzecią światowej produkcji Robusty, trwa kryzys związany z brakiem dostępności i wzrostem cen kontenerów służących do transportu morskiego.

Wpływ pandemii COVID-19?

Jak wskazują badania międzynarodowego zespołu naukowców opublikowane na łamach czasopisma „Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America”, na produkcję ziarna mogą dodatkowo wpływać jeszcze inne czynniki. Według badaczy restrykcje spowodowane pandemią negatywnie odbijają się na efektywności zwalczania chorób dotykających plantacje kawy, takich jak wywoływana przez grzyb Hamileia vastatrix rdza kawowa. To z kolei może przekładać się na wielkość zbiorów i pogłębiać problemy związane z niedostateczną podażą surowca.

Źródła:

  1. https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/coffee.pdf
  2. https://www.pnas.org/content/118/27/e2023212118.short
  3. https://www.efeagro.com/noticia/precios-mundiales-cafe/?fbclid=IwAR051Oc239j8Wcw-mdWYDmLhAicKY5otbfZn7yHNiBjuAmX-t4e2LO7VL14
  4. https://www.wsj.com/articles/coffee-prices-soar-after-bad-harvests-and-insatiable-demand-11626093703

Wybierz obszar: Przemysł napojowy

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn