Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szczepionka dla pszczół miodnych zatwierdzona przez USDA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zatwierdził pierwszą w historii szczepionkę dla pszczół miodnych, która ma zapobiegać zgnilcowi amerykańskiemu, śmiertelnej chorobie bakteryjnej, która może zniszczyć kolonie pszczół miodnych.

Firma Dalan Animal Health z siedzibą w Athens w stanie Georgia opracowała szczepionkę profilaktyczną, która chroni pszczoły miodne przed zgnilcem amerykańskim, agresywną bakterią, która może szybko rozprzestrzeniać się z ula do ula. Poprzednie metody leczenia obejmowały palenie zainfekowanych kolonii i całego związanego z nimi sprzętu lub stosowanie antybiotyków

Szczepionka – zasada działania

Firma Dalan Animal Health otrzymała warunkową zgodę Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych na pierwszą szczepionkę dla pszczół miodnych, co według naukowców może pomóc utorować drogę do zwalczania szeregu wirusów i szkodników, które zdziesiątkowały światową populację. Jest to pierwsza szczepionka zatwierdzona dla jakiegokolwiek owada w Stanach Zjednoczonych.

Zamiast wstrzykiwać poszczególnym pszczołom zastrzyk, co bez wątpienia byłoby kłopotliwe, szczepionka ma postać martwych bakterii, które są mieszane z pokarmem spożywanym przez pszczoły robotnice.

Szczepionka jest następnie trawiona i przenoszona do gruczołów wytwarzających mleczko pszczele, bogatą w składniki odżywcze wydzielinę, którą karmi się królowe. Królowa zjada zasznurowaną galaretkę, a fragmenty szczepionki są przenoszone do jej jajników i rozwijających się komórek jajowych. Po wystawieniu na działanie nieaktywnych bakterii rozwijające się larwy wyłaniają się ze swoich jaj z odpornością na zgnilca amerykańskiego.

Zgnilec amerykański

Zgnilec amerykański może mieć katastrofalne skutki dla uli pszczół miodnych. Jest to wysoce zakaźna choroba wprowadzona do ula przez dryfujące pszczoły z pobliskich kolonii przenoszących zarodniki bakterii. Zarodniki te są niezwykle wytrzymałe i mogą przetrwać na zanieczyszczonym sprzęcie przez wiele lat. Są również wyjątkowo odporne na ekstremalne warunki pogodowe i wiele chemikaliów, które zabijają inne bakterie.

Gdy choroba dostanie się do ula, zabije młode larwy, które są najbardziej podatne na infekcję. Martwe larwy będą następnie wyrzucać zarodniki, które rozprzestrzeniają się na resztę uli, przeczesując resztę kolonii. Ciężkie infekcje mogą poważnie osłabić kolonię i zniszczyć cały ul.

Źródła: https://www.iflscience.com/world-first-vaccine-for-honeybees-gets-approved-in-the-us-66952

https://edition.cnn.com/2023/01/07/us/honeybee-vaccine-usda-approval-scn-trnd/index.html

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.