Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Szczepionka dla pszczół miodnych zatwierdzona przez USDA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zatwierdził pierwszą w historii szczepionkę dla pszczół miodnych, która ma zapobiegać zgnilcowi amerykańskiemu, śmiertelnej chorobie bakteryjnej, która może zniszczyć kolonie pszczół miodnych.

Firma Dalan Animal Health z siedzibą w Athens w stanie Georgia opracowała szczepionkę profilaktyczną, która chroni pszczoły miodne przed zgnilcem amerykańskim, agresywną bakterią, która może szybko rozprzestrzeniać się z ula do ula. Poprzednie metody leczenia obejmowały palenie zainfekowanych kolonii i całego związanego z nimi sprzętu lub stosowanie antybiotyków

Szczepionka – zasada działania

Firma Dalan Animal Health otrzymała warunkową zgodę Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych na pierwszą szczepionkę dla pszczół miodnych, co według naukowców może pomóc utorować drogę do zwalczania szeregu wirusów i szkodników, które zdziesiątkowały światową populację. Jest to pierwsza szczepionka zatwierdzona dla jakiegokolwiek owada w Stanach Zjednoczonych.

Zamiast wstrzykiwać poszczególnym pszczołom zastrzyk, co bez wątpienia byłoby kłopotliwe, szczepionka ma postać martwych bakterii, które są mieszane z pokarmem spożywanym przez pszczoły robotnice.

Szczepionka jest następnie trawiona i przenoszona do gruczołów wytwarzających mleczko pszczele, bogatą w składniki odżywcze wydzielinę, którą karmi się królowe. Królowa zjada zasznurowaną galaretkę, a fragmenty szczepionki są przenoszone do jej jajników i rozwijających się komórek jajowych. Po wystawieniu na działanie nieaktywnych bakterii rozwijające się larwy wyłaniają się ze swoich jaj z odpornością na zgnilca amerykańskiego.

Zgnilec amerykański

Zgnilec amerykański może mieć katastrofalne skutki dla uli pszczół miodnych. Jest to wysoce zakaźna choroba wprowadzona do ula przez dryfujące pszczoły z pobliskich kolonii przenoszących zarodniki bakterii. Zarodniki te są niezwykle wytrzymałe i mogą przetrwać na zanieczyszczonym sprzęcie przez wiele lat. Są również wyjątkowo odporne na ekstremalne warunki pogodowe i wiele chemikaliów, które zabijają inne bakterie.

Gdy choroba dostanie się do ula, zabije młode larwy, które są najbardziej podatne na infekcję. Martwe larwy będą następnie wyrzucać zarodniki, które rozprzestrzeniają się na resztę uli, przeczesując resztę kolonii. Ciężkie infekcje mogą poważnie osłabić kolonię i zniszczyć cały ul.

Źródła: https://www.iflscience.com/world-first-vaccine-for-honeybees-gets-approved-in-the-us-66952

https://edition.cnn.com/2023/01/07/us/honeybee-vaccine-usda-approval-scn-trnd/index.html

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn