Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szczepionka szansą na zmniejszenie zagrożenia Salmonellą?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Niektóre typy Salmonelli wywołują choroby u zwierząt hodowlanych, takich jak trzoda chlewna, inne prowadzą do wystąpienia zakażenia u ludzi. Nowa szczepionka opracowana przez naukowców z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) z Ames w stanie Iowa chroni zwierzęta hodowlane przed wszystkimi typami Salmonelli, które mogą powodować zakażenia zarówno u zwierząt, jak i u ludzi.

Większość stosowanych do tej pory szczepionek przeciwko Salmonelli działa tylko na jeden z typów tej bakterii. Niestety wciąż pozostawia to zwierzęta hodowlane narażone na zakażenie innymi typami Salmonelli. Ponadto podczas, gdy obecnie stosowane szczepionki zmniejszają liczbę chorych wśród zwierząt hodowlanych, nie mogą jednocześnie eliminować ryzyka wystąpienia Salmonelli u ludzi.

Mikrobiologowie Shawn Bearson i Brad Bearson z Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Badania Patogenów Jelitowych, działającej w ramach Instytutu Badań Rolniczych (ARS) z Ames opracowali nową szczepionkę, która chroni zwierzęta hodowlane przed wszystkimi typami Salmonelli – zarówno tymi wywołującymi objawowe zakażenia u zwierząt, jak i u ludzi.

Podczas trwania badań eksperymentalnych nowa szczepionka została podana świniom – ukierunkowana była jednocześnie na ochronę przed Salmonella Typhimurium i Salmonella Choleraesuis. Szczepionka opracowana przez Shawn’a i Brad’a Bearson’ów zapewnia również ochronę indyków przed Salmonella Typhimurium i  Salmonella Heidelberg, która przyczyniła się do wybuchu epidemii zakażeń Salmonellą wśród indyków w 2011 roku w Turcji. Niezwykle groźny był też do tej pory typ Salmonella Choleraesuis, który wywoływał u zwierząt silne objawy, często prowadzące do śmierci. W latach 80 i 90 XX wieku spowodował on wielkie straty wśród trzody chlewnej – był przyczyną wybuchu epidemii na terenie Stanów Zjednoczonych.

Zdaniem naukowców z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) z Ames nowa szczepionka może zapobiec pojawieniu się kolejnej epidemii związanej z przenoszeniem się bakterii Salmonella. Zgodnie z wynikami przeprowadzonych przez nich badań, szczepionka pozwoli jednocześnie wyeliminować zagrożenie związane z różnymi typami tej bakterii, w tym również Choleraesuis i Typhimurium. Podczas badań weryfikowano jej skuteczność wobec trzech szczepów bakterii: Heidelberg, Choleraesuis i Typhimurium, jednak naukowcy twierdzą, iż może ona zapewnić ochronę również przed innymi typami bakterii z rodzaju Salmonella. Instytut Badań Rolniczych (ARS) złożył już oficjalny wniosek o udzielenie patentu na technologię nowej szczepionki.

Źródło:

FoodExecutive: Salmonella vaccine reduces animal disease and foodborne illness

 

 

Autor: Aleksandra Zawadzka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.