Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niektóre typy Salmonelli wywołują choroby u zwierząt hodowlanych, takich jak trzoda chlewna, inne prowadzą do wystąpienia zakażenia u ludzi. Nowa szczepionka opracowana przez naukowców z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) z Ames w stanie Iowa chroni zwierzęta hodowlane przed wszystkimi typami Salmonelli, które mogą powodować zakażenia zarówno u zwierząt, jak i u ludzi.
Większość stosowanych do tej pory szczepionek przeciwko Salmonelli działa tylko na jeden z typów tej bakterii. Niestety wciąż pozostawia to zwierzęta hodowlane narażone na zakażenie innymi typami Salmonelli. Ponadto podczas, gdy obecnie stosowane szczepionki zmniejszają liczbę chorych wśród zwierząt hodowlanych, nie mogą jednocześnie eliminować ryzyka wystąpienia Salmonelli u ludzi.
Mikrobiologowie Shawn Bearson i Brad Bearson z Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Badania Patogenów Jelitowych, działającej w ramach Instytutu Badań Rolniczych (ARS) z Ames opracowali nową szczepionkę, która chroni zwierzęta hodowlane przed wszystkimi typami Salmonelli – zarówno tymi wywołującymi objawowe zakażenia u zwierząt, jak i u ludzi.
Podczas trwania badań eksperymentalnych nowa szczepionka została podana świniom – ukierunkowana była jednocześnie na ochronę przed Salmonella Typhimurium i Salmonella Choleraesuis. Szczepionka opracowana przez Shawn’a i Brad’a Bearson’ów zapewnia również ochronę indyków przed Salmonella Typhimurium i Salmonella Heidelberg, która przyczyniła się do wybuchu epidemii zakażeń Salmonellą wśród indyków w 2011 roku w Turcji. Niezwykle groźny był też do tej pory typ Salmonella Choleraesuis, który wywoływał u zwierząt silne objawy, często prowadzące do śmierci. W latach 80 i 90 XX wieku spowodował on wielkie straty wśród trzody chlewnej – był przyczyną wybuchu epidemii na terenie Stanów Zjednoczonych.
Zdaniem naukowców z Instytutu Badań Rolniczych (ARS) z Ames nowa szczepionka może zapobiec pojawieniu się kolejnej epidemii związanej z przenoszeniem się bakterii Salmonella. Zgodnie z wynikami przeprowadzonych przez nich badań, szczepionka pozwoli jednocześnie wyeliminować zagrożenie związane z różnymi typami tej bakterii, w tym również Choleraesuis i Typhimurium. Podczas badań weryfikowano jej skuteczność wobec trzech szczepów bakterii: Heidelberg, Choleraesuis i Typhimurium, jednak naukowcy twierdzą, iż może ona zapewnić ochronę również przed innymi typami bakterii z rodzaju Salmonella. Instytut Badań Rolniczych (ARS) złożył już oficjalny wniosek o udzielenie patentu na technologię nowej szczepionki.
Źródło:
FoodExecutive: Salmonella vaccine reduces animal disease and foodborne illness
Przeczytaj także
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...