Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Podczas Światowego Dnia Żywności - 16 października 2019 roku - Sekretarz Generalny ONZ António Guterres ogłosił zwołanie Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ w drugiej połowie 2021 roku.
Szczyt organizowany jest w ramach Dekady Działań na rzecz osiągnięcia Celów Zrównoważonego Rozwoju 2030. Celem szczytu jest zapoczątkowanie nowych, śmiałych inicjatyw, które pozwolą na osiągnięcie postępu w realizacji wszystkich 17 celów zrównoważonego rozwoju.
Szczyt ma obudzić świat zwracając uwagę na fakt, że wszyscy musimy współpracować nad zmianą sposobu produkcji i konsumpcji żywności, tak aby zagwarantować potrzebującym – w granicach możliwości – wystarczająco bezpieczną, o odpowiednich wartościach odżywczych i przystępną cenowo żywność. Ten szczyt jest skierowany do wszystkich ludzi na całym świecie, a wypracowane rekomendacje będą wymagały podjęcia, przez każdego z nas, działań na rzecz zmiany światowych systemów żywnościowych.
W ramach przygotowań do Szczytu zostały opracowane następujące ścieżki działań:
Polska dołączyła do zespołu realizującego działania w ramach pierwszej ścieżki - Zapewnienie wszystkim dostępu do bezpiecznej i odżywczej żywności, w ramach którego uczestnicy pracują nad obszarami dotyczącymi:
W ostatnich miesiącach państwa na całym świecie organizują krajowe dialogi, które stają się możliwością przedyskutowania oraz zwrócenia uwagi na ważne kwestie nie tylko z punktu widzenia danego państwa, ale również całego regionu. Podczas spotkań online omawiane są miedzy innymi zagadnienia związane z marnowaniem żywności, osiągnięciem zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności, czy też z niedoborami żywności.
Komisja Europejska w ramach przygotowań do Szczytu Systemów Żywnościowych planuje zorganizowanie w czerwcu dwudniowego dialogu z obywatelami Unii Europejskiej na temat marnowania żywności.
W kontekście realizowanych działań związanych ze szczytem oraz utworzonej Wspólnoty Systemów Żywnościowych właśnie uruchomiona została nowa platforma cyfrowa System żywnościowy w Europie i Azji Środkowej. Głównym celem platformy jest zgromadzenie kluczowych interesariuszy wnoszących wkład w systemy żywnościowe w regionie Europy
i Azji Środkowej oraz zapewnienie im przestrzeni do wymiany informacji, pomysłów oraz do dzielenia się wiedzą na temat kluczowych obszarów polityki regionalnej związanej
z systemami żywnościowymi. Platforma jest otwarta dla przedstawicieli rządów, organizacji społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego, środowiska akademickiego, grup młodzieżowych, grup kobiet, stowarzyszeń rolników, innych instytucji i grup zajmujących się systemami żywnościowymi, a także zainteresowanych konsumentów, aktywistów i osób fizycznych.
Na oficjalnej stronie internetowej Organizacji Narodów Zjednoczonych można znaleźć więcej informacji na temat działań oraz wydarzeń związanych ze Szczytem Systemów Żywnościowych.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Uprzejmie informujemy, że wykaz producentów ekologicznych, wg stanu na dzień 31 grudnia 2020 r. jest już udostępniany wszystkim zainteresowanym.
FoodFakty Safety Week to wydarzenie organizowane przez portal FoodFakty w ramach tegorocznych obchodów Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021 przypadającego na 7 czerwca. Zostało ono objęte patronatem przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów-Rolno Spożywczych, który odpowiada w Polsce za koordynację współpracy z Komisją Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - pomysłodawcą obchodów Dnia Bezpieczeństwa Żywności na świecie.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował kolejną opinię naukową dotyczącą znakowania.