Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szczyt Systemów Żywnościowych ONZ 2021 – budzikiem dla świata

Kategoria: Biznes

Podczas Światowego Dnia Żywności - 16 października 2019 roku - Sekretarz Generalny ONZ António Guterres ogłosił zwołanie Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ w drugiej połowie 2021 roku.

Szczyt organizowany jest w ramach Dekady Działań na rzecz osiągnięcia Celów Zrównoważonego Rozwoju 2030. Celem szczytu jest zapoczątkowanie nowych, śmiałych inicjatyw, które pozwolą na osiągnięcie postępu w realizacji wszystkich 17 celów zrównoważonego rozwoju. 

Szczyt ma obudzić świat zwracając uwagę na fakt, że wszyscy musimy współpracować nad zmianą sposobu produkcji i konsumpcji żywności, tak aby zagwarantować potrzebującym – w granicach możliwości – wystarczająco bezpieczną, o odpowiednich wartościach odżywczych i przystępną cenowo żywność. Ten szczyt jest skierowany do wszystkich ludzi na całym świecie, a wypracowane rekomendacje będą wymagały podjęcia, przez każdego z nas, działań na rzecz zmiany światowych systemów żywnościowych.
W ramach przygotowań do Szczytu zostały opracowane następujące ścieżki działań:

  1. Zapewnienie dostępu do bezpiecznej i odżywczej żywności.
  2. Przejście do wzorców zrównoważonej konsumpcji.
  3. Zwiększanie produkcji korzystnej dla przyrody.
  4. Rozwój godziwych źródeł utrzymania. 
  5. Budowanie odporności.

Polska dołączyła do zespołu realizującego działania w ramach pierwszej ścieżki - Zapewnienie wszystkim dostępu do bezpiecznej i odżywczej żywności, w ramach którego uczestnicy pracują nad obszarami dotyczącymi:

  • promocji zabezpieczenia odpowiedniej ilości żywności - stop głodowi,
  • poprawy dostępu do żywności o odpowiedniej wartości odżywczej, 
  • produkcji bezpiecznej żywności.

W ostatnich miesiącach państwa na całym świecie organizują krajowe dialogi, które stają się możliwością przedyskutowania oraz zwrócenia uwagi na ważne kwestie nie tylko z punktu widzenia danego państwa, ale również całego regionu. Podczas spotkań online omawiane są miedzy innymi zagadnienia związane z marnowaniem żywności, osiągnięciem zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności, czy też z niedoborami żywności.
Komisja Europejska w ramach przygotowań do Szczytu Systemów Żywnościowych planuje zorganizowanie w czerwcu dwudniowego dialogu z obywatelami Unii Europejskiej na temat marnowania żywności. 

W kontekście realizowanych działań związanych ze szczytem oraz utworzonej Wspólnoty Systemów Żywnościowych właśnie uruchomiona została nowa platforma cyfrowa System żywnościowy w Europie i Azji Środkowej. Głównym celem platformy jest zgromadzenie kluczowych interesariuszy wnoszących wkład w systemy żywnościowe w regionie Europy
i Azji Środkowej oraz zapewnienie im przestrzeni do wymiany informacji, pomysłów oraz do dzielenia się wiedzą na temat kluczowych obszarów polityki regionalnej związanej 
z systemami żywnościowymi. Platforma jest otwarta dla przedstawicieli rządów, organizacji społeczeństwa obywatelskiego, sektora prywatnego, środowiska akademickiego, grup młodzieżowych, grup kobiet, stowarzyszeń rolników, innych instytucji i grup zajmujących się systemami żywnościowymi, a także zainteresowanych konsumentów, aktywistów i osób fizycznych.

Na oficjalnej stronie internetowej Organizacji Narodów Zjednoczonych można znaleźć więcej informacji na temat działań oraz wydarzeń związanych ze Szczytem Systemów Żywnościowych

 

Źródło: IJHARS

Autor:IJHARS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko Inspekcje Państwowe Kongresy i Targi

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.