Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

UE i USA wznawiają handel mięczakami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Od końca lutego wznowiony zostanie handel mięczakami – takimi jak małże, omułki, ostrygi i przegrzebki – między UE a USA. Dwa państwa członkowskie UE (Hiszpania i Holandia) będą mogły eksportować mięczaki do USA, podczas gdy dwa stany amerykańskie (Massachusetts i Waszyngton) mogą robić to samo z UE. Komisja Europejska przyjęła odpowiednie przepisy.

- Z zadowoleniem przyjmuję tę umowę, która rozwiązuje długotrwały problem, nad którego rozwiązaniem ciężko pracowaliśmy. Agenda ze Stanami Zjednoczonymi się opłaca. Od szczytu UE-USA w czerwcu 2021 r. dokonaliśmy kilku przełomów: ugruntowaliśmy spór Airbus-Boeing, uruchomiliśmy Radę ds. Handlu i Technologii oraz wstrzymaliśmy spór o handel stalą i aluminium, a także to ostatnie wznowienie handlu mięczakami dwuskorupowymi, przyczynia się do tworzenia zrównoważonego wzrostu gospodarczego i miejsc pracy dla naszych pracowników” - powiedział komisarz ds. handlu Valdis Dombrovskis.

Stella Kyriakides, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, powiedziała: - Cieszymy się, że pełna zaufania współpraca transatlantycka UE-USA ponownie otwiera ważną ścieżkę handlową między UE a USA w zakresie mięczaków. To dobra wiadomość dla operatorów żywności i konsumentów w obu krajach po obu stronach Atlantyku. Handel zostanie wkrótce wznowiony i nie mogę się doczekać rozszerzenia tej możliwości na kolejne państwa członkowskie UE w najbliższej przyszłości.

Handel mięczakami między UE a USA od 2011 r. był niemożliwy

KE i FDA omawiają wzajemne uznawanie systemów produkcyjnych w celu umożliwienia dwustronnego handlu tymi produktami. Ze względu na różnice w normach regulacyjnych od 2011 r. handel żywymi mięczakami między UE a USA nie był możliwy.

W 2015 r. obie strony przeprowadziły kontrole na miejscu, a po latach dyskusji Komisja i FDA zaleciły, aby systemy bezpieczeństwa żywności w produkcji surowych mięczaków dwuskorupowych w dwóch stanach USA (Massachusetts i Waszyngtonie) oraz dwa państwa członkowskie UE można uznać za równoważne.

W związku z tym UE dodała te dwa stany USA do wykazu krajów trzecich, z których małże mogą być importowane do UE.

Ze swojej strony FDA opublikowała Obwieszczenie w Rejestrze Federalnym Stanów Zjednoczonych informujące opinię publiczną i zainteresowane strony o zbliżającym się otwarciu rynku amerykańskiego na import małży z UE z Hiszpanii i Holandii.

Inną istotną cechą jest to, że inne państwa członkowskie UE również mogłyby mieć możliwość eksportu tych produktów do USA po uproszczonej procedurze wydawania zezwoleń uzgodnionej między UE i USA.

Po raz pierwszy FDA wydała orzeczenie o równoważności zapewniające unijnym producentom dostęp do rynku USA.

Źródło: KE

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe Przemysł rybny

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.