Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

UE przeznacza 32 mln EUR na finansowanie badań nad zrównoważonymi źródłami białka w celu „rozbudzenia innowacji”

Kategoria: Biznes

W ramach programu finansowania Unii Europejskiej Horizon Europe przeznaczono 32 mln EUR na badania i rozwój zrównoważonych białek, takich jak żywność pochodzenia roślinnego, fermentowane białka i mięso hodowlane.

Pakiet ten stanowi część większego programu Horizon Europe na rzecz „zdrowszej, bardziej ekologicznej i bardziej cyfrowej Europy” o wartości 14,7 mld EUR i stanowi największy do tej pory pakiet finansowania przeznaczony na wspieranie roślinnego, fermentowanego białka i mięsa hodowlanego.

Środki finansowe z programu umożliwią realizację trzech projektów, których celem jest pogłębienie wiedzy na temat analogów mięsa, ułatwienie wymiany najlepszych praktyk między rolnikami i zwiększenie produkcji roślin wysokobiałkowych.

Będzie on podzielony na trzy projekty:

  • Uzupełnianie wiedzy na temat wartości odżywczych, bezpieczeństwa, alergenności i oceny środowiskowej alternatywnych białek i zmiany diety — 11 mln EUR.
  • Rozwój zrównoważonych i konkurencyjnych systemów roślin wysokobiałkowych oraz łańcuchów wartości — 9 mln EUR.
  • Tworzenie alternatywnych, przyjaznych dla białka, zrównoważonych i zdrowych systemów żywnościowych — 12 mln EUR. Aby restauracje i supermarkety oferowały zrównoważone i niedrogie analogi białka inne niż typowe produkty mięsne i mleczne.

W sprawozdaniu programowym stwierdzono, że krok ten jest zgodny z unijną strategią „od pola do stołu” mającą na celu przejście do zdrowego i odpornego sektora rolnictwa UE.

Pakiet finansowania pojawił się po tym, jak Good Food Institute Europe, ProVeg i 20 innych organizacji wysłały list otwarty wzywający Komisję Europejską do inwestowania w badania i rozwój zrównoważonych białek.

Acacia Smith, kierownik ds. polityki w Good Food Institute Europe, powiedziała: „Finansowanie przez Horizon Europe badań z otwartym dostępem zapoczątkuje prawdziwe innowacje w zakresie żywności pochodzenia roślinnego, fermentowanego białka i mięsa komórkowego. Poprzez uczynienie tych opcji smaczniejszymi i bardziej dostępnymi oraz zapewnienie rolnikom udziału w transformacji, inwestycja ta przyspieszy przejście Europy na zrównoważony, bezpieczny i sprawiedliwy system żywnościowy. To silny sygnał, że UE stawia na zrównoważone białka, które odgrywają ważną rolę w realizacji celów w zakresie klimatu i różnorodności biologicznej. Rządy krajowe powinny potraktować to jako zachętę do inwestowania w badania i infrastrukturę, których potrzebujemy, aby rozwijać mięso roślinne i hodowlane”.

Źródło: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_2993

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn