Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

UE przeznacza 32 mln EUR na finansowanie badań nad zrównoważonymi źródłami białka w celu „rozbudzenia innowacji”

Kategoria: Biznes

W ramach programu finansowania Unii Europejskiej Horizon Europe przeznaczono 32 mln EUR na badania i rozwój zrównoważonych białek, takich jak żywność pochodzenia roślinnego, fermentowane białka i mięso hodowlane.

Pakiet ten stanowi część większego programu Horizon Europe na rzecz „zdrowszej, bardziej ekologicznej i bardziej cyfrowej Europy” o wartości 14,7 mld EUR i stanowi największy do tej pory pakiet finansowania przeznaczony na wspieranie roślinnego, fermentowanego białka i mięsa hodowlanego.

Środki finansowe z programu umożliwią realizację trzech projektów, których celem jest pogłębienie wiedzy na temat analogów mięsa, ułatwienie wymiany najlepszych praktyk między rolnikami i zwiększenie produkcji roślin wysokobiałkowych.

Będzie on podzielony na trzy projekty:

  • Uzupełnianie wiedzy na temat wartości odżywczych, bezpieczeństwa, alergenności i oceny środowiskowej alternatywnych białek i zmiany diety — 11 mln EUR.
  • Rozwój zrównoważonych i konkurencyjnych systemów roślin wysokobiałkowych oraz łańcuchów wartości — 9 mln EUR.
  • Tworzenie alternatywnych, przyjaznych dla białka, zrównoważonych i zdrowych systemów żywnościowych — 12 mln EUR. Aby restauracje i supermarkety oferowały zrównoważone i niedrogie analogi białka inne niż typowe produkty mięsne i mleczne.

W sprawozdaniu programowym stwierdzono, że krok ten jest zgodny z unijną strategią „od pola do stołu” mającą na celu przejście do zdrowego i odpornego sektora rolnictwa UE.

Pakiet finansowania pojawił się po tym, jak Good Food Institute Europe, ProVeg i 20 innych organizacji wysłały list otwarty wzywający Komisję Europejską do inwestowania w badania i rozwój zrównoważonych białek.

Acacia Smith, kierownik ds. polityki w Good Food Institute Europe, powiedziała: „Finansowanie przez Horizon Europe badań z otwartym dostępem zapoczątkuje prawdziwe innowacje w zakresie żywności pochodzenia roślinnego, fermentowanego białka i mięsa komórkowego. Poprzez uczynienie tych opcji smaczniejszymi i bardziej dostępnymi oraz zapewnienie rolnikom udziału w transformacji, inwestycja ta przyspieszy przejście Europy na zrównoważony, bezpieczny i sprawiedliwy system żywnościowy. To silny sygnał, że UE stawia na zrównoważone białka, które odgrywają ważną rolę w realizacji celów w zakresie klimatu i różnorodności biologicznej. Rządy krajowe powinny potraktować to jako zachętę do inwestowania w badania i infrastrukturę, których potrzebujemy, aby rozwijać mięso roślinne i hodowlane”.

Źródło: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_2993

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Plant-based Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.